Dacă încă nu v-a mobilizat vremea frumoasă să ieșiți la picnic, poate o va face această rețetă de pate cu care am convins și copii mici. Faza este următoarea: mie nu-mi plăcea pateul de casă. Mi se părea greoi de la tonele de unt și înnecăcios de la textura granulată. Ei bine, astea-s istorie de când am descoperit soluția: mascarpone în loc de unt și blender pentru cel mai fin pate pe care l-ați mâncat.
Ca să vă apucați de treabă, aveți nevoie de:
- 1 kg ficat de rață (sau de pui)
- 250g mascarpone la temperatura camerei
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- 5 tulpini de cimbru, doar frunze
- 5 linguri cu brandy
- sare de mare
- 100g unt pentru sigilatul vaselor cu pate + încă 2 linguri pentru gătit
- Începeți prin a limpezi untul care va sigila borcanele cu pate. Mai exact, topiți 100 g de unt la foc mic. Veți vedea că la suprafață apare o spumă, pe care o dați cu ușurință la o parte, la mijloc este grăsimea, iar jos – partea lăptoasă. Scurgeți grăsimea într-un vas (cu aceasta vom sigila vasele cu pate), iar partea albă nu vă grăbiți să o aruncați, pentru că o folosim.
- Topiți o lingură de unt într-o tigaie, împreună cu puțin ulei de măsline. La foc mic, căliți ceapa tocată, usturoiul mărunțit, împreună cu cimbrul (mai păstrați câteva firicele pentru decorarea finală). Vreme de 5 minute, lăsați legumele să transpire și să-și lase dulceața, fără să-și schimbe culoarea, apoi puneți-le în vasul robotului.
- Mai topiți o lingură de unt și un strop de ulei de măsline pentru a sota ficățeii. Asta înseamnă, desigur, foc mare pentru 4-5 minute. Stropiți-i cu brandy și înclinați muchia tigăii spre flacără, pentru a flamba. Puneți ficățeii peste ceapă în vasul robotului, adăugați partea albă rămasă de la untul limpezit, sărați și mixați până obțineți o pastă. Așteptați să se răcească, apoi amestecați (tot cu robotul) mascarpone. Consistența trebuie să fie foarte fină. Dacă pateul are granulații, folosiți și un blender cu vas.
- Puneți pateul în forme și sigilați-l cu untul limpezit, apoi decorați cu un firicel de cimbru. Consumați-l în trei zile de la spargerea sigiliului, altfel stă și două săptămâni bine mersi în frigider.
Text&Foto: Anca Aldea
Foarte interesanta reteta cu mascarpone! :)
De incercat….
buna ziua!
cu ce as putea sa inlocuiesc mascarpone? fetita mea are intoleranta la proteinele din laptele de vaca si mai nou cred ca si la proteinele din soia.
multumesc
Incearca niste crema de tofu.
Sau, daca vrei sa ocolesti soia, poti incerca sa faci o crema din fulgi de drojdie inactiva. Dar, banuiesc, calitatea produsului finit nu va fi la fel de reusita cum pare reteta de baza.
Interesanta ideea cu mascarpone :)
Eu as mai adauga niste stafide inmuiate in brandy pe fundul borcanaselor. Sau niste dulceata de ceapa langa feliile cu pate.
Merci pentru reteta!
Interesante ideile. :) O alta idee ar fi niste dulceata de ardei iute.
Da, cu mascarpone este o nebunie. Nu stiam chestia cu sigilat cu unt. Si nici de brandy.
Noi suntem fan pate de casa,si vom incerca si aceasta reteta…insă nu înțeleg cum se face sigilarea cu unt…se topește unt și se pune deasupra,pentru ca atunci când se întărește sa creeze un strat protector?In genul cum sunt sigilate borcanasele cu foie gras din comert?Scuze de intrebare…dar chiar sunt puțin nelămurita ! Va mulțumesc anticipat!