Recent am a avut o mulțime de zile în care am plănuit activități dependente de vreme. Astfel, în multe dimineți m-am trezit cu planurile date peste cap de ploile specifice perioadei. Într-una din zile, m-am hotărât să mai dorm câteva ore suplimentare, după care a mers numai bine un „English breakfast” la brunch. Pentru asta, am prăjit felii de pancetta și cârnăciori. În grăsimea rămasă am sotat ciuperci, am prăjit un ciorchine de roșii cherry și le-am servit împreună cu ouă ochiuri și un curry vegetarian de fasole rămas de la cină. Pentru că sunt sigur că aveți preferințe proprii legate de ouă, cârnăciori sau ciuperci, am decis să vă prezint rețeta de curry.
Am început prin a face o pastă de ceapă condimentată pe care am folosit-o ulterior ca și bază pentru curry. Am prăjit boabe de coriandru, chimen, cuișoare și scorțișoară timp de un minut, am adăugat ceapă, usturoi și ardei iute tocate, ghimbir proaspăt ras și am sotat până când ceapa a devenit translucidă. Când s-a răcit, le-am pasat la blender până am obținut o pastă. Dacă aveți un mojar de calitate, puteți face sport, pisând ingredientele în locul blenderului.
Am început a doua etapă prin a prăji câteva secunde pasta de ceapă, peste ea am adăugat schinduf și foi de dafin, după care am stins cu roșii pasate. Am adăugat fasolea roșie înmuiată în prealabil, o cană cu apă și le-am lăsat să fiarbă la foc mic sub capac fix, până s-a gătit fasolea. A fost mai încăpățânată și a luat vreo două ore bune, dar asta depinde de tipul ei și de cât timp a fost ținută în apă.
Pasta de condimente:
1 lingură boabe de coriandru
½ lingură boabe de chimen
3 cuișoare
½ baton de scorțișoară
1 ardei iute mare (sau mai mulți în funcție de gustul fiecăruia)
20g ghimbir proaspăt
2 cepe
Se prăjesc condimentele, se adaugă ceapa, ardeiul și ghimbirul se sotează și după răcire se transformă în pastă cu ajutorul unui mojar sau blender.
Curry vegetarian de fasole roșie (Rajma masala):
Pasta de condimente
300g fasole roșie
500g roșii pasate
1 linguriță schinduf
3 foi de dafin
200ml apă
Se prăjește pasta de condimente împreună cu schinduf și dafin, se adaugă roșiile, apa și fasolea. Se fierbe sub capac până se înmoaie fasolea.
Text&Foto: Vladimir Marian
Interesant! O sa incerc si eu. Ce e schinduf asta? De unde il iau?
Bună Petruta,
Schinduful este o plantă aromatica, ce crește și la noi, dar este mai puțin cunoscuta. Eu am folosit schinduf macinat (obținut din semințe). Poți sa cauți în super market-uri în zona de condimente internaționale (în special Asiatice). Eu l-am găsit cel mai simplu într-un magazin naturist local ce are și o gamă destul de largă de condimente.
O zi frumoasă,
Vladimir
Atâta muncă pentru un mic-dejun?! Pentru unii asta ar fi un prânz copios! ☺
Mulțumiri pentru rețetă!
Arata foarte bine , incercam :) Multam!