Chili con carne

1.2K

1
Vă prezint astăzi un „păcat culinar”. O mâncărică fierbinte și extrem de aromată, celebră în felul ei, alinătoare și matură, plină de rotunjimi dulci şi cărnoase, puternică şi echilibrată, lăsând în urmă satisfacţia vinovată a unei plăceri interzise. Poate un pic neaşteptat i-am pus ca tuşă finală un cub de ciocolată amăruie, un sărut de sfârşit, strecurat în fierbinţeala cu chip mexican.
Are aproximativ 225 de calorii la 100 de grame, ceea ce o transformă într-un păcat culinar scuzabil, dacă nu se uită moderația.

2

Ingrediente:
– 500 de grame carne de vită tocată
– două cepe
– doi căței de usturoi
– trei ardei grași ori kapia
– un ardei iute
– o cutie mică cu porumb
– 400 de grame de fasole roșie
– o cutie mică cuburi de roșii
– 500 ml de supă de vită – se poate face și dintr-un cub de concentrat, dar să fie de calitate
– o linguriță de cuișoare, una de chimen și una de boia iute
– un cub de ciocolată peste 60% cacao
Dintru început vă recomand să adaptați iuțeala, gustului și puterilor domniilor voastre, respectiv ardeiul iute și cantitatea de boia.
Ceapa și usturoiul se pun la călit la foc potrivit. Se adaugă ardeiul dulce tăiat cuburi și se lasă împreună până când ceapa devine gălbuie.

3
Se adaugă condimentele și ardeiul iute. Se amestecă două, trei minute și se adaugă carnea tocată. Aceasta se desface cu lingura în bucățele mici și se lasă la călit până când tot lichidul dispare și începe să se lipească.

4
Se deglasează cu supa de vită și se lasă la fiert 10 minute. Se adaugă fasolea, porumbul și cuburile de roșii și se gătește la foc mediu măcar un sfert de oră. Ideal după părerea mea este 45 de minute la foc mic. Se gustă de piper, având grijă la sare, deoarece supa de vită este destul de sărată.

5
Ca tușă finală se adaugă un cub mare de ciocolată amăruie. Se servește cu o adiere răcoroasă de smântână și cu garnitură la alegere: orez, nachos sau tortillas.

6
Surâde fierbinte din farfurie, încinsă ca soarele mexican. Cere extrem de natural o bere aburită pe sub genele lungi. Poţi invita câţiva prieteni şi devine o companie plăcută pentru exclamaţii aprinse şi hohote de râs.
Poate fi însă servită şi cu pistolul pe masa de lemn vechi. În loc de tradiţionalul „să-mi fie de bine” are nevoie totuşi la final de un mai fierbinte:
Hasta la vista, baby!

7

 

Text&Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. MIhaela Dumitrescu says:

    Multumim pentru ca existati si pentru ca ne impartasiti atatea retete delicioase ! Sincer , ar trebui sa editati o carte . Cand am citit prima reteta am avut senzatia ca ma aflu intr-o minunata lume a povestilor , lui CREANGA.
    PS . Saratelele sunt o nebunie ! Voi incerca reteta de gogosi <3 .

  2. Am descoperit dupa studiu intens pe tema, facand oarecum aceeasi reteta, ca un morcov ras si doua linguri de otet la coada pot schimba aroma si textura chilli-ului. Nu am incercat niciodata cu ciocolata, insa cu coriandru – ingredientul tipic mexican. Ah si nu pot sa iti explic cata distractie ii cand il impreunezi cu niste betisoare de mamaliga vartoasa, prajite in tigaie intr-un strop de ulei.

  3. Mexican Monday today!!!!

  4. Elena says:

    Am auzit de aceasta reteta insa niciodata nu m-a atras,mai ales c a nu mananc carne prea des.
    Ceva mi-a spus sa o incerc, lucru pe care l-am si facut aseara,sa fac o surpriza familiei,surpriza ce,de fapt,a fost pentru mine.Orice as fi crezut,dar sa folosesti ciocolata,Nu.
    Minunata reteta,multumesc tare mult!

  5. Nebuniee!! O nebunie! Super delicioasa! Dupa gustul meu, cred ca era mai bun fara cuisoare. Iar treaba cu ciocolataa…. n-am cuvinte. Recomand!

  6. E pe foc, astept sa se termine de facut, si sa ma indop :)

  7. Aceasta reteta este minunata si ca toate retetele tale , daca o respecti in totalitate , rezulta o nebunie. Ciocolata de la sfarsit este exact ce mai trebuie ca sa fie o masa extraordinara pe care sa o savurezi cu cei dragi.
    Eu le-am spus tuturor prietenelor mele ca nu trebuie sa stie sa gateasca ci sa faca retetele tale exact cum le prezinti.
    Multumim din suflet .

  8. Este minunata si partea cu ciocolata este super!…eu am folosit cu 72% ciocolata, este extra! Aroma este de nedescris, bravo!

  9. Îndrăzneață, originală, dar totuși foarte inspirată imixtiunea ciocolatei în această chestiune. Super!

  10. Chimion, nu chimen. A nu se confunda. Schimbă radical gustul mâncării.

  11. …si daca am pus prea multa cioco? Cum dreg gustul? . Mulţam fain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close