(PUB)
Cunosc mulți oameni care nu mănâncă organe, unii din convingere (argumente n-am găsit încă la nimeni, doar convingere), unii pentru că nu știu să le gătească. Sigur, gătitul organelor poate fi o provocare, însă azi, când găsești ușor cantități impresionante de informație gratuită despre orice, ar trebui să fie relativ ușor să înveți să gătești decent lucrurile pe care le găsești peste tot în jur. Tehnologia a evoluat și ea suficient de mult încăt să nu mai întâmpini cine știe ce probleme.
Dintre toate organele, pipotele sunt pentru mulți o adevărată piatră de încercare. Sunt „încăpățânate”, se lasă greu, nu știi niciodată cu ce-i mai bine să le aromezi, nu știi niciodată cu ce s-ar potrivi mai bine și sfârșesc mai mereu într-un sos de roșii subțire, băltind peste un linguroi de piure de cartofi. Ceea ce nu-i rău, dar se mai poate și în alt fel.
Zilele trecute am rezolvat definitiv problema fiertului pipotelor, folosind slow-cooker-ul Crock-pot. Sigur că puteam și fără, dar ar fi fost mai greu să îmi văd liniștit de lucru prin oraș în cele 7 ore în care au fiert la temperatură joasă dacă le-aș fi pus într-o oală pe foc, fie el și foc mic (nu lași aragazul nesupravegheat, nu-i înțelept).
Am folosit pipote de rață (6-700 de grame pentru 4 porții), tamponate bine cu un șervet din hârtie. Le-am pus în vasul slow-cooker-ului și am mai pus lângă ele o căciulie de usturoi tânăr tăiată-n trei felii, transversal, 300 de grame de mazăre proaspătă, o ceapă, doi morcovi mari, câteva fire de pătrunjel.
Am pus toate astea peste pipote, am condimentat cu sare, piper, chimen și chimion, puțină coajă de lămâie și o bucățică de scorțișoară. Le-am amestecat bine și am turnat apă fierbinte peste ele doar căt să acopere pipotele.
Am setat slow-cooker-ul pe temperatură joasă (are două trepte, una joasă și una ceva mai ridicată, însă tot joasă), pe 7 ore. Nu știam în cât timp voi reveni acasă, dar știam că cu cât fierb pipotele mai mult, cu atât mai bine.
Odată întors acasă am terminat mâncarea foarte simplu. Am pus pipotele și legumele într-o tigaie, am îndepărtat resturile tecilor de usturoi (se țin bine na de cealaltă cât timp usturoiul e tânăr, mai ales dacă-l tai cum l-am tăiat eu), am zdrobit ușor mazărea, usturoiul, morcovul și ceapa și am turnat o cană de pulpă de roșii peste toate. Am pus pe foc iute și am lăsat să dea un clocot scurt. Am potrivit gustul cu sare de mare și piper abia zdrobit și am mai adăugat niște pătrunjel proaspăt și câteva rondele de ardei iute.
Dacă vreți să aveți în mâncare și mazăre mai puțin gătită, puneți în vasul crock-pot-ului o cană de mazăre cu o oră înainte de a opri gătirea.
Delicios, sățios, pipote moi și gustoase. Ușor de făcut și fără bătăi de cap.
Să fiți sănătoși și să țineți cont de faptul că din 1 în 15 Iulie 2015 puteți folosi voucherul de reducere cu indicativul SLPCAD15RE pe site-ul www.crockpot-romania/produse. Reducerea e de 10%, profitați de ea.
Adi, cam ce temperaturi reprezinta setarile low si high de pe crock-pot? Am o masinarie care incalzeste apa pentru sousvide pe care pot sa o folosesc ca si crock-pot, dar trebuie sa ii setez eu temperatura. Banuiesc ca trebuie sa fie destul de mica (luand in considerare timpul de 7 ore), dar cat de mica :) ?
Multumesc.
secvența „high” urcă aproape de 100, cea „low” spre 75-80.
Multumesc.
Mersi, Adi.
Uite-acum mi-am luat unul micuț, să văd ce-i poate pielea.
Si eu l-am chizionat pe cel de 6 L . L-am vrut pe acesta sa pot face si zacusca pentru iarna . Singurul inconvenient este faptul ca nu exista un manual de utilizare in functie de alimente si temperaturi . Doar manualul tehnic , mie nu mi se pare suficient . Este un nou mod de a gati , la care am aderat considerand ca este si avantajos , si eficient , dar deocamdata bajbai . Acum , sigur o sa va urmaresc cu mult mai des , ca sa aflu de la dumneavoastra modul de lucru , si retete pretabile la acest aparat .
buna ziua si multumim pt.retete. Crock pot-ul meu trebuie sa soseasca si acum ma interesez de retete.
In loc de mazare proasptata (nu am idee unde as putea gasi?!) putem pune mazare congelata rapid de la Edenia?
Multumesc frumos.