Zeamă de salată verde cu afumătură

868
pastedGraphic.png

Îmi plac acele feluri de mâncare pe care eu le consider o moștenire. Transmise din generație in generație, rețetele acestea devin din ce în ce mai prețioase trecând testul timpului. Zilele trecute am primit de la bunica din grădină, salată verde, mărar proaspăt, pătrunjel și alte cele. Mi-am zis că e o ocazie numai bună să fac o zeamă de salată verde cu afumătură. La noi în Arad așa îi zice. Bunica săraca de ea, venită de la Sălaj a adus cu ea de acolo zămurile, gustoase, acrișoare și bogate in tot ce doriți, inclusiv în povești.

Dar nu o mai lungesc și vă las mai jos lista de cumpărături.

Ingrediente pentru zeama de salată verde:
  • O salată verde mare sau 2 mai mititele
  • O bucata de afumătura + câteva bucăți de slănină
  • 2 morcovi
  • 1 ardei roșu
  • O ceapă
  • O cutie iaurt
  • O cutie smântână
  • O lingură făină
  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri ulei
  • Sare și piper
  • Mărar și pătrunjel
pastedGraphic_1.png
pastedGraphic_2.png
Modalitate de preparare

Am spălat bine legumele. Am tăiat ardeiul și ceapa în cubulețe, iar morcovii i-am dat pe răzătoare. Nu e musai, însă noua așa ne place.

pastedGraphic_3.png

Între timp am pus cele 2 linguri de ulei, într-o tigaie, apoi am pus morcovii, ardeiul și ceapa și am lăsat totul la călit, câteva minute, până culoarea acestora s-a intensificat.

pastedGraphic_4.png

Apoi am adăugat și bucățile de afumătură și slănina și am mai lăsat totul la călit, câteva minute.

pastedGraphic_5.png

Am pus apa într-o oală și am lăsat-o la fiert. Când cele enumerate mai sus s-au călit destul, le-am pus în oala cu apă și le-am lăsat la fiert aproximativ 30 de minute. 

Acum e momentul să tai salata în fâșii și să o mai spăl de câteva ori. 

Am pus-o peste celelalte ingrediente și am lăsat-o la fiert 10 minute.

pastedGraphic_6.png

Cât timp fierb legumele, pregătesc compoziția care va îngroșa zeama, astfel: amestec bine de tot iaurtul, smântâna, făina și gălbenușul de ou, cât să nu fie cocoloașe. 

pastedGraphic_7.png

Iau cu o lingură, zeama din oală și adaug peste compoziția de mai sus și amestec bine. 

Am tras oala cu zeamă de pe foc și am adăugat compoziția de iaurt, amestecând ușor. 

Acum am adăugat sarea piperul și restul verdețurilor.

Am servit zeamă de salată verde cu afumătură, caldă, cu niște pâine proaspătă. A fost delicioasă.

pastedGraphic_8.png

Poftă buna!

Larisa

Găsiți aici mai multe rețete cu salată verde.

Join the Conversation

  1. Buna mea (din Maramureșul către Sălaj), ar râde bine de prajitul în ulei (scump și de-acolo unde „stau ăia lângă el si-l păzăsc” :)) ), câtă vreme ai slănină-n pod ;P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close