Ca toată lumea, ador primăvara prin prisma noilor culori de afară, soare, căldură, verdeață. Însă, mi se pare că odată cu toată această transformare, chiar și eu am o energie mult mai bună și mă bucur mai mult de viață. O fi de la mâncarea verde, nu știu, dar e de bine. Vă propun să profităm puțin de verdețurile din piață, căci le vom simți lipsa curând.
Ingrediente
- 100 g de ciuperci
- 400 g de spanac
- 100 g de urzici
- o legătură de măcriș
- un praz
- 2 bucăți de ceapă verde
- un usturoi verde
- 40 g de de făină
- 200 ml de smântână dulce
- 120 ml de lapte
- 3 linguri de vin alb
- 3 linguri de muștar Dijon
- 80 g de cașcaval
- 2-3 ouă
- sare și piper
- nucșoară
- un cub mic de unt
Mod de preparare
Am feliat ciupercile și le-am călit în puțin unt, până au prins o crustă aurie, apoi le-am lăsat să se odihnească pe o farfurie.
În aceeași tigaie am călit spanacul, urzicile și măcrișul (spălate bine în prealabil). După aproximativ 3-4 minute, când verdețurile s-au înmuiat, le-am scos pe un fund de lemn și, cu ajutorul unui cuțit, le-am tăiat grosier. Atenție să nu le mărunțiți prea tare.
Am tăiat prazul în două, pe lungime și l-am feliat, am tăiat și ceapa și usturoiul verde felii și le-am călit pe toate 3-4 minute în unt. Am adăugat făina și cu ajutorul unui tel în formă de pară am amestecat bine. Am turnat treptat laptele, amestecând continuu, pentru a nu face cocoloașe. Am adăugat imediat și smântâna, vinul, muștarul, iar la final am condimentat cu sare, piper și nucșoară, după gust. Pentru a finaliza sosul, am adăugat verdețurile călite și ciupercile și am lăsat pe foc câteva minute, până când tot amestecul a deveit cremos. Recomand să păstrați câteva felii de ciuperci pentru decor, la final.
Apoi am golit sosul cremos într-o tavă, am presărat cașcaval ras și am făcut spații pentru ouă. În funcție de diametrul tăvii, puteți pune mai multe ouă. Nu uitați să decorați cu ciupercile păstrate anterior. Toată minunăția asta a stat 10-15 minute la cuptor, la 190 °C, până s-a copt albușul de ou.
Între timp, am prăjit niște pâine și am frecat-o bine cu usturoi, iar când shakshuka a fost gata, am scăldat pâinea prăjită în gălbenușul cremos de ou și m-am bucurat de aromele verdețurilor. Poftă bună!
Spor la gătit și nu uitați să fiți creativi!