Duminică nu mă gândeam că voi avea reţete cu ciuperci pentru toată săptămâna asta. Voi încerca să nu exagerez şi mă voi opri aici cu hribele, cel puţin deocamdată. Mâine va fi o reţetă cu carne, cu două feluri de carne, asemănătoare dar foarte diferite în acelaşi timp. Astăzi însă, o reţetă din ciclul „în viitor, cine va avea pădure, va avea hribe”:
S-a întâmplat să fie o recoltă bogată.
Am evitat spălarea ciupercilor, asta le îndepărtează din aromă. Le-am frecat cu un burete curat până am scăpat de pământul de pe ele.
Am lăsat ciupercile cât de întregi s-a putut. Le-am crestat pălăriile şi am introdus în fiecare crestătură câte un solzişor de usturoi.
Am pus ciupercile într-un vas termorezistent, le-am stropit cu ulei de măsline şi le-am dat la cuptor. Zece minute, 200 de grade.
Între timp am pregătit garnitura: am tăiat în baghetuţe o jumătate de morcov, am mărunţit puţină ceapă şi un căţel de usturoi, le-am călit puţin în ulei apoi am stins cu vin alb.
Am adăugat o mână de orez fiert.
Cam asta a fost.
Foarte simplu, foarte gustos, suficient de hrănitor.
Îndrăznesc să spun că reţeta asta are şi un bob de rafinament în simplitatea ei.
Să fiţi sănătoşi şi să vă iasă mâncarea bună.
Perfect! Împănatul ciupercilor cu usturoi e o idee, am să încerc şi eu. Singura problemă e că nu am decît champignons.
P.S. Să nu crezi că n-am observat vinul alb! :D
Am si eu o intrebare : De unde iti procuri tu ciuperci ? ca mie mi frica sa cumpar de la aia de pe marginea drumului ….
da mai termina, domne , ciupercile astea, ca nu mai rezist la atita pofta si invidie!!!
lucia, poate merita si champignons o sansa :-)
kookoole, din padure:-)
choco, ok, azi e ultima. de saptamana asta.
Sa stii ca as minca hiribe non stop!dar…nu am papat de ani de zile(de frica)sotul meu intreaba de hiribi cind vedem :daca astea se maninca o data sau de mai multe ori???ha,ha!eu fac extrem de des ciuperci din supermarketuri si sint si alea f.bune,dar dupa astea imi curg belele!!!!
mariana, un strop de emoţie nu strică, parcă adaugă savoare mâncării:-)
adi, ai idee cum le zice la „hribe” in engleza, dupa netul meu ciupercile astea par sa fie pur romanesti :)
Ildi, englezii le spun (cel puțin în cărțile mai noi pe care le-am văzut eu) folosind denumirea italiană, porcini mushrooms. cred că mai au și alt nume dar eu nu-l știu:)
Denumirea latină e universal valabilă ! Hribul, numit şi mânătarcă, pitarca, chitărcuţă, etc. face parte din specia Boletus, compusă la rându-i, dintr-o mulţime de subspecii: B. edulis (mânătarca), B. scaber (chitarcă sau burete de mesteacăn), B. luteus (Turta vacii), etc, etc. :)