Cristos a înviat! Sper că ați sărbătorit Paștele cum se cuvine, cu masa plină, familia reunită și voie bună. În loc de colebil și pe lângă ciorba de a doua zi, vă propun o rețetă simplă, cu legume proaspete și ușor de digerat: gyros cu friptură de miel rămasă, lipii făcute în casă și tzatziki aromat.
Pentru lipii am folosit rețeta lui Ottolenghi care le face pe aragaz, o adevărată revelație. Fragede și în același timp un pic crocante, foarte gustoase.
- Am amestecat 180g apă călduță cu o linguriță de drojdie uscată și o linguriță de zahăr.
- După 15 minute, am adăugat 120g de iaurt grecesc, 500g de făină tip 580 și o linguriță de sare.
- Am lucrat aluatul la robotul dotat cu cârlig timp de 2 minute la viteză mică și încă 5 la viteză medie, apoi l-am împărțit în 8 bucăți și am format bile, adunând colțurile aluatului în mijloc.
- După o oră și jumătate, timp în care bilele de aluat au stat la dospit într-un loc călduț, le-am întins în cercuri groase de 1-2 mm.
- Am încins apoi o tigaie de fontă unsă cu ulei și am prăjit lipiile câte 2 minute pe fiecare parte, la foc mediu spre mare. Pentru că la masă am fost doar 4, am pus la frigider restul bilelor de aluat, urmând să le fac pe loc la următoarea masă.
Tzatziki se face prin simpla combinare a celor de mai jos:
- 1 cutie cu iaurt grecesc de 400g
- 1 castravete mare, decojit , cu semințele scoase și apoi dat prin răzătoare
- 1 legătură de mărar
- un strop de suc de lămâie
- 4 linguri de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- ½ linguriță de oregano uscat
- sare
Am uns lipiile calde cu tzatziki, peste care am presărat friptura reîncălzită și tăiată fâșiuțe, apoi ceapă verde și roșii, plus sare și câteva frunze de mentă rupte din ghiveci.
Cu miros de pâine proaspătă în toată casa și parfumul proaspăt al tzatziki-ului, n-a părut deloc o masă reîncălzită, iar unii au cerut bis.
Text&Foto: Anca Aldea
Am facut si eu aceasta reteta, si este absolut delicioasa!
geniala ideea cu lipiile! cred ca pot fi facute cu orice fel carne.
eu sigur am sa incerc.
Astăzi pun în operă această retetă .