VIA

253

Ieri l-am sărbătorit pe Mircea Groza. Pentru a marca faptul că a mai întinerit cu un an, ne-a scos în oraș. Am mers într-un loc despre care nu știam că există. În mijlocul orașului, pe Inocețiu Micu Klein, stradă care a intrat în agenda de restaurare a autorităților locale abia recent, se află restaurantul VIA, un local pus pe picioare într-o casă veche, restaurată exemplar. Am petrecut ieri la VIA câteva ceasuri tihnite, până s-a lăsat răcoarea nopții peste noi (apropo, dacă vrei să zăbovești mai mult pe terasă, sub cerul liber, primești o pătură care să te apere de frig). Am stat de vorbă cu bucătarul șef, un maghiar care a trăit și lucrat o vreme în Statele Unite, ne-am întreținut cu proprietara localului și am deșirat povești în jurul mesei cu mâncare senzațională și vin bun.

Chiar dacă intrarea pe strada pietonală nu pare prietenoasă defel, merită să vă luați inima-n dinți și să treceți de clădirile cu apect de ruină.

Pentru că Mircea Groza nu-i oricine, a primit o dispensă, adică a avut voie să ne omenească cu aperitive aduse de el: niște pălincă stoarsă din degete de zeu, de bună seamă, altfel nu-mi explic aroma, și câteva platouri cu tartine cu salată de ou, vinete și brânză de capră proaspătă.

Nu vă uitați că-i înclinată imaginea, nici voi n-ați fi făcut poza mai bine după un ștompel de apă de foc.

După ce am încheiat un scurt armistițiu cu dușmanul din stomac, am purces la studierea meniului. Simplu, elegant, aerisit. Feluri puține, cu nume a căror rostire vine firesc. Mi-a plăcut că bucătarul șef semnează meniul. Era timpul să se întâmple asta și la noi.

Până am comandat noi, s-a lăsat seara și unele dintre pozele făcute de mine nu servesc cel mai bine interesul mîncării din farfurie, dar nicio grijă, mă întorc eu și pe lumină. Aici vedeți pulpe de pui învelite-n prapur și coapte, însoțite de cartofi și sfeclă roșie.

Lângă ele, piure din mazăre, foarte gustos. Cât despre pulpe, vă spun, un vis. Fragede, delicate, suculente, aromate perfect. Trebuie să trec la alte poze, că mă apucă poftele.

Ciorba de oaie cu mărar. Mircea Groza a fost impresionat de ea. Îl cred pe cuvânt și știu că nu-i ușor de impresionat.

Turnedou de vițel cu ciuperci de pădure și ficat de gâscă. De aici am gustat, pot să confirm mmm-urile și ooo-urile din jurul fafuriei.

Eu am comandat piept de rață cu sos de tamarind. Asta mi-a adus aminte de Asia și mâncărurile de acolo. Iar prazul umplut cu piure din cartofi și afine, aromat cu tarhon, mi-a deschis ochii spre orizonturi noi. Idei geniale prin simplitatea lor, care pe mine mă trimit cu gândul într-o direcție: vreau să lucrez pentru omul ăsta (bucătarul șef) o vreme. Poate-l conving să mă primească intern în bucătăria lui.

La desert, cine a mai putut, a comandat lapte de pasăre.

Și orez în lapte. Altfel decât ce știam eu că e orezul în lapte. Foarte bun.

Să nu uit: am fost încântat de lucrurile primite spre degustare. Drobul de miel cu gust puternic și autentic și…

…gemurile din fructe, făcute în bucătăria restaurantului, foarte aromate, foarte bine definite.

A fost o experiență pe care ne-am promis să o repetăm. Pentru că ne-a plăcut, pentru că ne-a făcut să ne simțim normali într-o țară în care e greu să găsești lucruri normale, pentru că am descoperit că mai există preocupare pentru ospitalitate și pentru mâncarea bună. Restaurantul VIA e altceva. Vi-l recomand cu drag.

Join the Conversation

  1. Uau. Sigur voi merge. Ceva unic, la noi…..cred. La mai multe astfel de experinte iti doresc.

  2. Bucuriile degustarii bucatelor de mai sus trebuie… platite cu oarece retete . Mai ales cea de orez in lapte . Si vezi ce retete mai…furi daca vei lucra cu acest bucatar! Sa fie intr-un ceas bun !

  3. Multzam Adi, mi-era dor de ceva nou in peisajul gastronomic al Clujului… am studiat deja si site-ul restaurantului, meniul e publicat acolo si este extrem de tentant, mai trebuie doar sa gasesc un pretext pentru o prima incercare.

  4. Sanatate maxima d-lui Mircea Groza (nu-l cunosc dar dupa cum vorbesti despre el, deja mi-e drag), iar cele prezentate banuiesc ca v-au mers direct la „casa sufletului” cum spunea o buna prietena cand era incantata de ceva.

  5. Am fost, si e excelent.

    Pieptul de pui cu reductie de citrice si paste cu creveti, iar apoi desertul de piure de castane amestecat cu mouse au chocolat au fost divine.

    Apropos de bucatarul care se semneaza, ca la Paris, cand vezi ca rasnita de piper este Peugeot, stii ca ai nimerit in locul potrivit.

    PS: iti recomand si Baraka aflat pe Napoca (la 2 pasi de Via) unde gasesti de asemenea feluri foarte bune

  6. La multi Ani cu sanatate si impliniri !
    Dorin .

  7. toate astea imi fac pofta de numa, dar e 2 noaptea deci „nu nu”
    ciorba aia imi place cel mai mult, se numeste „paloc leves” dar mie numi iese culoarea la fel, oare de ce?
    ca idee stii cam ce avea in afara de ingredientele principale?
    ma refer ca eu boia si smantana pun.

  8. Ah, imi vine sa trag o fuga pana acolo sa gust din toate, mai ales ca sunt insarcinata si m-a apucat o poftaaaaaa! Daca n-ar fi asa de departe de Bucuresti, offf…

  9. Multumesc pentru recomandare.Din cauza acestei „ziceri” am petrecut o seara speciala alaturi de prieteni,in acest restaurant.Confirm superlativele tale de specialist la adresa mancarii.Poti cere procent din nota de aseara:)

    1. adihadean Author says:

      diana, să vă fie de bine:). nu am nevoie de procent, confirmarea voastră îmi ajunge:).

  10. Am reusit sa identific locatia VIA. Este o strada pietonala, un autoturism cred ca abia incape, Inainte nu exista ceva de acest gen acolo? Cand voi veni prin Cluj in mod sigur il voi vizita mai ales ca am locuit in apropiere, pe str. Petofi S. Multumim pentru informatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close