Mie tango-ul îmi inspiră eleganță, perfecţiune şi senzualitate, exact ca această tartă. Ciocolata şi zmeura se completează la fel ca un cuplu ce dansează tango, în plus, coincidenţă sau nu, au aceleaşi culori. Zmeura este atât de preţioasă, o bijuterie a verii, care nu trebuie ratată. Pentru un plus de senzualitate am adăugat şi apă de trandafiri, dar nu e musai să o puneţi. Dacă nu vă place, renunţaţi la ea.
Pe scurt, asociez tarta aceasta cu tango-ul, pentru mine este definiţia acestui dans atât de iubit şi de apreciat si e de savurat in doi.
Tarta are două umpluturi diferite de ciocolată, una coaptă şi un ganache cremos, îmbogăţit cu apă de trandafiri şi zmeură proaspătă, şi o bază foarte fragedă (neapărat să folosiţi unt gras pentru un rezultat pe măsură).
Pentru bază avem nevoie de 130 g unt (82% grăsime) rece, 200 g făină, 50 g zahăr pudră, 1 praf de sare şi 40 ml apă rece. În robotul de bucătărie punem toate ingredientele, mai puţin apa şi pulsăm de câteva ori, apoi punem apa rece în fir subţire până se leagă compoziţia. Nu adăugaţi mai multă apă, trebuie să rămână încă firimituri. Puneţi aluatul într-o folie alimentară şi lăsaţi-l la frigider cel puţin o oră, apoi îl întindeţi pe masa înfăinată.
Foaia de aluat o transferăm în tavă pentru tartă, eliminăm excesul de aluat şi punem tava 10 minute în congelator. Între timp, încingem cuptorul, scoatem tarta, o înţepăm din loc în loc cu o furculiţă, punem o hârtie de copt deasupra şi turnăm boabe de fasole, orez etc. Coacem 10 minute până devine fermă, apoi o scoatem şi o lăsăm să se răcorească puţin până preparăm umplutură.
Umplutură: Într-o cratiţă turnăm 200 ml smântână pentru frişcă, 80 g zahăr şi 200 g ciocolată amăruie tocată mărunt. Amestecăm pe foc până se omogenizează totul, dar să nu clocotească, o luăm de pe foc, adăugăm 2 ouă şi amestecăm rapid cu un tel. Turnăm compoziţia peste tartă şi o introducem din nou la cuptor pentru 25-30 minute, la foc mediu. E gata când marginile tartei sunt rumenite, iar umplutura este fermă la atingere. Lăsăm tarta să se răcească complet, apoi o scoatem din formă şi o aşezăm pe un platou.
Pentru ganache-ul de ciocolată cu apă de trandafiri avem nevoie de 200 g ciocolată amăruie, 200 ml smântână pentru frişcă şi 1 lingură apă de trandafiri. Încălzim smântână pentru frişcă şi o turnăm peste ciocolată tocată mărunt, lăsăm 2 minute, apoi amestecăm cu un tel. Adăugăm şi apă de trandafiri.
Peste tarta răcită aşezăm 150 g zmeură proaspătă, turnăm ganache-ul de ciocolată şi lăsăm la frigider până se întăreşte (dacă va grăbiţi o puneţi 10-15 minute la congelator).
Decorăm cu zmeură proaspătă.
Andreea Dianu
O grozavie a iesit! Multumesc pentru reteta. Am facut cateva schimbari: nu aveam zmeura si am folosit banane, iar in ganache am adaugat si esenta de zmeura – 2 picaturi, pe langa apa de trandafiri.
Cred ca a fost dementiala si cu banane, si mie imi place combinatia banane-ciocolata.
Ma bucur foarte mult ca ati incercat-o. :)
Buna,
Oare care e scopul boabelor de orez si fasole?
Trebuie sa fie uscate?
Mersi
Sunt puse pentru a împiedica baza să se umfle pe mijloc. ^^
Ouale se pun intregi?