De când locuiesc în Polonia, sărbătoresc Paștele de două ori pe an. O dată cel Catolic, când se simte atmosfera Paștelui, când toate magazinele sunt decorate cu ouă, iepuri și culori pastelate, ziua de luni este liberă și tot ce îmi este cunoscut sunt ouăle roșii. Cam o lună mai tarziu, vine și tura a doua, pentru Paștele Ortodox, când pentru toată lumea e o duminică absolut normală, dar eu înroșesc ouă, mă învârt pe langă mielul din cuptor și încerc să-mi învăț prietenul să pronunțe “Hristos a-nviat!”, ca să am cu cine sparge un ou. Măcar anul acesta, am și români get-beget la masa de Paști.
Deși încercăm să planificăm toate preparatele pe stomacul plin, ca să nu facem exces și risipă, parcă ouă tot avem întotdeauna mai multe. După două zile, deja încep să fiu creativă și după câteva porții de miel, îmi doresc ceva mai ușor. Evident va fi o salată.
Dacă sparanghelul nu este la îndemâna oricui, fasolea verde este la fel de gustoasă și se prepară în același mod. Roșiile, măslinele și brânza sunt nelipsite din bucătăria românului, mai cu seamă de Paști.
500 gr sparanghel, 4 ouă fierte tari, 150 gr. măsline Kalamata, 12 roșii cherry (sau orice alt soi pe care îl aveți în frigider), 100 gr brânză feta sau telemea, o linguriță muștar dijon, 2 linguri ulei de măsline, 1 lingură oțet de vin roșu, sare și piper
Sparanghelul spălat se taie în două. Se fierbe apa și se scufundă sparanghelul, timp de 3 minute. Timpul acesta este suficient pentru a frăgezi sparanghelul, dar cât să rămână crocant în interior. Se scurge de apă și imediat se dă sub jetul de apă rece, pentru a opri procesul de gătire. Se taie sparanghelul în bucăți mai mici. Muștarul se amestecă bine cu uleiul și oțetul, după care se asezonează cu sare și piper. Se taie roșiile, se amestecă cu restul ingredientelor și se stropește cu dressingul pregătit.
Text&Foto: Lia Ștefan
Buna
Ar fi util un buton de print direct din site la retete. Ca sa putem lua mai usor reteta cu noi pentru cumparaturi:)
Multumesc frumos
Andrei
Mulțumesc frumos pentru rețetă, Lia! E binevenită acum, după Paște, când nu prea mai avem chef să mâncăm ouăle vopsite…
Deja m-am saturat de oua, dar salata asta pare delicioasa. Iar idea de a folosi fasole verde in loc de sparanghel este geniala. Andrei are dreptate, ar fi utila o astfel de funcite ca si eu copiez reteta in notepad si o printez sa o iau in bucatarie.