Prăjitură cu vișine (2)

630

Cred că am rupt norma la prăjituri cu vișine în perioada asta. Probabil o să mai fac măcar două, diferite, în zilele următoare. Toate astea din cauza vișinilor încărcați. Vă arăt acum rezultatul a două ore de muncă (una pentru curățarea vișinelor de sâmburi și viermi, una pentru înfăptuirea prăjiturii):

Ele-s vișinele. Am folosit cam 500-600 de grame (după curățare).

Pentru că în grădină am și zmeură, am folosit și două linguri din acest minunat fruct de pădure care de câteva generații bune trăiește și pe lângă casa omului.

După ce am spart vișinele, le-am lăsat să zacă-n zahăr un sfert de ceas (asta a fost o formulare așa, mai Rock FM, da’ ce să fac, dacă asta ascult în mașină?).

Am separat albușurile și gălbenușurile din trei ouă mari. Am frecat gălbenușurile cu o lingură de ulei și am bătut albușurile cu trei linguri de zahăr până am obținut o spumă tare.

 

Am amestecat gălbenușurile cu spuma și cu patru linguri de făină. Fără praf de copt, fără alt agent de creștere ori afânare. Mi-am dorit un aluat mai dens care să rețină siropul. Am pus în aluat și patru linguri din siropul lăsat de vișine.

Am turnat aluatul într-o tavă și l-am copt un sfert de oră la 160 de grade Celsius (cuptorul încălzit înainte).

Am acoperit apoi blatul cu fructele pe care le-am stropit cu lapte condensat și îndulcit. Am pus tava-n cuptor pentru alte 25 de minute.

A ieșit o prăjitură bună, dulce-acrișoară, pentru zile de vară.

Blatul, departe de a fi clicos, a rămas însiropat ușor, lucru care a făcut ca prăjitura să fie ușor de mâncat.

Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Asta da buna dimineata ! Nu se compara nimic cu o prajitura usoara pe caldura asta.

  2. De era numai cu visine nu ziceam nimic, dar dupa ce am observat zmeura mi-ai trezit pofta..Mi-ai adus aminte de prajitura cu zmeura a bunicii mele..:)

  3. ce pot sa pun in loc de lapte?arata foarte bine prajitura,usoara si gustoasa,numai buna pt vara

  4. Parea gustoasa, pana ai spus de viermi :(, nu mai vreau

  5. ce dor miiiiiii de visine! prefer praji cu crema de vanilie si visine, rece! :D dar nici pe asta n-as refuza!:)))

  6. fac si eu aceasta prajitura, a mea iese mai afanata am senzatia, iar eu pun fructele de-o data cu aluatul.

  7. Isa, daca sint cu viermi, sint ecologice, nu faci cancer sau alte alea, mult mai rele decat viermii…unde sint eu acum, ciresele cu viermi costa 12 euro kilu…

  8. Poate ne zici si noua cantitaile(toate) cate oua…

    1. Mihaela says:

      3 oua, 1 lingura de ulei, 3 linguri de zahar, 4 linguri de faina, 4 linguri sirop de la visine, 500-600 grame visine, 2 linguri de zmeura…
      Oare eu de unde le-oi stii???

  9. Gratiela says:

    La fix ! Tocmai am primit comanda de lapte condensat ! Adi, te rog sa ma ajuti cu un sfat ! Eu am butonul cuptorului gradat in cifre1-8 si nu prea stiu exact corespondenta in grade !

    1. Adi Hădean Author says:

      4-5, vezi cum coace:)

  10. Crezi ca ar iesi si cu fructe inghetate? Unde locuiesc eu nu avem numai visine inghetate.

    1. Adi Hădean Author says:

      nu am încercat:)

  11. nu e deloc greu.. aluat necrescut de chec, cu fructe macerate :)

  12. Gabriela says:

    sorry pentru intrebarea stupida …: imi spui care-i faza cu laptele condensat deasupra? ii musai? :-)

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu-i musai. Poti pune un galbenus batut cu o ceasca de smantana dulce. Daca vrei.

    2. Gabriela says:

      Mami meu pune un pic de gris pe aluat, apoi visinele si baga direct prajitura in cuptor (fara sa mai coaca aluatul inainte). in momentul in care prajitura e coapta, visinele sunt aproape in intregime acoperite de aluat… cand tai prajitura ai o surpriza cu buline visinii…:-))

  13. @Lidia: Am incercat eu sa fac prajitura cu fructe inghetate. Am folosit cirese (intregi, nu le-am scus simburii nici cind le-am pus la congelator, nici acum) si mure. Ca asta aveam :-). Am respectat cantitatile date de Adi, mai putin la fructe – unde am pus o caserola de smintina de 250 g plina cu cirese si cam tot pe-atita mure. Nu am dezghetat fructele, doar cit au stat pe masa in timp ce blatul era in cuptor (de aceea am inlocuit cele 4 lg de sirop cu alt lichid). Singurele diferente (fara sa fi gustat prajitura din imagine) sint ca a mea a fost mai subtire (tava mai mare, pandispanul a crescut frumos dar s-a lasat cind am pus fructele deasupra) dar e insiropat (adica nu e ca la clafoutis, nici ca la chec)si ca murele s-au cam stafidit (ca n-aveau suficienta zeama ca fructele proaspete?). Dar e buna.

  14. catalina says:

    eu am pus peste aluatul meu putin miez de muca macinat, ii da un gust mult mai bun :d

  15. Buna ziua, am urmat intocmai reteta si totusi nu mi-a iesit ca in fotografiile de mai sus; Dupa ce am pus cele 4 lg de zeama de visine , compozitia s-a colorat si asa a ramas si a doua la mana , nu este asa crescuta ca la dvs. De ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close