Săptămâna ciupercilor

717

Duminică nu mă gândeam că voi avea reţete cu ciuperci pentru toată săptămâna asta. Voi încerca să nu exagerez şi mă voi opri aici cu hribele, cel puţin deocamdată. Mâine va fi o reţetă cu carne, cu două feluri de carne, asemănătoare dar foarte diferite în acelaşi timp. Astăzi însă, o reţetă din ciclul „în viitor, cine va avea pădure, va avea hribe”:

S-a întâmplat să fie o recoltă bogată.

hribe intregi 001

Am evitat spălarea ciupercilor, asta le îndepărtează din aromă. Le-am frecat cu un burete curat până am scăpat de pământul de pe ele.

hribe intregi 003

Am lăsat ciupercile cât de întregi s-a putut. Le-am crestat pălăriile şi am introdus în fiecare crestătură câte un solzişor de usturoi.

hribe intregi 005

Am pus ciupercile într-un vas termorezistent, le-am stropit cu ulei de măsline şi le-am dat la cuptor. Zece minute, 200 de grade.

hribe intregi 006

Între timp am pregătit garnitura: am tăiat în baghetuţe o jumătate de morcov, am mărunţit puţină ceapă şi un căţel de usturoi, le-am călit puţin în ulei apoi am stins cu vin alb.

hribe intregi 007

Am adăugat o mână de orez fiert.

hribe intregi 009

Cam asta a fost.

hribe intregi 010

Foarte simplu, foarte gustos, suficient de hrănitor.

hribe intregi 011

Îndrăznesc să spun că reţeta asta are şi un bob de rafinament în simplitatea ei.

hribe intregi 012

Să fiţi sănătoşi şi să vă iasă mâncarea bună.

hribe intregi 016

Join the Conversation

  1. Perfect! Împănatul ciupercilor cu usturoi e o idee, am să încerc şi eu. Singura problemă e că nu am decît champignons.
    P.S. Să nu crezi că n-am observat vinul alb! :D

  2. Am si eu o intrebare : De unde iti procuri tu ciuperci ? ca mie mi frica sa cumpar de la aia de pe marginea drumului ….

  3. da mai termina, domne , ciupercile astea, ca nu mai rezist la atita pofta si invidie!!!

  4. Adi Hadean says:

    lucia, poate merita si champignons o sansa :-)
    kookoole, din padure:-)
    choco, ok, azi e ultima. de saptamana asta.

  5. Mariana says:

    Sa stii ca as minca hiribe non stop!dar…nu am papat de ani de zile(de frica)sotul meu intreaba de hiribi cind vedem :daca astea se maninca o data sau de mai multe ori???ha,ha!eu fac extrem de des ciuperci din supermarketuri si sint si alea f.bune,dar dupa astea imi curg belele!!!!

  6. Adi Hădean says:

    mariana, un strop de emoţie nu strică, parcă adaugă savoare mâncării:-)

  7. adi, ai idee cum le zice la „hribe” in engleza, dupa netul meu ciupercile astea par sa fie pur romanesti :)

    1. Ildi, englezii le spun (cel puțin în cărțile mai noi pe care le-am văzut eu) folosind denumirea italiană, porcini mushrooms. cred că mai au și alt nume dar eu nu-l știu:)

  8. Denumirea latină e universal valabilă ! Hribul, numit şi mânătarcă, pitarca, chitărcuţă, etc. face parte din specia Boletus, compusă la rându-i, dintr-o mulţime de subspecii: B. edulis (mânătarca), B. scaber (chitarcă sau burete de mesteacăn), B. luteus (Turta vacii), etc, etc. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close