Pentru foarte mulți dintre noi, sosurile se împart în două categorii: sosuri roșii și sosuri albe. Sigur că-i o categorisire injustă, în primul rând față de celelalte culori:) și în al doilea rând față de miile de arome cu care pot fi înzestrate și sosurile roșii și sosurile albe. Dar, să trecem peste și să dăm o soluție, dacă tot am deschis gura, nu? Un sos alb bun și simplu vă va fi prezentat mai jos.
Avem pastele. În cazul de față, tortellini cu șuncă crudă în interior. Pastele-s în versiunea „fresca”, adică nu-s uscate. Dacă tot le avem, putem să le fierbem, nu? Despre cât și cum, ne dă indicații pe ambalaș onoratul producător.
Ar fi bine să avem și niște parmezan. Dacă nu-l avem pe Emil, să ne dăruiască din când în când, cumpărăm, chit că-i cam scump. E brânza care se pupă cel mai bine cu pastele, observ.
Cât despre sos, ai bine, versiunea asta se face simplu de tot: într-o tigaie, puneți o cană de smântână dulce, o pișcătură de sare, piper proaspăt măcinat, unu-doi căței de usturoi și câteva frunze de busuioc. Busuiocul și usturoiul se potrivesc. Lăsați tigaia pe foc mic până începe conținutul să bolborosească.
Puneți pastele fierte peste sos și amestecați. Puteți să luați tigaia de pe foc.
Puneți parmezan după pofta inimii și gata.
Pare dificil? Cred că nu.
Sos alb, fără făină, fără ou.
Să fiți sănătoși.
bun de tot :)
Poza cu pastele aburinde mi-a cauzat o reacție aproape sexuală :D
Mai nou fac spanacul așa..în 3 minute am spanacul făcut! (bineînțeles, fără busuioc).
Musai să citești Delizia (ți-o împrumut), să vezi cum prețuiesc italienii Parmezanul și cum visau ei la munți interminabili de brânză…
musai, da, că și io visez (și) la munți interminabili de brânză:).
Cand iti citesc blogul, parca sunt in fata Oracolului.
Ieri dimineata am stiut ca azi o sa ma delectez cu hummus si tapenade :). Astazi stiu cu siguranta ca maine ma voi delecta cu paste cu sos alb :)
P.S. Postare si comentarii la 5 dimineata? Bloggerii is noile privighetori :)
cori, ceva nu-i ok cu ceasul, am postat pe la 8 fără ceva:)
am avut si eu acum cateva saptamani aceasta reteta in meniu. numai ca acei tortellini numai sunca proaspata nu contineau. era ceva care nu mi-a placut deloc. poate totusi tu ai avut noroc si ai luat unii mai gustosi.
șunca nu trebuie să fie proaspătă ci crudă:). altfel, e destul de maturată. e posibil să fi găsit un produs prost, că nu-i obligatoriu să fie toate ok. am mai pățit și eu când am cumpărat paste uscate, cele proaspete m-au mulțumit.
nu erau uscate, erau paste proaspete , adica tortelini cu prosciuto in varianta cruda. nu mi-au placut deloc. i-am luat de la Plus. poate ne dai un pont unde gasim buni.
cred că marca-i mai importantă decât locul din care faci cumpărăturile. dar dacă mă întrebi acum, nu-ți pot spune ce am mâncat ulrima dată:).
Par foarte usor de facut si arata foarte bine :)
Cam ce cantitate de paste sa pun la cantitatea asta de sos?
cam cantitatea dintr-un pachet. cam 300 de grame.
super bun…mai ales daca ai busuioc proaspat pus in jardiniera pe balcon :)…numai cand ii atingi frunzele si miroase demential :D
Observ ca pastele sunt in vizorul tau mereu si ai o simplitate in a le prepara de-ti vine sa faci numai asa ceva.Si eu sunt mare iubitoare a lor, si mereu incropesc o cina sanatoasa cu paste si ce mai gasesc prin frigider.
eu intotdeauna mai calesc (la foc mic) si o ceapa in ceva unt si ulei de masline pana se inmoaie si devine translucida si incepe sa iasa dulceata din ea :)
Mie imi place sa pun in sosul ala, atunci cand bolboroseste, niste bucatele de branza albastra care se topesc si ii dau o consistenta si un gust divin. Se potriveste bine si nucsoara acolo, si, daca vrei o orgie a papilelor gustative, cateva firisoare de sofran infuzate in prealabil in apa calduta :P
Eu am făcut astăzi sosul de mai sus,minuuunat,cu paste simple Barilla.Că nu-mi plac tortellini din comert şi că mi-e …. lene să fac eu. Adevăr grăieşte tizul meu Emil,pt că şi eu sunt Tamas,de-aia! Multumesc ,Adi!
am facut si eu reteta aceasta:) si am primit doar laude:) si de la prietena si de la burta mea!
