Ieri era să-mi explodeze centrala din cauza băieților de la apa din Mogoșoaia, care se joacă de-a presiunea. Neștiind cum să trec peste șocul coborâtului în canal ca să opresc apa ce șiroia prin casă, în condițiile în care n-am schimbat nici măcar o siguranță-n viața mea, am întors cheia-n ușă și i-am dat a doua, direct spre piața Bazilescu. Tarabele erau pe punct de golire la ceas de seară, clienții lipseau, dar mie mi-a revenit roșul în obraji când am dat 3 lei pe 6 legături de pătrunjel și încă 3 pe o jumătate de kilogram de roșii un pic accidentate. Să-ți tot curgă apa prin casă.
A doua zi, cu prada-n frigider, m-am apucat să fac terapie prin tocarea pătrunjelului pentru tabbouleh, timp în care încercam să-mi amintesc rețeta de hummus clasic, ca la Ierusalim, fără ulei de măsline sau iaurt.
Pentru tabbouleh, pe lângă pătrunjel, am mai mărunțit și patru cepe nu tocmai încă verzi care lâncezeau prin frigider. Separat, am pus la înmuiat o mână de bulgur în sucul de la o jumătate de lămâie, câteva linguri de apă și cinci roșii mici tăiate cubulețe. Am așteptat 20 de minute, după care am unit pătrunjelul, ceapa, roșiile și bulgurul, am mai pus niște sare și ulei de măsline și-am parcat salata la frigider vreo oră, ca să se așeze aromele.
În timpul ăsta am făcut hummusul, pentru care am avut nevoie de două cutii de năut la conservă, trei linguri de pastă de susan, sucul de la o jumătate de lămâie, 2 căței de usturoi, un sfert de linguriță de chimion și încă un sfert de linguriță de ardei iute turcesc.
Ca să obțin textura catifelată și negranulată de la restaurantele arăbești, am urmat cu sfințenie următorii pași:
- Am mărunțit năutul vreme de 5 minute la robot, până a devenit o pastă.
- Am adăugat apoi tahini și-am mai amestecat câteva minute, după care au urmat sucul de lămâie, un praf de sare și usturoiul.
- La final am mai pus 8 linguri de apă rece ca gheața, care se pare că-l face mai pufos, apoi am așezat în farfurii și am decorat cu ulei de măsline, chimion și ardei iute.
Cu lipie libaneză încălzită, tabbuleh și hummus, viața mi s-a părut iarăși roz.
Text&Foto: Anca Aldea
Salut Adrian, vroiam sa te intreb ce este acela bulg, si eu am incercat sa fac naud la robot, arata la fel ca al tau dar se intareste foarte tare si nu se face deloc pasta. Tu ai pus altceva ca sa fie pufos? Astept raspunsul pentru a incepe si eu astazi aceasta reteta.
Zi faina.
Bună Răzvan. Dacă se întărește hummusul, înseamnă că nu are suficient lichid, caz în care pune mai multă apă/ lichid din conservă sau în care a fiert. Se va mai întări la frigider oricum, deci e de preferat o consistență mai lichidă. Poți chiar să folosești un blender, garantează un rezultat fin.
Bulgurul este un grâu tare, măcinat mare, prefiert. Se cumpără de la magazinele arăbești.
Arata genial.
Nautul se mixeaza impreuna cu ceva lichid??
se pune apa rece sau apa de la fiertul humusului,daca se fierbe in casa si nu este de la conserva .eu il fierb in casa ,il pun in apa caldda de seara ,curatat si spalat ,si dimineata il spal si il pun la fiert,spumez si il las la foc potrivit cu o ceapa si un morcov.rece il prepar ca mai sus ,fara iaurt si alte minuni ,asa i cel mai bun
Ar fi mai practic daca ai scroe ingredientele la un loc . nasolica cu apa dar mai importante cantitatile .o zi buna
Citesc comentariile si raman practic uimita! :)))