“Apoi, drept să vă spun, că atunci degeaba mai stricați mâncarea, dragii mei… Să umblați numai așa, frunza frăsinelului, toată viața voastră și să vă lăudați că sunteți feciori de crai […]
La plăcinte, înainte
Și la război, înapoi.”
Așa zicea Ion Creangă în Harap Alb, sau să fi fost “tata Puiu” către națională în timpul discursului motivațional de după meciurile recente?
Cu întrebarea asta în cap, am pregătit niște mini plăcinte cu carne pe care unii mai deștepți decât mine le-ar numi empanadas.
Am început cu morcovi, ceapă, rădăcină de țelină, usturoi, coriandru boabe, muștar boabe și numărul 10, rasolul de vită. Le-am acoperit cu apă și le-am gătit în oala sub presiune timp de o repriză de la momentul în care supapa a fluierat presurizarea completă.
În timpul acesta, m-am ocupat de aluat. În robotul de bucătărie am amestecat făină, un praf de sare și cubulețe de unt rece. Le-am “driblat” până am obținut o consistență nisipoasă. Am adăugat ou, apă și l-am pulsat până am obținut un aluat compact pe care l-am refrigerat o oră.
În pauză am depresurizat oala, am tocat mărunt legumele și am fărâmițat rasolul în bucăți mici, amestecându-le apoi cu muștar de Dijon. Supa am păstrat-o pentru a o transforma în ciorba pentru dimineața de după meci.
Repriza a doua:
Am întins aluatul într-o foaie groasă de 3 milimetri și l-am tăiat cu un pahar, formând mingi 2D pe care le-am umplut cu mixul de carne și legume. Le-am împăturat, le-am sigilat și le-am refrigerat. Cu 30 de minute înainte de meci le-am uns cu ou bătut și le-am copt până la “aurire”.
Pe scurt:
Empanadas cu rasol de vită
Umplutură:
800g rasol de vită cu os
2 morcovi
1 ceapă
½ rădăcină de țelină
5 căței de usturoi
1 linguriță muștar de Dijon
condimente
Toate ingredientele se gătesc 45 de minute în oala sub presiune, după care se mărunțesc și se condimentează cu muștar de Dijon.
Aluat:
400g făină
170g unt rece
1 ou
50 ml apă
5g sare
Se frământă făina, sarea și untul răcit, se adaugă oul și apa și se omogenizează aluatul. După refrigerare se întinde, se taie în forme, se umplu, se sigilează și se refrigerează minim 30 de minute. Se ung cu ou și se coc 20 min la 200 de grade.
Text&Foto: Vladimir Marian
Da’ bune si frumoase le-ai mai facut, boier Hadean! Halal sa-ti fie!
nu eu le-am făcut. scrie acolo, la semnătură:).
Vladimir Marian, m-ai dat gata! Empanadas ale tale (și-o bere) se potrivesc grozav cu lecturile mele, nu numai cu meciurile! Să tot citești și să guști bunătățile astea!
Mulțumesc pentru apreciere și vă urez pofta bună!
Moama, dar ce bine arata. Fix o imbucatura, cum imi plac mie. Cel mai mult imi place ca a pus telina. Numai la bunica se facea placinta cu telina rasa. Ce gust demential.
reteta e geniala, luata ca un tot, dar si separat. poti umple aluatul cam cu orice iti trece prin cap (zic eu), iar rasolul…. simplu (cu legume fierte, hrean ras si mujdei), transformat in pretentiosul dar simplul osso buco sau geniala transformare (aici in reteta) in umplutura…ooofff,,,bun tare!
te distantezi de pluton Vladimir!
felicitari.
respect
As avea nevoie de o autocisterna din placintele astea. In seara asta ma multumesc cu o bere.
astea nu merg si prajite in ulei?
Salut, se pot face și în ulei :)
Eu aș alege un aluat cu praf de copt în această situație.
În loc de oul și apa înlocuite cu oțet și apă minerală.
aha, multumesc! deci pentru prajit trebuie sa fie aluatul mai pufos ca sa nu se imbibe cu ulei nu? oricum prajite sunt mult mai satioase si nu prea merg la meci, pe cand de la cuptor cred ca se poate manca toata tava :D
Dar de sos nu intreaba nimeni ???
E cu iaurt si…