Kafta, hummus și lipii să v-aducă bucurii

826

Nu știu de unde rima din titlu dar e suficient de dimineață încât să nu-mi bat capul cu problema asta. O să trec direct la lucrurile importante. Săptămâna trecută m-au vizitat Mircea Groza și Flavius Lucăcel, colegii mei din echipa Niște țărani. Cum ar fi fost oare dacă nu am fi gătit/mâncat oarece împreună? Rău și rușinos, desigur. Motiv pentru care am făcut repede un hummus iar Mircea Groza, care venise de acasă cu un maglavais deja preparat și hodinit, a frământat niște kafta, un soi de mici arabo-otomani pe care i-am tras mai apoi în țeapă spre amintirea unor mărețe fapte de arme ale înaintașilor. Mircea a venit cu tot cu poze de acasă așa că în prima parte veți vedea procesul de preparare al mai sus numitei mâncări.

Carnea (pentru 12 porții), cam 2 kilograme (2/3 oaie, 1/3 vită) se toacă, fie cu mașina fie cu satârul.

Tot prin mașină se toacă două cepe, doi ardei grași și unul iute.

Se pasează apoi împreună cu doi -trei căței de usturoi și cu o bucată de ghimbir proaspăt, mare cât o nucă.

Se pun toate astea într-un bol împreună cu o cantitate sănătoasă de pătrunjel și se frământă bine. Se condimentează cu sare, piper și, de vă place și aveți, cu o linguriță de cumin/chimion.

Amestecul se poate lăsa la hodină de pe o zi pe alta apoi se frământă iar și pentru frigere se pune pe țepușe din metal. Poți să faci și chiftele din el dacă nu ai țepușe, rezultatul va fi la fel de gustos.

Mircea a adus cu el o legătură de țepușe din Istambul, eu le aveam pe ale mele de la Grillshop, le-am pus laolaltă să meargă friptul mai cu spor.

Am încins grătarul și ne-am bucurat de mirosurile ce urcau spre noi de la dânsul.

Mai aveam în frigider niște cârnați dintr-un amestec de vită și oaie. Au mers perfect cu lipiile (pe care le-am cumpărat de la Kaufland).

Mircea a mai făcut lângă kafta și un sos din iaurt (vacă+oaie), sare, piper, ardei iute, ardei gras și roșii. Și pătrunjel. Foarte gustos.

Cam așa l-am sărbătorit pe Flavius, recent premiat de filiala Cluj a Uniunii scriitorilor. A luat „Cartea anului” pentru volumul de teatru „Ceai de fluturi”. Ceea ce ne bucură.

Mă tem că și lui Mircea Groza i-a plăcut ce a făcut. Gata, asta a fost povestea, să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. ce festin matinal!eu aleg hummus-ul si fug…

  2. haha, buna rima, dar si mai buna mancarea :))

  3. cum faci lipiile ? :)

  4. reformulare: cum ai face lipiile? :)

  5. adihadean Author says:

    Alison:-)
    Zazuza, recunosc, a fost foarte bună:-)
    Victor, nu le fac, le iau de-a gata, 10 lipii la 5 lei. Întrucât nu am un cuptor prea grozav, nu cred că le-aș face mai bine ori mai bune. Există și rețete pentru lipii în tigaie dar încă nu m-am legat la cap cu vreuna. Oricum, o să fac într-una din zilele astea pentru că am în minte o rețetă interesantă.

  6. Arata foarte bine. Trebuie gustat ::))
    Eu mai nou mananc lipie cu salata sa ma pacalesc si sa nu dau iama in alte minuni :)

  7. Laurentiu says:

    Ce parte de la oaie se foloseste?
    Care e problema cu consistenta la tocaturi? Masina de tocat prea mica? Carne prost aleasa? (Tocmai am facut de 1mai niste mici, aveau consistenta perfecta in prima seara de frigider, am mai adaugat apoi inca niste supa de oase si s-au cam muiat, de nici nu stateau pe gratar si totusi cand au fost gata, semanau cu o friptura uscata putin mestecata… :-( )

    1. adihadean Author says:

      laurențiu, dacă arătau perfect, de ce ai îmbunătățit? :). micii au nevoie de multă frământare și se fac după rețetă (care, apropo, trebuie respectată).

  8. Gavrila Matild says:

    Lipiile eu le fac in felul urmator 250 gr faina integrala,o lingurita ulei de masline si apa cat ia cam 100-150 ml,le impart,le intind si ii coc intr-o tigaie antiaderenta,cand face ~bule~o intorc pe cealalta parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close