Aripioare cu arome de sărbătoare

1.1K

1
Acasă, la casa de la marginea Dunării, cea cu părinți și după-amieze lungi și foșnet de salcie, sărbătoarea aduce la masă pui, cartofi și usturoi. Deși fiecare dintre membrii familiei e perfect capabil să facă mâncăruri elaborate, de la vânat, mâncăruri grecesti, aperitive spectaculoase, până la torturi și prăjituri, unele rar întâlnite pe mesele proprietarilor de Sanda Marin, invariabil și fără discuții prealabile, aniversarea evenimentelor vesele sau triste, pentru că, da, în casa părinților mei se sărbătorește și în ciuda întâmplărilor nefericite, e un prilej de găteală simplă și identică.
Înainte de a scrie rețeta de astăzi, am încercat să deslușesc cu mintea mea ocupată de obicei cu aperitive și montări de farfurii, pricina acestui obicei. Cred că pe undeva, are legătură cu vremurile triste ale comunismului, când un pui la cuptor însoțit de cartofi prăjiți și o bucătărie parfumată cu mujdei izbind pielea fierbinte și crocantă a zburătoarei de curte reprezenta, culinar vorbind, o apoteoză.
Amintirea subconștientă a unei fericiri simple, a unei familii cu copil și Dacie 1300, încununată cu o masă bună, este probabil motivul acestei permanențe.
În virtutea ei, vă aduc astăzi pe masă aceeași combinație căreia încerc să-i dau, după pricepere și har, o notă personală, semn al existenței mele în bucătăria familiei.

2
Pentru trei persoane faceți rost de 15 aripioare de pui.

3
Într-un vas încăpător pregătiți marinata după cum urmează.
Tocați foarte fin două cepe verzi, un ardei iute, o crenguță verde de cimbru sau rozmarin, după gust și amestecați-le cu o ceașcă de miere și una de sos de soia. Adăugați și o linguriță de ghimbir ras, piper proaspăt măcinat și eventual, foarte puțină sare. Sosul de soia este sărat.

4
Amestecați bine și masați aripioarele de pui cu acestă marinată. Lăsați-le în vas pentru cel puțin, 4 ore la frigider.

5
Puneți aripioarele în tavă, la cuptor pentru 60 de minute la 180 de grade Celsius.
Între timp, fierbeți un kilogram de cartofi albi, în coajă. Să clocotească 30 de minute în apă cu sare. Scoateți-i, tăiați-i în jumătăți fără să-i curățați și așezați-i printre bucățile de pui aflate la jumătatea timpului de preparare, presărați cu un strop de sare și piper. Lăsați mai departe totul în cuptor.

6
Faceți un mujdei asemănător cu scordoleaua din Deltă, fără oțet însă. Zdrobiți o mână de nuci și o căpățână de usturoi. Amestecați-le bine neuitând să adăugați sare după gust. Turnați ulei, puțin câte puțin, ca la maioneză până la obținerea unui sos de usturoi consistent.

7
Puiul va fi dulce-picant, ușor glazurat de miere, cartofii se vor fi copt în coajă până la imponderabilitate, iar sosul de usturoi, el, cu nuanțele lui de pământ și aroma de frunză veștedă și alună, va umple casa cu parfum de liniște și tihnă.

8

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Excelent și nu prea greu de preparat ! Mulțumesc ! Se poate și cu copane în loc de aripioare ?

    1. Silvia Barbutz says:

      Se poate si cu copane :)

  2. Ce ti-e cu placerile simple…e ora 10:35 si eu mor de pofta de aripioare cu cartofi si mujdei!

  3. Diana Z says:

    In sfârșit frumos scris, fara tot felul de comparații cam trase de păr, era pacat de rețete. Pe aceasta o să o testez diseară, o sa adaug si zeama de lămâie in marinata în rest sună bine.

  4. Vom testa rețeta cu siguranță!
    Focaccia a ieșit ‘the best ever’!!!!!

  5. Super! O idee pentru zilele de vară. Îmi aduce aminte de vacanțele la mare când plecam cu tot calabalâcul și toată familia iar mama lua pe drum copane la cuptor.

  6. Chiar mi s-a facut pofta de niste aripioare, de abia astept sa ajung acasa si sa le incerc.

    P.S. Ca sa fiu rea, cred ca se cheama marinada si nu marinata :)

  7. Iti lasa gura apa doar cand privesti pozele. Se poate renunta la ghimbir?

  8. Adi,dragule iar ai reusit sa pornesti o ninsoare in Octombrie(in gura celor care vad aceste postari) ;)

  9. Dumnezeule, am facut aceasta reteta de Craciun, este ceva peste ce pot duce papilele noastre gustative. Un asa amestec de gusturi ti se intipareste pe retina, mai ales stinse cu un vin rosu sec. Sotia mea mi-a facut statuie, nu se astepta sa manance ceva atat de gustos facut de mana mea, acasa :) Multumesc Adi pentru reteta, e geniala!

  10. Este adevarat sau nu faptul ca mierea de albine devine toxica la o temperatura de peste 40 grade?

    1. Adi Hădean Author says:

      nu.

  11. Facut, mancat. Delicios.

  12. As putea sa inlocuiesc sosul de soia/ceapa cu suc de portocale? Sau sa adaug pe langa celelalte ingrediente din marinata suc de portocale?

  13. Dumitru Francisca says:

    Minunaaaaaaaateeeeee! Si prietenii mei carora le-am recomandat retata , mi-au dat dreptate! Am folosit baitul si pentru costite porc . Delicioase! Sfaturi utile, simt comic, povestioare captivante, delectare! Multumim Adi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close