Sunt aproape 110% sigur ca fiecare dintre voi aveți un fel de mâncare (sau mai multe, în cazul meu), care vă pune la încercare cumpătarea – sau mai direct spus, pe care îl mâncați ca Haplea și pentru care sunteți dispuși să vă puneți și viața în pericol (mai degrabă silueta) pentru a nu se atinge nimeni și nimic de el.
Și pentru că un preparat adevărat, din care nu te poți opri din mâncat, trebuie să alunece bine, candidatul nostru vine însoțit de un sos, pe care sunt sigur că îl veți mai face de multe ori după ce îl încercați prima dată – merge la aproape orice (dacă este comestibil orice-ul).
Prima dată am pus puiul la marinat aproximativ 30 minute (in jur de 600 grame de fâșii de pui/inner file/ceva de genul) în 200 ml lapte bătut, ½ linguriță paprika, ½ linguriță piper, ½ linguriță usturoi granulat (adică uscat și măcinat) și puțină sare.
Între timp am pregătit sosul. Am pus în blender 5-6 ardei capia copți (puneți conținutul unui borcan, astfel încât să nu lăsați urme) cu 2 linguri de apă (nu e obligatoriu dar am pus pentru a se pasa mai bine). Am pus o lingură de unt într-o tigaie și am călit (fără să ard), 3-4 căței mici de usturoi (ca să sperii vampirii).
După ce s-a călit usturoiul am adăugat ardeii pasați și am lăsat la fiert la foc mic 15 minute, cu ½ linguriță busuioc și piper proaspăt măcinat. După ce s-a fiert am adăugat 100 ml de smântână de gătit (lichidă) și am continuat gătirea până ce s-a legat. La final am pus sare (după gustul meu, că doar eu am mâncat), câteva picături de Tabasco și o linguriță de zeamă de lămâie.
Apoi am zdrobit cu forța fulgii de porumb (puteți să-i puneți în robot sau să faceți asemenea strămoșilor noștri care găteau acest preparat – cu picioarele), cam 250 grame, și i-am amestecat cu 50 grame parmezan ras (obligatoriu).
Am luat puiul, fără să îl șterg de marinată, și l-am dat prin fulgii de porumb, apoi am așezat fâșiile în tava pentru cuptor.
Am lăsat la copt 25-30 minute la 190 grade C (fără convecție), până s-au rumenit.
Acum să vă mai zic ceva… Eu am luptat până la ultimul… dar voi?
Vă doresc poftă bună!
Text&Foto:
*O parte din vasele folosite de Andrei Alexandrescu fac parte din gama Casual Cook,
disponibile în Auchan și pe eMAG.
Imi place cum scrie baiatul asta. Pare ca mi-ar placea si ce gateste. Bafta!
Iti multumesc!
Genial….abia astept sa le incerc. Am o intrebare: caldura in cuptor e sus-jos sau doar de jos? Multumesc!
Sus – jos, fara convectie (ventilatorul din spate) pentru ca se ard destul de repede fulgii de porumb.
Arata bestial :) Stiu ce gatesc duminica. Multumim de reteta!
Cu multa placere!
Oooooooo!!!! testăm sigur!
Ma bucur! Spor la gatit!
Absolut delicios. Cu siguranta o reteta pe care o voi retine pentru week end.
Va va iesi cu siguranta!
Vreau sa incerc reteta, dar am 2 intrebari:
1. Eu am ardei copti de casa, cam cate grame ar trebui sa folosesc ? Sunt mai moi ca textura, decat cei din comert, va fi vreo problema?
2. Ce fel de Tabasco ai folosit? Eu am 3 variante: rosu – foarte picant, verde – usor picant, dar mai aromat, maro – afumat.
Multumesc!
1. Nu e nicio problema! 5-6 ardei sunt suficienti
2. Tobasco rosu, dar puteti pune de care doriti!
As incerca puiul si deep fried
Ai mare dreptate, insa am incercat sa „produc” ceva care nu genereaza prea multe calorii. Sunt sigur insa ca prajite in baie de ulei ies foarte foarte bune!
Am incercat reteta in weekend. Sosul a iesit tare bun, insa puiul ar fi fost mai bine sa fi fost pus pe un grilaj ceva. Au ramas destul de umezi in partea in care au avut contact cu taba, chiar si dupa 30 minute + 7-8 minute la grill.
I-as mai incerca, probabil cu ceva extra chilly pe langa parmezan si porumb.
Le-am facut deja de cateva ori, ies de senzatie! Am rezolvat-o pe aia cu umezeala in partea de jos – am pus un strat subtirel de fulgi zdrobiti pe foaia de copt…si e drept ca le-am lasat mai mult de 30 min in cuptor…dar asta cred ca are legatura strict cu felul in care functioneaza cuptorul (daca il setezi la 190 grade, nu inseamna neaparat ca sunt 190 grade :-))
Singura parte care nu-mi iese este asta cu iuteala…trebuie sa cumpar alt brand de condimente