Micul dejun pe care vi-l propun astăzi are, pe lângă aerul special, ușor exotic, ușor nobil și caracteristica esențială a acestei mese din cadrul zilei și anume rapiditatea.
Haideți să vă povestesc cum și de ce.
Pentru construirea ansamblului, asemănător întrucâtva cu binecunoscutele ouă Benedict, aveți nevoie de o chiflă albă de bună calitate, două ouă, două feliuțe subțiri de somon afumat, o lingură de unt și câteva firișoare de mărar. Sarea, piperul și eventualul piper cayenne le aveți cu siguranță în dulap.
Începem cu prepararea ouălor. Se pune o crăticioară nu foarte largă, dar suficient de adâncă cu apă, sare și un strop de oțet la fiert. Oțetul și sarea au rol de coagulare. În clipa în care apa a atins punctul de fierbere, se potrivește focul în așa fel încât apa să nu bolborosească violent, ci potolit. Se sparge fiecare ou într-o ceșcuță și se lasă ușor să alunece în apă. În 4 minute, consistența este ideală. Totuși, în funcție de vas, flacără, condiții de presiune, timpul până la coagularea completă și frumoasă a albușului poate varia ușor. Folosiți-vă în acest sens de bunul-simț de bucătar.
Le recomand pentru micul dejun deoarece ouăle astfel preparate pot fi păstrate peste noapte în frigider, într-un vas cu apă foarte rece. A doua zi doar le veți încălzi, ceea ce, trebuie să recunoașteți, scurtează și ușurează considerabil munca. Partea magică este că gălbenușul va rămâne în continuare moale și albușul ferm și imaculat.
Untul destinat acestei tratații se poate și el pregăti înainte. Lăsați-l la temperatura camerei să se înmoaie. Adăugați-i piper, un strop de boia iute, câteva firișoare de mărar tocate. Amestecați-l bine.
Dis de dimineață ori mai spre prânz dacă e week-end, tăiați chifla în două pe lungime și puneți-o în toaster pentru încălzire și ușoară rumeneală.
Ungeți fiecare jumătate cu untul aromat și așezați deasupra feliuțele de somon afumat. Încălziți ouăle și aranjați-le peste somon. Presărați un pic de sare, piper, eu vă recomand și piper cayenne.
E crocant, aromat, ușor afumat, divin alintat de gălbenuș. E începutul unei zile cumsecade.
Text & Foto: Costin Barbutz
Ce revenire, Costin! Cum poate sa arate galbenusul ala intins asa pe paine.. food porn at its best! :P
Imi place sa mananc oua Benedict, dar imi ridica de fiecare data un stres in legatura cu sosul hollandaise. Varianta aceasta o sa o mananc fara mustrari de constiinta. Multumesc!
Foarte bine arata reteta, o singura intrebare am doar: ce fel de toaster aveti incat sa incapa chifla in el? :)
Unul foarte bun :)
Nebunie curata! Salivez
Eu recomand un gravlax bun pentru ouale astea, se face usor si de obicei iese mai bine decat orice somon afumat la tipla din magazin :)
Le-am facut duminica si au fost excelente!!! Ne-a placut mult untul si am mai mancat jumatate de chifla doar cu unt si somon (am prestat un singur ou de persoana). Multumesc!
Bine ca ai inventat tu reteta asta , care e deja inventata de pe vremea lui Escoffier.
Se cheama Eggs Royale , de asemenea se mai cheama si Eggs Florentine , in caz ca , iti vine o idee sa inlocuiesti somonul cu spanacul.
Dar , Bineinteles , tot noi romanii am inventat sosul bechamel si am revolutionat arta culinara cu Xhantam
Sau oua posate cu paine prajita cu unt si o fasie de somon. Ca asa imi facea mie mama. Eu nu stiu cui va adresati cu aceste postari (retete). Dar imi place sa cred ca mie si celor asemanatori mie. Celor care vor sa manance mai frumos si vor sa isi bucure famila cu o masa frumoasa si gustoasa. Poate ma cred eu speciala. Dar azi o sa gatesc oua aproape Benedict si o sa incerc chocolate lava cake. Asa cum mi-ati aratat voi ca se face. Va multumesc!
Tocmai am citit pe alt site un articol despre alimentele care nu se reincalzesc. Si printre acestea se regaseau si oualele.