Leurda (ai sălbatic, usturoi sălbatic, aiu’ ursului) e în vârf de sezon acum. Se găsește prin piețe dar crește în luminișuri și pe la liziere. Are gust fin de usturoi și frunze ca niște lănci. Se poate păstra congelată și e bună în ciorbe, sosuri potrivite cu mielul sau supe cremă, cum e cea pe care am primit-o de la Mircea Groza acum câteva zile. Am mâncat supa, am făcut pozele cu produsul (să avem dovezi) și am ordonat pozele cu procesul de fabricație pe care le-a făcut Mircea. Din toată povestea asta trebuie să câștigați și voi ceva. În locul vostru aș profita de rețeta de azi, leurda e un aliment plin de virtuți.
Leurda, ca orice frunză, trebuie spălată bine, în apă curgătoare.
Se aburește câteva minute, până se înmoaie (într-o sită, deasupra unei oale în care fierbe apă).
Metoda asta are anumite avantaje. Pe de o parte vitaminele nu trec în apă (decât într-o cantitate mică), pe de altă parte, culoarea rămâne…verde.
Leurda se dă prin mașina de tocat iar legumele (mai puțin ceapa verde și usturoiul) se spală/curăță/lasă să dea câteva clocote în apă.
Legumele tăiate-n cubulețe, ceapa verde și usturoiul tocate se sotează împreună apoi se acoperă cu supă de carne sau apă. Se lasă să dea un clocot.
Se adaugă leurda, se drege supa cu smântână frecată cu o lingură de făină și se stinge focul.
Buna idee. E vremea leurdei si e foarte sanatoasa, detoxifica sangele, ficatul. intestinele. Multumim, Adi !
pana acuma doar in salata am mancat leurda, dar am sa incerc si supa:-)
Multumesc de reteta!
Leurda este sora spanacului si a salatei. Este absolut senzationala! Eu o combin cu branza de oaie si fac niste placinte codrenesti nemaipomenite! Bine faci,Adi,ca o promovezi! Din pacate,leurda nu se gaseste pe toate drumurile!
super bunaa…
leurda gasiti si in meniul Restaurantului GRAF din Oradea
http://www.restaurantgraf.ro/
Pofta buna !
Florin, ma asteptam la asta de la voi:).
salatzica, am vazut inclusiv in Kaufland si mi-a cam picat fata, avand in vedere ca noi o mancam intotdeauna stransa de noi…
reteta suna excelent…trebuie incercat!
Supa de leurdă îmi aminteşte de borşul de ştevie al bunicii, faine amândouă!
super reteta !!!… acum doua zile am fost la cules de leurda si am adus o gramada, am facut si tinctura, am pus si la congelator si am pastrat si proaspata ptr diferite preparate ;)
minunata ideea! mii de multumiri! mi-as permite sa adaug ceva dragut: daca faci si o supa-crema care sa iasa rosie (rosii, sfecla, morcovi etc) si torni din doua recipiente diferite pe farfurie (din stanga si dreapta concomitent) ai o supa festiva pentru cand vrei sa rasfeti un musafir!
Cam cata leurda iti trebuie pt o persoana ?
Adi, n-ar strica sa scrii si ingredientele si cantitatile lor… unii gatesc ca la carte, altii pun ce le vine in minte.