Gyros de sărbătoare

731

Cristos a înviat! Sper că ați sărbătorit Paștele cum se cuvine, cu masa plină, familia reunită și voie bună. În loc de colebil și pe lângă ciorba de a doua zi, vă propun o rețetă simplă, cu legume proaspete și ușor de digerat: gyros cu friptură de miel rămasă, lipii făcute în casă și tzatziki aromat.

gyros

Pentru lipii am folosit rețeta lui Ottolenghi care le face pe aragaz, o adevărată revelație. Fragede și  în același timp un pic crocante, foarte gustoase.

  • Am amestecat 180g apă călduță cu o linguriță de drojdie uscată și o linguriță de zahăr.
  • După 15 minute, am adăugat 120g de iaurt grecesc, 500g de făină tip 580 și o linguriță de sare.gyros
  • Am lucrat aluatul la robotul dotat cu cârlig timp de 2 minute la viteză mică și încă 5 la viteză medie, apoi l-am împărțit în 8 bucăți și am format bile, adunând colțurile aluatului în mijloc.gyros
  • După o oră și jumătate, timp în care bilele de aluat au stat la dospit într-un loc călduț, le-am întins în cercuri groase de 1-2 mm.

gyros

  • Am încins apoi o tigaie de fontă unsă cu ulei și am prăjit lipiile câte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare. Pentru că la masă am fost doar 4, am pus la frigider restul bilelor de aluat, urmând să le fac pe loc la următoarea masă.

gyros

Tzatziki se face prin simpla combinare a celor de mai jos:

  • 1 cutie cu iaurt grecesc de 400g
  • 1 castravete mare, decojit , cu semințele scoase și apoi dat prin răzătoare
  • 1 legătură de mărar
  • un strop de suc de lămâie
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • ½ linguriță de oregano uscat
  • sare

tzatziki

Am uns lipiile calde cu tzatziki, peste care am presărat friptura reîncălzită și tăiată fâșiuțe, apoi ceapă verde și roșii, plus sare și câteva frunze de mentă rupte din ghiveci.

tzatziki

Cu miros de pâine proaspătă în toată casa și parfumul proaspăt al tzatziki-ului, n-a părut deloc o masă reîncălzită, iar unii au cerut bis.

gyros

gyros

Text&Foto: Anca Aldea

planeteats.ro

Join the Conversation

  1. Am facut si eu aceasta reteta, si este absolut delicioasa!

  2. monica says:

    geniala ideea cu lipiile! cred ca pot fi facute cu orice fel carne.
    eu sigur am sa incerc.

  3. MATEIU ADRIAN says:

    Astăzi pun în operă această retetă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close