Pasta mea secretă pentru gulyasuri și tocănițe

3.7K

Până nu uit: azi de la ora 11.30 mă puteți vedea pe LiveLogTv, într-o poveste realizată cu ajutorul webcam-ului. O să mă distrez cu Marie Jeanne. Sau ea cu mine. O să vorbim despre blogul acesta și alte lucruri în care-s implicat. Și o să ne cam hăhăim, parcă văd:).

Azi vă dezvălui o mare taină: secretul care transformă un gulyas (puteți să-i spuneți gulaș, e ok) banal într-unul extraordinar, ingredientul care face orice tocăniță să strălucească precum Venus într-o noapte senină de vară (oi, ce am în dimineața asta?). Ca pentru orice lucru bun, e puțin de lucru dar credeți-mă, merită. Rezultatul e o bombă de gust. Cu gust.

Totul pleacă de la gogoșari. Eu am primit un sac (mai mic) de la mătușa Livia. I-am împărțit (vă arăt zilele astea ce mai poți face cu niște gogoșari buni) și i-am copt pe grătar.

I-am curățat de pielea friptă dar nu am îndepărtat-o pe toată pentru că-mi place gustul ei (am lăsat foarte-foarte puțină, doar pete mici din loc în loc).

Vedeți ardeii de mai jos? Bine. Sunt atât de iuți că-ți vine să plângi lângă ei. Am tocat trei ardei și trei căței de usturoi. Cu cuțitul.

Am pus în aceeași cratiță cu fund gros gogoșarii fără cotoare (am curățat și semințele dar am lăsat aproximativ 5% dintre ele pentru că le consider esențiale pentru gust), ardeii și usturoiul. Am turnat peste ele trei-patru linguri de ulei de măsline și am pus cratița pe foc mic însă abia după ce am pasat conținutul ei cu un blender.

Seamănă cu o zacuscă dar nu vă lăsați păcăliți, nu e. E o pastă dulce-iute și foarte aromată (durează cam 35-40 de minute pe foc să piardă apa).

Am pus pasta în borcan.

Folosesc borcane cu garnitură din cauciuc ori silicon, izolează foarte bine și dacă sunt pasteurizate după umplere, se sigilează perfect și rezistă așa ani de zile.

De data asta nu am sterilizat borcanul, am acoperit pasta cu o peliculă de ulei de măsline care să țină oxigenul departe. Rezistă așa săptămâni bune. Eu o să o consum cu siguranță, recomand însă să o puneți în ami multe borcane mici pe care să le pasteurizați. O să aveți pastă toată iarna. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Multam fain! De obicei cumpar pasta de gulas, dar o sa incerc sa o fac dupa reteta ta!

  2. Azi m-apuc şi eu de-o pasta de asta.A mea se numeşte „Iuţica”,c-aşa i-am moştenit numele şi conţine:ardei kapia,gogoşari,ceapa,ţelina,ardei mici şi iuti,un pic de oţet şi ulei.O fac de ceva ani,se păstreaza foarte bine şi la fel o folosesc la tot felu’ de la pizza la ciorbe şi tocaniţe.

  3. Cum se pasteurizeaza? Mama mea fierbea borcanele intr-o cratita in care punea ziare si apa. Eu nu am oale atat de mari si nici nu vreau sa imi cumpar. este o alta metoda? Tot ea mi-a zis ca e o ok si daca pun borcanele in care am pus compozitia firbinte intre multe paturi si le las acolo vreo 2 zile pana cand se racesc de tot. Oare cu varianta asta de pasteurizare se pot pastra borcanele peste iarna?

  4. adihadean Author says:

    sabina, dacă mama ta are metode verificate, ascult-o:). cea cu fierberea la foc mic în borcan, în apă e ok. pe cealaltă n-o cunosc.

  5. Merge şi varianta a doua – varianta verificată de socrii mei :). Am făcut şi eu aşa cu diferite mâncărici – la drum cu cortul prin lume :).
    PS. Mulţumim pentru pastă :).

  6. Foarte bun, neaparat il incerc!

  7. Sabina,spală bine borcanele şi capacele,lasă-le la scurs.Incălzeşte cuptorul şi aşează borcanele uscate în cuptorul cald şi lasă-le acolo cam 30 min.la foc mediu.Între timp pune capacele la fiert la foc mic.Pune compozitia in borcanele fierbinţi şi înfiletează capacele(cu grijă că arde!).Păstrează borcanele învelite în pături 2-3 zile,până se răcesc complet.Orice vei pune pt iarnă în acest fel va rezista.

  8. adihadean Author says:

    daniela, mulțam pentru completare, excelent!:)

  9. Cu mare drag,că doar aşa bunătate trebuie păstrată şi pentru zilele friguroase,nu?

  10. trebuie sa fie ff buna
    o sa o incerc si eu ,sper sa imi iasa

  11. ai niste retete faine si merita incercate

  12. si eu fac la fel pasta de ardei rosii sau gososari.este foarte buna char si simpla pe paine prajita.o mai folosesc si ca „sos” pe fripturi.am s-o folosesc si la gulyas,imi inchipui ce bun va iesi.

  13. am uitat sa-ti spun ca am o reteta grozava de gogosari din acesti copti,murati.am s-o postez zilele astea,ca nu am decat o reteta cu rezultatul final de anul trecut.e foarte simpla si extrem de gustoasa.

  14. La aceasta pasta secreta pt gulas nu se pune sare? Ce cantitate de gogosari ai folosit?

  15. adihadean Author says:

    1 kilogram de gogoșari, fără sare

  16. Feidi Camelia says:

    Multumesc Adi pentru reteta. Eu am copt 3 kg. de gogosari,mi-au iesit 5 borcanele de 400 ml. Este delicioasa!!!!!!!!!!

  17. Multumesc pt reteta.
    Am folosit-o baza de plecare si sunt f multumit de ce am obtinut.

  18. Este o pasta excelenta pentru toate mancarurile. Este al treilea an cand fac aceasta reteta.Multumesc pentru ea.

  19. Cred ca in primul rand aiedri trebuie sa fie pusi la borcan reci reci si foarte bine scursi de zeama.Sa i lasi sa se raceasca bine si apoi sa cureti toate semintele.Si de la seminte fierb.Eu am patit-o anul trecut cu 10 kg de vinete si 10 kg de ardei copti .a fost prea cald si in loc sa se raceasca s-au fiert pana dimineata cand trebuiau puse la borcan :(

  20. Chihaia Maria says:

    Ei,dar sa vedeți ce bună e dacă adăugați 2-3 mere,2-3 pere,date prin blender,și 1-2 linguri de miere.
    De o vreți iutica,puneți o mana de ardei iuti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close