Multamu-ti.
hello, am facut si eu acest sos, sau mai bine spus, am incercat, pt ca mie mi s-a taiat smantana….oare de ce? snif :((
Monica, smântână dulce? Poate era focul prea tare și smântâna prea rece. Eu n-am pățit până acum:).
poate era stricata :)
Adica smantana incalzita. Hai sa picam cu totii in cur.
deci am gasit reteta asta din intamplare si cum stau de 5 ani in italia si ii unul din felurile de mancare preferate de mine si prietenul meu care e macaronar get beget iti dau o alta varianta la sos care pe mine ma inebuneste.acuma o precizare smantana care aicea se numeste panna si e total diferita de a noastra e un pic dulciastra si mai lichida ca a noastra si prosciutto cotto carei un fel de sunca fiarta sunt ingredientele principale.
se taie feliute sunca si se prajeste in putin ulei de masline apoi se adauga smantana, parmezan razuit si se lasa un pic la foc.se fierb macaroanele si se toarna sosul peste ele.eu nu prea is amatoare de tortellini asa ca folosesc macaroanele rigatoni.baci e abracci.
gabitza, panna de acolo e același lucru cu smântâna dulce de aici:)
:)no io n-am stiut ca este si la noi , smantana aia clasica de la tara nu are acelasi gust ca si asta din italia dar recunosc ca prefer smantana de la tara ca ii mult mai buna la gust ca si asta de aicea din pacate aici nu o gasesc.
Adi, ca sa inteleg, e nevoie de smantana dulce? Din cea cu care se poate face frisca?
monica, da
Aaaaaa, 10x! Bine ca m-ai lamurit ca ramaneam cu frustrari gastronomice! Si astea cu greu se vindeca, sa stii! :D Toate faine!
Testat cu paste barilla tagliatelle, EXCELENT au iesit!
Super reteta ce sa zic. Acuma am facut si a iesit superrr
eu l-as incerca si langa un gratar de pui sau cotlet de porc? Poti confirma?
Da
adi , smantana dulce e acelasi lucru cu smantana de gatit sau sunt chestii diferite?multumesc
E smàntâna nefermentată, se folosește la sosuri ori la frișcă. Se vinde de obicei la tetrapack. La Dorna e un brand. Vian e alt brand, se găsește la Kaufland.
Foarte buna si simpla reteta. Multumim! Din pacate, smantana dulce recomandata la o asemenea reteta vine intotdeauna cu cel putin un adaos de E nesanatos. Am incercat cu smantana clasica. Are un gust putin mai acrisor rezultatul, dar ocolesc cat pot vestitele E-uri.
Adi, busuiocul e mirodenie fina, nu ar fi mai bine sa-l adaugam la sfarsit ca sa-l si simtim?
Nu-i musai, începutul și sfârșitul sunt foarte aproape când toată treaba durează cel mult 2 minute.
Adevarat :)
Mi-a lăsat gura apă doar când am citit. Tot aveam în plan să gătesc paste astăzi, chiar dacă de regulă ocolesc sosul alb
Mi-a lăsat gura apă doar când am citit. Tot aveam în plan să gătesc paste astăzi, chiar dacă de regulă ocolesc sosul alb
Buna! Tocmai ce cautam o reteta de sos alb pentru paste. Am gasit-o si am preparat-o. Papilele mele gustative iti spun din toata inima lor: MULTUMESC!
Pont: incearca un fresh de portocale si ghimbir dupa aceste paste sau in timp ce le mananci. Gustul e…senzational!
Sa ai o zi frumoasa!
Multumesc. Sunt un antitalent total, dar aceasta reteta m-a ajutat sa le ofer baietilor mei (# 3 si anume, 37 ani, 7 ani, 1 an) o cina care s-a devorat.
Eu nu am avut parmezan,si bineanteles ca nu mi s-a ingrosat sosul.Puteam sa pun si altfel de branza? Oricum o fost delicios!!Meci
Am luat samantana de gatit LaDorna…e buna?:D
Stand in leagan si cautand o reteta de tortelini cei am in frigider si ne stiind cum sai fac am dat de reteta lui Ady. O so fac si eu azi k am si smantana dulce ramasa in cutie k era prea mult de la tortul de ieri. Abia ast sa o incerc mai ales k voi spuneti k e ff buna. Sincer nam stiut k se face cu smantana dulce eu faceam cu smantana normala.multumesc pt reteta
am facut-o si eu si a iesit minunata! multumesc tare mult!
Wowww este în plan această rețetă… mulțumesc pentru rețetele tale minunate..
am sa fac si eu aceasta reteta si revin cu comentarii…de mult voiam sa ma lamuresc cu acest minunat sos alb….multumim ADI
Salutare ! Daca nu am parmezan pot sa pun cașcaval ?
mama cum au fost facute in 5 min devorate in 3 :)