(PUB)
Fetele de la biroul nostru din București, care-i în mare parte (ca spațiu, nu ca timp) atelierulmeu de creație, au descoperit lintea și beneficiile fibrelor în alimentație, sau cam așa ceva. Din acest motiv, uneori le fac linte. Bine, îmi place și mie, nu zic. S-a întâmplat să mai pun uneori pe pagina mea de Facebook sau pe Instagram câte o poză cu mâncarea de linte pe care o fac, inevitabil apărând întrebarea: și rețeta, rețeta unde-i? Uite aici e o rețetă, una foarte simplă, gătită în slowcookerul CrockPot (am această versiune), încet și fără grabă. Am aflat în timp că gusturile cu adevărat complexe și aromele subtile și greu de uitat apar cel mai adesea în timpul gătirii lente, iar slowcookerul CrockPot e o unealtă bună când vine vorba de gătit încet. Am mai multe articole pe blog care tratează subiectul, nu o să reiau aici. Să vină, dar, rețeta.
Pentru patru porții am folosit două cepe mari, un cățel de usturoi și o bucată de ghimbir proaspăt mare cam cât o nucă. Spălate, curățate de coajă, tocate nu foarte mărunt. Ele-s baza, dacă vrei o tocană de linte cu aer indian. Puse la înmuiat pe foc mic cu două linguri de ulei (există verisuni de CrockPot care-ți permit să pui vasul direct pe foc sau pe o plită electrică). Apoi mirodeniile, direct în oală: coriandu boabe, chimion arăbesc, enibahar, cuișoare, scorțișoară, curcuma, o foaie de dafin, boia dulce și boia afumată. Puteți să vă faceți propriul amestec din toate astea, măcinate împreună (câte o lingură din fiecare, mai puțin foaia de dafin, din care puneți două frunze), din care să puneți în mâncare cât vă place. După ce se rumenesc ușor mirodeniile și se transformă în sos, puneți câteva roșii tăiate-n sferturi sau două-trei linguri de pastă de roșii.
Adăugați două căni de linte (prefer amestecul de linte de mai multe culori, și pentru că se gătesc în timp diferiți și obțin texturi diferite) spălată bine și patru căni de apă. De aici înainte mai e de făcut un singur lucru: să aștepți. Dacă faci treaba asta înttr-un vas convențional, adică pe foc, s-ar putea să trebuiască și să fii foarte atent, uneori lintea vrea să se atașeze de ce-i place, și aparent îi place foarte tare orice fund de oală.
Dacă faci mâncarea în Crock-pot setezi vasul pe treapta de jos (adică temperatura cea mai mică), setezi timpul pe 4 ore și-ți vezi de treaba ta. Sau, dacă-i grabă mare, setezi aparatul pe treapta de sus și timpul pe 2 ore și jumătate. Iese bine oricum. Sare pui mai spre final. Eu am pus în mâncarea mea și câteva vinete mici și ferme pe care le găsisem de dimineață în piață, dar nu-s un amănunt esențial. Și am mai făcut ceva: pentru cine a dorit, am pus peste mâncarea caldă câteva felii subțiri de jamon iberico. Se pupă bine. Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.
PS: recomand câtev frunze de coriandru poraspăt, eventual și de tarhon, peste mâncare, puse chiar înainte de a mânca.
Buna seara,
Pentru ca este o reteta in care recomandati coriandru proaspat, unde as putea sa il gasesc?
Chiar caut de ceva vreme pt ca multe retete il recomanda. Am ajuns la concluzia ca e doar varianta americana a patrunjelului:)multumesc
coriandru proaspat eu nu am vazut in Romania, decat in Canada , si are un gust neplacut , mie nu mi-a placut , asa ca pun patrunjel !
Buna seara,
Multumesc mult pentru reteta. O voi incerca in curand.
M-ar ajuta cateva lamuriri suplimentare, insa, daca este posibil…
1. In ce moment/fel sunt introduse vinetele?
2. coriandrul trebuie sa fie boabe sau, in cele din urma, trebuie pus pisat in mancare?
3. cam care ar fi timpul de fierbere in oala obisnuita?
Multumesc tare,
Adriana