Shakshuka primăvăratică

716

Ca toată lumea, ador primăvara prin prisma noilor culori de afară, soare, căldură, verdeață. Însă, mi se pare că odată cu toată această transformare, chiar și eu am o energie mult mai bună și mă bucur mai mult de viață. O fi de la mâncarea verde, nu știu, dar e de bine. Vă propun să profităm puțin de verdețurile din piață, căci le vom simți lipsa curând.

Ingrediente
  • 100 g de ciuperci
  • 400 g de spanac
  • 100 g de urzici
  • o legătură de măcriș
  • un praz
  • 2 bucăți de ceapă verde
  • un usturoi verde
  • 40 g de de făină
  • 200 ml de smântână dulce
  • 120 ml de lapte
  • 3 linguri de vin alb
  • 3 linguri de muștar Dijon
  • 80 g de cașcaval
  • 2-3 ouă
  • sare și piper
  • nucșoară
  • un cub mic de unt
Mod de preparare

Am feliat ciupercile și le-am călit în puțin unt, până au prins o crustă aurie, apoi le-am lăsat să se odihnească pe o farfurie.

În aceeași tigaie am călit spanacul, urzicile și măcrișul (spălate bine în prealabil). După aproximativ 3-4 minute, când verdețurile s-au înmuiat, le-am scos pe un fund de lemn și, cu ajutorul unui cuțit, le-am tăiat grosier. Atenție să nu le mărunțiți prea tare.

Am tăiat prazul în două, pe lungime și l-am feliat, am tăiat și ceapa și usturoiul verde felii și le-am călit pe toate 3-4 minute în unt. Am adăugat făina și cu ajutorul unui tel în formă de pară am amestecat bine. Am turnat treptat laptele, amestecând continuu, pentru a nu face cocoloașe. Am adăugat imediat și smântâna, vinul, muștarul, iar la final am condimentat cu sare, piper și nucșoară, după gust. Pentru a finaliza sosul, am adăugat verdețurile călite și ciupercile și am lăsat pe foc câteva minute, până când tot amestecul a deveit cremos. Recomand să păstrați câteva felii de ciuperci pentru decor, la final.

Apoi am golit sosul cremos într-o tavă, am presărat cașcaval ras și am făcut spații pentru ouă. În funcție de diametrul tăvii, puteți pune mai multe ouă. Nu uitați să decorați cu ciupercile  păstrate anterior. Toată minunăția asta a stat 10-15 minute la cuptor, la 190 °C, până s-a copt albușul de ou.  

Între timp, am prăjit niște pâine și am frecat-o bine cu usturoi, iar când shakshuka a fost gata, am scăldat pâinea prăjită în gălbenușul cremos de ou și m-am bucurat de aromele verdețurilor. Poftă bună!

Spor la gătit și nu uitați să fiți creativi!

Flaminia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close