Shaorma de pui cu ciuperci

756

Uneori, tot robul lui Allah (ori Dumnezeu) poftește la o shaorma. Am văzut chiar și budiști pierzându-și capul și zicând „make me one with everything”. Cine sunt eu să spun că nu poți avea parte de o shaorma din când în când, lucru care să fie chiar o experiență plăcută și (destul de) sănătoasă? Ieri, de exemplu, mergând spre casă cu bicilcleta, era să fiu ucis (a nu știu câta oară) de un șofer. În acel moment, mi-a trecut prin fața ochilor toată viața. Filmul s-a oprit la capitolul „shaorma” și cum nu aveam nimic în frigider, am oprit la un supermarket de cartier și am cumpărat ce-mi trebuia: lipii (apropo, dacă știe cineva o rețetă bună de lipii, o aștept într-un comentariu la postarea asta, mulțumesc frumos), un iaurt de capră&bivoliță, o caserolă cu pulpe de pui (din care mi-au rămas destule cât să fac azi o tocăniță sau niște frigărui), câteva ciuperci, un ardei gras, o pungă cu salată verde amestecată și o cutie cu fasole.

Pe lângă astea, mai aveam acasă roșii cherry, ceapă verde și castravete.

Din iaurt, o lingură de ulei de floarea soarelui extravirgin, o bucată de castravete dată prin răzătoarea mică, puțină sare și o pișcătură de fulgi de ardei iute, am făcut un sos.

Am pasat fasolea albă împreună cu o lingură mare de iaurt și două linguri de pastă de susan, plus un cățel de usturoi. Am obținut o cremă numai bună de uns lipiile. Am pus în cremă niște za’atar.

Am tăiat pulpele în bucăți mici și le-am pus la rumenit în tigaia antiaderentă, fără grăsime. Am tăiat ciupercile în lamele groase și ardeiul gras fâșii.

După ce s-a rumenit puiul (zece minute) am pus peste el ardeiul și ciupercile. Am adăugat condimentele și am mai ținut tigaia pe foc încă cinci minute.

Prin condimente înțeleg sumac și amestecul pentru shaorma, producție libaneză – se găsesc în aproape orice supermarket.

Am încălzit lipiile ușor, să se înmoaie, apoi le-am umplut. Puțină pastă de fasole, puțin sos de iaurt, salată, ceapă verde, roșii, amestecul de pui, ciuperci și ardei.

Cum îmi place iute, mie mi-am pus și harissa – pastă de ardei iute.

Murăturile-s opționale. Cartofii prăjiți sunt un dezastru inutil, singurul lucru pe care-l fac e să sporească aportul caloric – nu-i nevoie, o shaorma are destule calorii cât să te țină în priză patru-cinci ore.

Dacă aveți puiul pregătit (stă în frigider de pe o zi pe alta, puteți să-l reîncălziți), restu-i jucărie, vă puteți chema prietenii în weekpend la o shaorma.

Să fiți sănătoși.

 

 

Join the Conversation

  1. Vaaaii…daaaa…shaworma…e mancarea mea preferata din oras :D
    Mi-ai facut gura punga…chiar vreau si eu reteta adevarata la lipiile libaneze, sa iasa elastice…

    PS. nu stiu cum reusesti sa o tii pe Andreea asa slabuta, mandra mea tot timpul da vina pe mine ca o ingras :))

  2. adihadean Author says:

    care Andreea?

  3. E Raluca si e o draguta; Cred ca a gustat si Tito din saorma, dupa cum se uita la ea

  4. Am o pofftăăă….

    Adi, lipii foarte bune sunt la Auchan și Kaufland… la raftul cu chestii străine. Sunt pentru burrito/quesadilla și altele, dar merg excelent la orice mâncare împachetată (șaorma, piadine).

    Cele din comerț care se cheamă „lipii libaneze” mi se par nasoale, dându-mi senzația că mănânc carton – mă îndoiesc că libanezii chiar mănâncă așa ceva în mod normal :-)

  5. adihadean Author says:

    MAria știe:)
    Emil, cred că mai aiu și din alea uneori. Mă interesează o rețetă testată de lipii libaneze, să văd cum ies acasă:).

