”Floare de mucigai” – Floare cu brânză camembert şi şuncă

2K

Îmi place toamna pentru că vine la pachet cu zile şi seri răcoroase ce trebuie încălzite cu mâncare bună. Îmi place să aprind cuptorul şi să coc fel şi fel de aluaturi, dulci sau sărate, să văd cum toată lumea se adună în bucătărie, la căldură, nerăbdători să scot bunătăţile din cuptor.
Nu sunt fana branzeturilor cu mucegai, dar camembertul îmi place foarte mult, la cuptor.

floare-cu-branza-si-sunca-2

De data aceasta am renunţat la a mânca brânză topită la cuptor cu pâine prăjită cu usturoi și am transformat-o într-o “pizza” floare, ce am devorat-o caldă, cu un pahar de vin roşu.
Este o reţetă foarte bună şi pentru musafiri, să le serviţi acest „aperitiv cald”, la un pahar de vin, înainte de felul principal, sau pentru o seară petrecută în faţă televizorului, pe post de popcorn.

Pentru aluat avem nevoie de: 400 g făină tip 000, 220 ml lapte cald, 50 ml ulei, 7 g drojdie uscată, ½ linguriţă sare, ½ linguriţă zahăr.
Amestecăm toate ingredientele într-un bol şi frământăm 5 minute până se omogenizează totul, apoi lăsăm aluatul să crească într-un loc cald, aproximativ 30 de minute.
Pentru umplutură avem nevoie de: 1 lingură roşii pasate, oregano, 100 g şuncă feliată, 100 g caşcaval, 1 bucată camembert, rozmarin proaspăt, usturoi.

Camembertul îl crestăm şi punem din loc în loc căţei de usturoi şi rozmarin proaspăt. Roşiile pasate le amestecăm cu un praf de sare şi oregano.floare-cu-branza-si-sunca-preparare-3
Dupa ce a dospit aluatul, îl împărţim în două bile.floare-cu-branza-si-sunca-preparare-1 Întindem prima bilă într-un cerc de aproximativ 26 cm şi îl aşezăm în tava tapetată cu hârtie de copt, ungem cu sosul de roşii şi punem şuncă şi caşcavalul ras, pe margini, astfel încât mijlocul să rămână gol, cât să aşezăm bucata de brânză. Punem a două foaie de aluat şi decupăm un cerc de mărimea brânzei.

floare-cu-branza-si-sunca-preparare-2

floare-cu-branza-si-sunca-preparare-4

Aşezăm brânza în mijloc şi începem să tăiem fâşii, nu până în centru.floare-cu-branza-si-sunca-preparare-5 Răsucim fiecare fâşie de două ori, acoperim cu un şervet şi lăsăm într-un loc cald 10 minute.floare-cu-branza-si-sunca-preparareUngem cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte şi introducem tava în cuptorul încălzit în prealabil, pentru aproximativ 30 de minute sau până când se rumeneşte aluatul şi brânza se transformă în sos.floare-cu-branza-si-sunca-3O mâncăm caldă, rupem fâşii de aluat şi le trecem prin sosul delicios de camembert.
Dacă nu aveţi camembert la îndemână puteţi pune în mijloc un amestec de brânzeturi ce se topesc sau să serviţi cu sos de roşii.

floare-cu-branza-si-sunca-5

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. sorin krumholtz says:

    chiar gresesc atat de tare?! camembert, „branza cu mucegai”? eu il stiam doar ca branza fermentata, din lapte pasteurizat sau nu! eu credeam ca cele cu mucegai sunt cele „albastre”, rocquefort-uri si ca ele, „bleu d’auvergne”, „dannish blue”, etc! chiar rog o explicatie!!!

    1. Camambert-ul folosit de mine a fost cu mucegai alb. Da exista si camembert cu mucegai!

  2. sorin krumholtz says:

    scuze, am uitat gorgonzola!

  3. Arată absolut delicios. Aproape ca o poezie. Este exact genul de gustare potrivită pentru o întâlnire între prieteni sau în familie. :)

    1. E delicios, mai ales sa rupi cate o bucata si sa o treci prin branza delicioasa!

  4. Tina Puscas says:

    Exista mai multe tipuri de mucegai, nu doar cel „albastru”.

    Camembert – sursa wiki: Există mai multe metode de fabricație. În general, laptele este coagulat prin adăugarea de cheag. Numai laptele crud este folosit pentru camembertul din Normandia AOP, dar ceilalți producători pot utiliza lapte microfiltrat, tratat termic sau pasteurizat. Laptele închegat este tăiat, pus în forme și scurs. Ciuperca Penicillium candidum (sau Penicillium camemberti) este aplicată prin pulverizare. Acest mucegai este direct responsabil de crusta caracteristică albă a camembert-ului; orice punct roșu este cauzat de bacteria Brevibacterium linens. Brânza este apoi maturată pentru o perioadă de 4 până la 12 de săptămâni.

  5. Arata fain de totttt… oare nu se poate face si cu aluat gata preparat, gen Bella sau Linco din supermarket? Intreb pentru ca pana acum am ratat absolut toate aluaturile pe care am incercat sa le fac :D

    1. Ba da, se poate face cu aluat foietaj, congelat sau proaspat care se gaseste in supermarket-uri, o sa fie mai foietat decat acesta aluat, dar mult mai rapid de facut.

  6. sorin krumholtz says:

    multumesc doamnei tina puscas pentru raspunsul documentat si serios!

  7. Excelența reteta!

  8. Ana Mihailov says:

    Nu spune nicăieri la cate grade o coacem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close