Am găsit avocado rezonabil de copt (când apeși cu degetul, nu trebuie să opună prea mare rezistență) și rezonabil de scump (aproximativ 3 lei/bucată), așa că am decis ca prânzul de ieri să conțină și guacamole. Am cumpărat niște tortillas din fină de grâu, piept de pui și o cutie de fasole fiartă. De aici, lucrurile au mers așa:
Am pregătit ingredientele, în sensul că le-am tras mai spre mine.
Am presărat sare, piper, ardei iute uscat și puțin rozmarin peste pieptul de pui. L-am stropit cu ulei de măsline și am amestecat bine. L-am pus apoi la fript într-o tigaie antiaderentă.
Am tăiat avocado și am scos sâmburii.
Din două fructe am adunat cam patru linguri sănătoase de pulpă.
Am scos semințele dintr-o roșie pe care am tocat-o mărunt, am tocat trei-patru frunze de coriandru și o bucată de ardei gras nu foarte mare și, în loc de ceapă, am pus câteva cozi de arpagic. Am presărat sare de mare, piper zdrobit proaspăt, am adăugat o lingură de zeamă de lămâie și puțin ardei iute uscat. Am amestecat bine.
Am oținut un goacamole bun, cremos, blând și aromat. Pentru mine, secretul succesului e acesta: nu pune mult coriandru, chiar dacă ești tentat, nu pune multă zeamă de lămâie, chiar dacă în prima fază ți se pare că ar merge. Gustă mereu în timpul preparării.
În ceea ce privește puiul:
După ce s-a rumenit, l-am scos din tigaie. Am pus în locul lui un ardei gras tocat și o roșie mare tocată și ea. După ce s-au înmuiat, am pus în tigaie și fasolea fiartă de pe care am scurs apa și puiul rumenit.
Cam asta-i povestea. De aici înainte, lucrurile pot fi combinate după bunul plac.
Guacamole și tortillas. Recomand o bere nefiltrată lângă.
Nu-i rău, nu?
Să fiți sănătoși!
Pe langa retetele foarte gustoase, sanatoase, mai deosebite si simple (multe din ele, pe care imi permit si eu sa le abordez), ai si un stil original de prezentare a povestii (pardon, a retetei). Drept pentru care esti cartea mea de bucate de baza si preferata.
Doua remarci. Avocado-ul nu trebuie transformat intr-o pasta ( ca salata de vinete). Trebuie sa gasesti bucatele de avocado in guacamole. Si, ca orice mancare mexicana un guacamole e iute – se folosesc ardei gen chili – jalapeno sau Serrano -iar in lipsa lor macar un ardei iute de la noi. Pentru ca miezul de avocado sa nu se innegreasca in timp ce se prgatesc celelate ingrediente, i se poate adauga samburele avocado-ului, care bineinteles se inlatura apoi.
Citez din minunata Cornelia Marin : „pentru a evita oxidarea, imediat dupa ce taiati avocado stropiti-l cu putina zeama de lamaie”. Sper sa va fie de folos sfatul doamnei.
Eu stiu ca guacamolele poate fi facut in multe feluri – unii taie doar avocado-ul in bucati (bine, cat poate fi taiat, moale fiind), altii il fac pasta, insa totul depinde de preferintele personale, la fel cum, la noi, salata de vinete se face in diferite feluri (cu maioneza sau fara, cu usturoi sau fara). Cat despre chestia cu samburele de avocado e un mit, spun din experienta.
desigur:)
Nu-i rau deloc! Ai dreptate, sunt tentata tot timpul sa adaug mai multa lamaie! Foarte bun guacamole!
Lamaia previne innegrirea avocado-ului, de-asta se si pune in guacamole, nu doar pentru gust.
Parerea mea e ca un avocado copt e atat de gustos incat nu are nevoie de exces de condimente (parca poti sa le zici asta mexicanilor care pun ardei iuti in orice).
Bine precizat , mexicanii pun ardei iute in Orice mancare :)
Super! Voi incerca si eu! ;)
(Translation by Google, forgive me)
Vreau să spun trei lucruri. În primul rând, mă bucur că avacados sunt în România. Îmi place acest fruct atât de mult să-l utilizați pentru a face sandwich-uri, precum și baie. În al doilea rând, var este mai popular aici (Statele Unite ale Americii, precum și părți din Mexic le-am vizitat), atunci când amestecul cu avacado. În al treilea rând, ardei picante din toate produsele alimentare mexican este un mit comun. Nu toate produsele alimentare mexican este picant. Diferite regiuni pregăti mâncare diferit ca și în majoritatea țărilor. Bafta!
I want to say three things. First, I am happy that avocados are in Romania. I love this fruit so much I use it making sandwiches as well as dip. Second, lime is more popular here (USA and the parts of Mexico I have visited) when mixing with avocado. Third, spicy peppers in all food Mexican is a common myth. Not all Mexican food is spicy. The different regions prepare food differently like in most countries. Bafta!
Tocmai vroiam sa incerc si eu niste fajita dar am amanat deoarece de ateva zile caut coriandru si nu gasesc niciunde. Am vazut ca este postata de ceva timp reteta, dar poti sa ma indrumi unde gasesc coriandru? mersi mult!
Sunt curioasa ce fel de carne de pui cumperi. Ai vreo marca preferata sau vreo sursa care sa ii creasca mai natural? Multumesc.
Super, felul acesta. Intradevar,mie-mi place guacamole sa nu fie cremos, dar asta e chestiune de gusturi. Ce ar fi bucataria , daca nu am inventa si experimenta. Adi, un lucru as vrea sa te intreb: tu ti cont cand gatesti, sa nu combini doua proteine la singur fel? Sau chiar nu conteaza? Deoarece,conform regulilor de nutritie, cand gatesti carne e bine sa ai legume langa ea si nu o alta proteina. Multumesc
da și nu. în multe cazuri, combinația carne/lactate nu poate fi evitată (sigur, poți alege să nu mănânci astfel, dar nu văd o primejdie într-un pui cu sos de smântână, dacă sosul e bine făcut), ca să nu mai spun că avem legume cu conținut ridicat de proteine, pe care le asociem cu carnea destul de des. eu m-am cam săturat de „regulile de nutriție”, pentru că ele se schimbă de la o zi la alta. regula mea e echilibrul.
Cea mai buna fasole pe care am gatit/mancat vreodata.multam de reteta.