  6. Nu am incercat inca sa fac lipii, doar tamis. Insa exista o reteta de piine indiana absolut delicioasa http://www.ecurry.com/blog/breads/mixed-flour-root-vegetables-parathaflatbread/ care ar putea merge si la sharoma, ma gindesc. E-curry este unul din food blogurile mele preferate si de cite ori am gatit o reteta de acolo nu a dat gres niciodata. Poti sa folosesti doar faina de griu (alba sau integrala), nu faina de naut care banuiesc ca nici nu se gaseste in Ro :( Eu nu am vazut niciodata. Un alt foodblog pe care il ador este http://www.tasteofbeirut.com *love*.
    http://www.tasteofbeirut.com/2010/07/lebanese-flatbread-manooshe/

  7. adihadean Author says:

    mulțumesc, yolanda

  8. @Emil si in Middle East in supermarket lipiile sint de carton…insa exista brutarii in care poti cumpara tamis si lipii pentru shaorma. Trebuie sa le maninci foarte repede ptr ca a doua zi sint tari :(

  9. Hehe, de fiecare data cand am ramasite de pui si ceva legume le invelesc intr-o lipie (sau tortilla de care pomeneste Emil mai sus, pentru ca imi place mai mult) si le iau la pachet pentru a doua zi.

    Nu am facut EXACT lipii pentru ca mi se pare mie ca ce gasim la punga nu e chiar ceea ce trebuie si nu cred ca se pot obtine acasa :)). Am facut in schimb pita care au cam aceleasi caracteristici, adica se umfla la caldura si deci se pot umple ulterior. Daca eliminam de tot drojdia (eu pun putina drojdie la pite) si facem un adaos de grasime (ulei de masline de ex.) obtinem ceva ce se apropie cumva de lipiile de la noi. Raportul faina / lichid este cam la fel cu cel de la aluatul de paine, aluatul se intinde foaie subtire si se coace in tigaie pe aragaz (sau pe grill, este si asta o varianta). Imediat cum le scoatem trebuie acoperite cu un stergar, astfel ca umezeala sa le faca „pliabile”; daca nu facem asta vor ramane mai tari, dar in felul asta sunt ideal pentru inmuiat in diverse sosuri.

    1. adihadean Author says:

      mulțam, jollyca

  10. Meseriaş :)

    Adi, care-i diferenţa intre shaorma şi kebab? Caut răspunsul de ceva vreme şi uitându-mă la diferenţa de ingrediente pe la fastfood-uri nu m-a lămurit.

  11. adihadean Author says:

    din observațiile mele de pnă acum, kebabul se face din carne tocată iar shaorma din bucăți întregi, fripte și tăiate după ce s-au fript. de bună seamă diferă și partea de condimentare dar, oricum ai lua-o, seamănă destul de mult cele două. nu-s expert în bucătăria orientală, poate ne ajută prietenii noștri care au trăit acolo:)

  12. Ceau

    Ar trebui sa incerci sa faci si lipie ca sa fie cat mai natural. Ceva in genul celor care se fac in Egipt de catre beduini :P

  13. O reteta clara de lipie nu am foarte clar in minte. Dar cred ca daca se face un aluat ca pentru pizza care se intinde foarte bine (in sensul de foarte subtire) si apoi se coace un pic pe plita incinsa (sau intr-o tigaie de tabla ). Eventual, se pot pune doua foi de aluat una peste alta ca sa iasa “cu doua fete” cum e cea din comert. Si din punctul meu de vedere nu trebuie sa iasa neaparat rotunde.
    Incerc sa fac zilele astea si revin cu un update daca reusesc  (desi, la mine in bucatarie a sosit sezonul salatelor – stau la ultimul etaj pe partea cu soare si déjà sunt 35 de grade in bucatarie )

  14. Lucian says:

    Adi, e dementiala!!!!! O sa ma sparg in figuri sambata inainte de Finala CL :))

  15. Helou,

    Pot spune ca ai facut o saorma ca la carte. Am fost in Liban si pot spune ca ei nu folosesc cartofi prajiti la preparare ci doar carne, legume si mult mai putine sosuri decat aici in Romania. Deasemea saorma este micuta acolo, un om normal isi cumpara cam 2-3 sa-si potoleasca foamea.. Deci : felicitari!

