În viteza cu care ”trăim” e de folos să pășim spre cumpărături cu o listă, luând doar ce avem nevoie. Bombardați fiind cu reclame, s-ar putea să plecăm înapoi spre casă cu câteva produse care nu fac doar gaură în portofel, ci îngreunează și coșul de gunoi.
Sau se mai poate întâmpla să gătim mai mult decât putem consuma. S-a întâmplat că din cartofii copți de aseară să rămână o cantitate considerabilă. Cum primăvara aduce verdeață din belșug, am hotărât să îi aduc împreună cu pește și să îi transform în ceva deosebit, ușor și aromat.
Într-un vas destul de larg, încât peștele să șadă lejer, am adăugat boabe de piper, cimbru, rozmarin, foi de dafin și apă rece. Când să dea în clocot, am adăugat 400g de cod negru file și l-am gătit încet 8 minute, după care l-am scos pe o farfurie.
Am zdrobit cartofii neuniform într-un bol, cam 400 de grame, am amestecat cu sare și piper, pătrunjel, mărar, jumătate de ardei iute și 2 fire de usturoi verde. Cartofii merg dați și pe răzătoare, iar dacă nu sunt copți, se pot fierbe, doar că, înainte de a fi folosiți, să-și tragă sufletul în afara lichidului. Am băgat de seamă că peștele s-a răcit și l-am adăugat și pe el în bol, după ce l-am rupt bucăți. Am amestecat, am format crochetele și le-am tăvălit prin făină, ou, pesmet și încă o dată prin ou și pesmet. Nu de alta, dar să fiu sigur că nu se pierd prin tigaie atunci când le prăjesc.Pentru sos am călit o șalotă, am adăugat o mână de roșii cherry și am continuat câteva minute. Am pus cu încredere sos de roșii și-un pic de oregano, zahăr, oțet, piper, iar spre final am completat aromele mediteraneene cu măsline și capere. Gustă înainte să adaugi sare!
Se prăjesc crochetele, 2 minute pe fiecare parte sau până ce capătă o culoare plăcută ochiului, se așază sosul în farfurie și îmbogățesc paleta de culori cu o mică salată cu rucola.
Și acum un mic exercițiu de imaginație: o masă într-un decor mirific și verde, unde valurile încântă auzul și pescărușii studiază atent farfuria de la înălțime, un pahar de vin alb și să vă meargă la suflet!
Text&Foto: Mihai Ioan
Mike the Chef
Altul ! Altul cu cartofii amestecati cu carnea si cu alte mirodenii! Ca in reteta anterioara … aia am inteles ca era de criza dar aici, codul sa-l pui cu cartofi …. da’ ce-avea daca il faceai normal, separat … aaaa, era mai mult de lucru … poate ca.
Adi imi piere cheful cand citesc sectiunea de retete la care sunt abonat …
Ai mancat vreodata si nu ti-a placut? Ai incercat reteta si a fost un dezastru sau…? De unde atata rautate? In alte locuri din lume se mananca si cod amestecat cu cartofi, iar oamenii nu fac o tragedie din asta. In plus, baiatul acesta chiar gateste foarte bine din ce am observat in retetele postate.
Bun de tot! În copilăria mea crochetele se numeau chiftele de pește și se făceau din carne de pește crud cu multă verdeață, ou și câteva felii de pâine veche înmuiate în lapte. Bunica mea făcea chiftele de pește cu duiumul, pentru toată familia. Fiind din Tulcea aveam materia primă la îndemână.
Frumos si adevarat ati zis!
super! am sa le incerc! mie imiplace ce am vizionat :)
Am tot ocolit reteta, recunosc. DE POFTA !!!! Senzatia asta da reteta dvs, Mihai.
Chiftelutele de peste din copilarie (cum spunea Bety, mai sus), croquettes azi…
Multumesc de idee si de gusturi amintite.
Succes, Mihai I (sa te deosebesc de Mihai Petrisor).
ps: Chef Hadean, ati reusit un trio formidabil. Felicitari, inca odata.
Abia am sosit di tara si am gasit reteta aceasta.
Este foarte buna,ma bucur ca am incercat-o si o recomand familiei si prietenilor.
Multumesc!