Cel mai folosit ingredient de mine în bucătărie e ciocolata şi implicit cacaoa, le aleg aproape fără să mă gândesc atunci când vreau să fac un desert.
Ciocolata -ingredientul meu minune- face ca orice prăjitură să fie un deliciu, chiar şi una cu ingrediente puţine. Din ea se obţine cea mai bună cremă, cele mai bune tarte şi torturi, cea mai bună budincă şi cele mai simple prăjituri, dar spectaculoase, că aceasta de astăzi.
Pentru musafiri neanunţaţi sau pentru a satisfice poftele mele de ciocolată din miez de noapte, prăjitura aceasta minune şi lava cake sunt salvarea mea.
Cum îţi sună un blat umed plutind deasupra unui sos de ciocolată, fără mare efort?
Da, prăjitura această este compusă dintr-un sos delicios de ciocolată şi un blat umed, iar această separare se face direct în cuptor, fără că tu să depui niciun efort, în afară de a amesteca cateva ingrediente.
Pentru prăjitură avem nevoie de: 100 g unt, 100 g ciocolată, 1 ou, 200 ml lapte, 200 g zahăr, 220 g făină, 30 g cacao, 5 g praf de copt. Într-un bol punem ciocolata tocată şi untul şi le topim pe bain marie sau la microunde până se omogenizează, apoi adăugăm zahărul, oul şi laptele şi amestecăm. Separat combinăm făină, cacao şi praful de copt, cernem peste compoziţia anterioară şi amestecăm bine.
Compoziţia se toarnă în 6-7 boluri (daca sunt mici obțineți chiar și 10 porții), astfel încât cantitatea de aluat din forme să nu treacă de jumătatea lor.
Pentru sos avem nevoie de 450 ml apă, 1 lingură cacao, 200 g zahăr brun. Punem toate ingredientele într-un ibric şi punem pe foc până dă într-un clocot, apoi turnăm siropul peste aluatul din forme. Cantitatea de sirop din fiecare vas trebuie să fie egală cu cea de aluat, astfel o să avem sos din belşug.
Punem în cuptorul preîncălzit pentru 30-35 minute, la temperature medie. Este gata când prăjitura devine fermă la atingere, dar uşor moale în centru. Aşezaţi formele într-o tavă deoarece în timpul coacerii, când se separă cele două straturi o să curgă sos pe margini.
Servim calde sau reci, cu îngheţată, frişcă sau fructe de pădure
Text&Foto: Andreea Dianu
Nebunie în cerul gurii! Promit sa revin cu poze de la cum mi-a ieșit mie!!!!
Draga mea, cu multumiri pentru minunea asta, intreb la cate grade setam cuptorul,te rog.
Am facut minunea. Am reglat cuptorul la 170 grade, pentru 30 min. Trebuiau maxim 25. Am avut sos pe fundul vasului, dar ar fi mers mai mult. Ideea e ca timpul si temperatura cam trebuiesc personalizate functie de vasele folosite.Am completat cu sos de fructe de padure. Am pus si olecuta de vanilie.Grozava, merita sa te ingrasi cu ea , hihi.
Buna, siropul se toarna fierbinte sau la temperatura camerei peste aluat?