Povestea care urmează este adusă de undeva din Franța și cred că o să vă placă.
Afară era foarte cald și, pe lângă vinul bun, căutam ceva răcoritor – îmi imaginam un desert cu multe fructe și cu cremă, poate un Parfait sau măcar o tartă cu fructe.
Zis și făcut, am găsit un mic local într-o zonă liniștită, departe de Paris, unde am comandat un Parfait. Ospătarul mi-a spus că nu are, însă văzând totuși că sunt destul de înfometat (nu e foarte greu), a zis că îmi aduce ceva de mâncare, aproape la fel de cremos și de interesant. A avut dreptate – am făcut o alegere foarte bună.
Vă prezint și vouă preparatul pe care l-am primit, pentru care veți avea nevoie:
Pentru patul de quinoa: 100 grame de quinoa fierte peste care am pus o lingură de unt, sare și piper.
Pentru Mousse: 4-5 lingurițe de făină de migdale (eu am pus migdalele în robot și le-am făcut făină), 200 ml smântână de frișcă (o batem frișcă, dar păstrăm 2 linguri deoparte), 10 g gelatină pudră (dizolvată în 100 ml apă, lăsată 10 minute la hidratat, apoi dizolvată complet – am pus la microunde în 2 reprize a 10 secunde si am amestecat 1 minut între reprize), 250 gr Ricotta (nu e din Franța, dar e un bun înlocuitor), o linguriță tarhon uscat.Am amestecat Ricotta, tarhonul, 2 linguri de smântână de frișcă, făina de migdale, sare și piper. Apoi am adăugat frișca bătută și gelatina cu apă și am amestecat încet, pentru a nu sparge toate bulele de aer.
Pentru tartarul de somon: 500 gr somon crud tăiat cubulețe mici (sau afumat, dar nu mai e chiar tartar), sucul de la jumătate de lămâie (sau lime), o ceapă roșie foarte mică tocată (sau shallot), 2 linguri arpagic tocat mărunt, 2 linguri maioneză de casă spicy (am adăugat 2 lingurițe pline de tabasco, dar puteți pune chilly pudră, ardei iute uscat etc.), sare și piper.
Am amestecat somonul cu sucul de lămâie, apoi am adăugat restul ingredientelor.
Pentru prezentare, am folosit un cerc și am pus straturi începând cu quinoa, somonul și la final mousse-ul de migdale. Mousse-ul are nevoie de 90-120 minute la frigider pentru a se lega. Puteți pune preparatul și în pahare transparente de diverse forme dacă nu aveți mai multe cercuri.
Pot să vă zic că merită încercat, mixul de arome și finețea produsului sunt foarte interesante și…poate fi o alegere bună dacă încercați să impresionați pe cineva (de care vă place) mai pretențios.
Spor la gătit!
Text&Foto:
Draga Adi
Am 6 inele.Cam cate portii ies din reteta prezentata?Ca vreau sa-mi impresionez invitatii
sambata asta.
Ce dimensiune au? (Inaltime si diametru)
Multumesc foarte mult!
Intr-adevar,voi avea oaspeti noi si, printre altele,voi face aceasta reteta.
Sper sa-mi iasa si mie la fel ca ca-n poza prezentata. Arata superb si cred ca e super delicios !