  16. Marina says:

    E o reteta aici: http://femeieinaintedetoate.blogspot.com/2009/12/lipie-libaneza.html
    Si acuma stiu ce o sa fac azi de mincare. Merci frumos pentru idee.

  17. cristina says:

    Si eu m-am interesat de reteta pt lipii de casa,am gasi aici http://gospodini.blogspot.com/2007/11/shaorma.html ,dar nu am incercat-o inca!
    Sper sa te ajute si daca faci lipii arata-ne si nou rezultatul!

  18. Scuze…Raluca…my bad, aveam o Andree in cap :D

  19. Eu fac aluatul de lipie cam asa: dizolv putina drojdia in 200ml de apa,cu un varf de cutit bicarbonat de sodiu,cu buricul degetelor pun putin zahar si sare jumate de lingurita.Framant cu 350-400 gr faina (aproximativ) un aluat elastic,la care pun si doua linguri de ulei spre sfarsitul faramatatului.Lipiile se pot coace pe disc(daca ai) ,ies mai bune. Aluatut este asemanator cu cel de Intorsuri. Sa auzim de bine…

  20. Yolanda, vezi că în magazinele Bio sunt tot felul de făinuri. Chiar ieri am fost pe la unul și am văzut inclusiv făină de orez. Recent mi-am luat făină fină din mălai…pentru când o să fac corn tortillas :-)

    De altfel, nu ar fi rău să am un dotare un tortilla press ca ăsta…la $13 e chiar decent: http://www.amazon.com/Norpro-Cast-Aluminum-Tortilla-Press/dp/B00004UE8E

  21. tito e criminal:))) cam aceeaşi poziţie o am şi eu la monitor:)

  22. Mama ce pofta mi-ai facut :)

    Eu fac lipiile in casa (seamana cu cele cumparate :)
    din: 200 ml apa, un praf de sare, o lingurita zahar, o lingura de ulei, drojdie cat o nuca, si faina cat sa iasa un aluat tare, dar inca usor de intins :)

    Framanti toate astea si la final pui uleiul, lasi la crescut 30 min si faci lipiile subtiri. Eu le coc in tigaie, fara ulei :) Ideal ar fi sa ai un blat din sticla pe care sa nu fi nevoit sa pui faina cand intinzi, ca sa nu umpli casa de fum :)
    Sunt bune si dupa o zi daca sunt pastrate in punga de plastic :)

    Sper sa iti placa :)

  23. Cu ingrediente de calitate e chiar o mancare sanatoasa :) si eu fac adesea pe post de cina cu o salata mare.

  24. servus! am vrut sa dau reteta de la mine de pe blog, dar vad ca deja a dat-o cineva. Multumesc frumos. http://codrudepaine.ro/2011/06/o-lipie-doua-lipii-pita-bread/
    http://codrudepaine.ro/2011/06/lipii-updated/
    adi, si eu fac des shaorma in casa (uneori fac lipiile cu drojdie, altadata cu maia), si mi s-a dus vestea printre prieteni.
    te salut cu voie buna

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc, codruța. la mulți ani:).

  25. Adi,mi-ai dat o idee de un deliciu sănătos.

  26. buna, eu lipii fac din 400g faina alba+200g faina integrala, un plic de drojdie dizolvat in 2 linguri de apa calduta si putin zahar si 500 ml apa calda. las la dospit cam o ora pe urma adaug seminte ce am la indemna si framant un pic sa iasa aerul. le intind si le coc in tigaie fara nimic. si ies tare bune, bune si moi 2-3 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close