Brânza nu ne lipsește din frigider niciodată și o folosim adesea la gătit, fie că e o simplă omletă cu brânză sărată din belșug, fie că e nelipsita mămăligă cu brânză, fie că e un desert elegant, incredibil de cremos și răcoritor precum această tartă cu mousse de brânză dulce și curd fin de lămâie. Pe bună dreptate brânza e considerată un ingredient versatil în bucătărie – există atâtea posibile combinații încât nu te poți plictisi niciodată de ea!
Pentru crustă aveți nevoie de: 140g unt gras la temperatura camerei, 50g zahăr pudră, 1 linguriță coajă de lămâie rasă, 1 ou, 300g făină albă, 1/4 linguriță praf de copt, 1/4 linguriță sare.
Mixați untul cu zahărul pudră până devine cremos. Adăugați oul și coaja de lămâie și mixați bine apoi încorporați restul ingredientelor și formați un aluat omogen, fără a-l framânta prea mult. Înfășurați aluatul în folie și dați la frigider pentru 30 minute. Întindeți aluatul într-o foaie subțire (4-5mm grosime) și transferați-l într-o tavă de tartă (26-28cm diametru). Tăiați surplusul de aluat apoi puneți o foaie de hârtie de copt peste aluat și umpleți tarta cu fasole boabe sau orez – acest mod de a coace o tartă este necesar pentru a obține o crustă uniformă. Coaceți tarta în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 10 minute apoi îndepărtați boabele și hârtia de copt și mai dați la cuptor încă 10 minute până devine aurie și crocantă.
Pentru mousse-ul de brânză aveți nevoie de: 200g cremă de brânză, 150g ciocolată albă, topită, 200ml smântână pentru frișcă, bătută, 1 linguriță extract de vanilie.
Mixați crema de brânză cu vanilia până devine cremoasă. Adaugați ciocolata topită și răcită și mixați bine. Încorporați frișca bătută apoi turnați mousse-ul în crusta de tartă răcită. Dați la rece.
Pentru curdul de lămâie aveți nevoie de: 5 gălbenușuri, 90ml zeamă de lămâie, 210g zahăr, coaja de la 2 lămâi medii, 100g unt gras, 1 praf de sare.
Amestecați toate ingredientele într-un bol rezistent la căldură. Puneți bolul pe baie de aburi și gătiți, amestecând des, până când obțineți o cremă fină, groasă. Durează în jur de 20 minute până e gata și poate fi făcut și la microunde, câte 20-30 secunde o dată, dar gătit pe baie de aburi își dezvoltă o aromă mai bogată. Când curdul e gata, treceți-l printr-o sită fină și lăsați-l să se răcească complet.
Pentru a finisa tarta, întindeți curdul peste mousse-ul de brânză și decorați cu aproximativ 200ml frișcă bătută, căpșune proaspete și coajă de lămâie. Să aveți poftă!
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu
Trebuie sa fie excelent!
Desert perfect , racoros si acrisor!
O minune imponderabila. Fotografiile ii scot in evidenta perfect aromele iar razatura de lamaie ii da cred o atingere finala extraordinara. Trebuie incercata neaparat.
Multumesc mult :)
Arata super bine, ce fel de crema de branza ai folosit?
O crema de branza gen Philadelphia.
Buna,
Daca se face aceasta tarta cu pandispan cu ce s-ar putea insiropa pandispanul? De asemenea, la curdul de lamaie daca se pune jumatate cantitate de zahar va avea aceeasi consistenta?
Multumesc,
Diana
Diana, pandispanul l-as insiropa poate cu ceva sirop de zahar cu putina razatura de lamaie, exclus si zeama caci curdul e suficient de acrisor. Nu stiu ce sa-ti zic despre redus cantitatea de zahar – problema nu e consistenta, ci mai degraba faptul ca ce obtii ar fi foarte acru. Poti reduce cu 50-70g, dar nu ti-as recomanda mai mult.
Felicitări, Oana ! Arată extraaordinar, iar gustul cred că este pe măsură. Nu te supăra, dar dacă la început ai numit curdul ”o cremă” de ce n-ai lăsat-o așa ?! Nu sună prea bine…
Multumesc, Zina. Am numit-o crema la inceput tocmai pentru a lamuri putin ce e un curd. Poti sa-i spuna crema sau budinca daca vrei, desi adevarul e undeva la mijloc.
Mulțumesc și eu pentru răspuns. Știi, eu, ca și multe alte amatoare de gătit acasă, prefer rețetele pentru care nu trebuie să caut prin dicționare ! :D Înțeleg eu treaba cu bucătăria internațională, dar cred că pentru multe cuvinte străine există și cuvinte românești.
Zina, si eu tot acasa gatesc, si eu am fost o amatoare candva, desi nici acum nu ma pot numi mai mult de atat, e doar o pasiune imensa pentru deserturi in special. In plus, omul cat traieste invata…. si mie una imi face mare placere sa invat, sper ca si celor care ma citesc le place, caci incerc prin retetele mele sa aduc diversitate.
Tare as vrea sa stiu ce este galben intre crema de branza si curd, din receta nu gasesc. Multumesc.
Acela galben e curdul. Deasupra e frisca.
Reteta este extraordinara!
Daca inlocuim crusta din aluat cu pat de biscuiti digestivi cu unt topit si zahar pudra (cunosti reteta, nu ma indoiesc :))? As vrea sa elimin caldura pe timp de vara si sa scurtez timpul de pregatire :)
oul a fost rece si s-a taiat. cremele 1 si 3 le-am amestecat inainte sa le pun pe tarta, 2 am sarit-o…nu este explicata foarte bine
frisca hulala nu mai e ce era. e o mizerie acum, nu cumprati
Am facut tarta, combinatia de gusturi este dementiala. Am insa o intrebare: in momentul in care am amestecat crema de branza si ciocolata alba topita si apoi racita, ciocolata alba desi inca era in forma lichida a ramas crocanta dupa amestec. Ai idee de ce? Nu pot sa imi dau seama unde am gresit. Oricum in general mi-a placut foarte mult tarta si a fost reusita..desi are niste surprize crocante de ciocolata alba.
Buna!super apetisamt si racoritor cred…o intrebare:FAC eu crema din branza simpla de vaca sau e necesara CEA comerciala gen Philadelphia sau Ldl?Multumesc si ducem lipsa din retete desert vara de efect asa ca mai ….asteptam si altele.spor!