Oricine are un desert preferat, copil fiind. La mine pe primul loc erau căpșunile din grădină, apoi înghețata. Săptămâna aceasta am fost mai nostalgică puțin și m-am gândit să combin cele două deserturi preferate. Înghețata mea preferară era cea sandwich. Are tot ce vrei: e cremoasă, răcoroasă, cu biscuiți.
Pentru blatul moale am folosit 70 de grame de unt gras, 100 de grame de zahăr, 40 de grame de cacao, 1 ou și 40 de grame de făină. Întâi am topit untul pe baie de aburi, am adăugat zahărul și cacao și am amestecat energic cu telul. Am ținut pe foc pentru 2 minute și am lăsat puțin la răcit.
Am transferat amestecul într-o bol, am adăugat o linguriță de vanilie, oul și am mixat până ce compoziția a devenit lucioasă.
Apoi am adăugat treptat făina, am încorporat și am copt blatul la foc mediu pentru 20 de minute, testând cu scobitoarea. Acest aluat nu este similar cu pandișpanul, este mai moale, ușor cremos, și lipicios. De aceea trebuie lăsat să se răcească în totalitate până a fi tăiat.
Cât s-a răcit blatul, am făcut o înghețată rapidă din căpșuni din 300 de grame de iaurt grecesc, 250 de grame de căpșuni proaspete, probabil ultimele de anul acesta. Întâi am mixat 200 de grame de smântână pentru frișcă cu 2 linguri de zahăr pudră, până s-a îngroșat puțin.
Separat, am făcut un piure parfumat din căpșuni și l-am adăugat peste frișcă, am mixat bine, apoi am adăugat iaurtul.
Am mai mixat puțin și am dat bolul la congelator pentru 30 de minute, timp în care am amestecat frecvent, pentru a sparge cristale de gheață care se formează.
După ce a înghețat parțial, am montat sandwich-ul și l-am mai lăsat în congelator 20 de minute.
Dulce copilărie!
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist
La multi ani !
Pentru ce dimensiune de tava este compozitia de blat?
Pentru o tava de 20 de cm :)
Woow. Absolut sublim….
Ce bine arata!