Dacă mă gândesc la un ingredient minune, voi alege cu siguranță oul. De la spume, creme, până la ciorba rădăuțeană, trecând prin pastele carbonara și laptele de pasăre, acesta este un ingredient atât de versatil încât e mai simplu să listezi numărul de preparate fără ou decât a celor care se folosesc de magia lui.
Totuși, eu simt că în comparația dintre albuș și gălbenuș, cel din urmă iese în față. Este mai utilizat, mai căutat și mai apreciat de unul singur decât este vecinul său alb.
Albușul rămas de la un preparat ce necesită gălbenușuri este de multe ori folosit în bezele sau variațiuni pe aceeași temă și, deși acestea sunt delicioase, azi vă arăt o altă modalitate de a folosi albușul. De această dată, ca susținător din umbră pentru o porție de arahide condimentate și coapte în cuptor.
Prima etapă este terapeutică; curățarea cojilor de arahide. O bună parte am făcut-o în echipă cu soția mea, încropind o „pălăvrăgeală” pe cinste.
Albușul de ou l-am pus într-un bol, i-am adăugat sare și zeamă de lămâie și l-am bătut cu un tel până a devenit opac și a început să facă spumă. Am adăugat boia, piper, praf curry, zahăr și i-am mai dat o bătaie bună. După asta am aruncat arahidele peste albușul condimentat și le-am amestecat, încercând să acopăr arahidele cu un strat cât mai uniform din fluidul rezultat.
Am transferat totul într-o tavă de copt și am uniformizat stratul de alune pe fundul tăvii, după care le-am pus la cuptor la 150C timp de 10 minute. Am scos tava, am separat alunele cu o spatulă și am scuturat tava de câteva ori. Am uniformizat din nou stratul de alune și l-am pus iar la cuptor timp de 15 minute, de data aceasta la 120C.
Vă scriu cantitățile pe care le-am folosit eu, dar vă invit să încercați această tehnică și cu alte variante de condimentare, cu fulgi de chilli, chimen sau chiar hrean ras. De asemenea, în loc de arahide puteți folosi alte oleaginoase.
Cantități:
350g arahide în coajă
1 albuș de ou
zeama de la ¼ lămâie
1 lingură boia
3 linguri de zahăr
2 lingurițe sare
2 lingurițe piper proaspăt măcinat
2 lingurițe praf de curry
Text&Foto: Vladimir Marian
deliciu ;) #deRonțăit
Nu ca n-ar avea deja arahidele gust bun. Sa le mai si condimentezi.. deja e un deliciu. Cred ca mi-ar pica greu sa ma abtin din a manca.
Fara indoiala,ceva ce trebuie facut.
Multumesc!
oare daca pun niste parmezan ,nucsoara si nitel camun?
Excelente! Și merg de minune cu o berică rece! ☺
Eu aşa le-am servit ;)
cartofii intregi tavaliti prin albus,apoi prin sare grunjoasa si pusi la copt….senzationali!!
Sunt pasionata de bucatarie si incantata de felul diferit, unic si placut in care prezinti fiecare reteta impreuna cu povestea ei.
in veci nu m-as fi gandit la asa ceva! fantastic! bravo!
ps: cred ca si ideea cartofilor – Doru Faur – e de senzatie!
inca odata, bravo!
NUCI UNSE CU BEZEA SI LA CUPTOR