Pretzel cu bere este o asociere tare cunoscută și potrivită. Eu am ales să o modific puțin, chiar să o îmbunătățesc, îndrăznesc să zic. Îmi veți da dreptate după ce încercați rețeta. Iar brânza, în toată povestea aceasta, este fix ca cireașa de pe tort. Tot ce e mai bun.
Ingrediente aluat
- 350 g de făină (și extra pentru întins)
- 1 pliculeț de drojdie uscată
- un praf de sare
- 50 g de unt
- 200 ml de apă călduță
- o linguriță de ulei de măsline
- 10-12 nuci pecan
- 3 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 700 ml de apă
- un ou
- sare grunjoasă
Mod de preparare
Am amestecat făina cu sarea și drojdia. Separat, am amestecat apa călduță cu untul topit și am turnat peste amestecul de faină. Am frământat bine până a rezultat un aluat elastic. Apoi am uns un castron cu un strop de ulei de măsline și am așezat în el aluatul, pe care l-am lăsat la dospit o oră, acoperit cu un prosop curat. După ce aluatul a crescut, l-am mai frământat încă odată bine și l-am făcut sul, tăindu-l apoi în 10 părți egale. Am ascuns în fiecate bucățică de aluat câte o nucă pecan și am învârtit bine aluatul în mână, formand o biluță. Am repetat procesul până am făcut toate cele 10 biluțe și apoi le-am lăsat să se mai odihnească 10 minute.
Între timp, am pus cei 700 de mililitri de apă la fiert într-o cratiță, iar când a început să fiarbă, am adăugat bicarbonatul de sodiu și apoi, rând pe rând, câte o biluță. Fiecare a stat 30 de secunde la fiert pe o parte, apoi am întors pe cealaltă parte. La final, am așezat biluțele una lângă cealaltă, pe marginea tigăii Tefal Ingenio. Am crestat cu cuțitul un „+” pe fiecare, le-am dat cu ou bătut deasupra și am presărat puțină sare grunjoasă.
Ingrediente sos de brânză
- un cubuleț mic de unt
- 3 căței de usturoi
- 80 ml de lapte
- 150 g de cremă de brânză
- 70 ml de bere neagră
- 100 g de cheddar
- 100 g de mozzarella
- 150 g de gouda
- o lingură de muștar Dijon
- sare și piper
- chives
Preparare cremă de brânză
Am călit în puțin unt cățeii de usturoi tocați mărunt, iar când s-au rumenit bine am adăugat laptele și berea și am amestecat bine. Apoi am adăugat crema de brânză și am amestecat cu ajutorul unui tel, să mă asigur că se topește crema. La final, am adăugat cheddar-ul, mozzarella, gouda și muștarul Dijon și am amestecat până s-au topit brânzele. Am adăugat piper și sare (gustați înainte de a pune sare, deoarece cheddar-ul e sărat și s-ar putea să nu mai fie necesar), iar apoi am luat crema de pe foc.
Am pornit cuptorul la 180 °C și am turnat crema de brânză în mijlocul chiflelor. Am scos mânerul tigăii Ingenio și am băgat-o în cuptor pentru aproximativ 30 de minute, până chiflele au prins culoare. Înainte de a servi, am presărat chives peste sosul de brânză, apoi am rupt câte o bucată de chiflă și am scăldat-o în sosul cremos de brânză.
Dacă mai vreți bere extra, puneți în pahar.
Să aveți poftă!