Este bine știut faptul că deserturile care au un strop de alcool sunt foarte aromate. Mai ales cele cu ciocolată. Tema acestei săptămâni ne trimite la raftul cu vinuri, iar eu am ales Sangria. De regulă, această băutură se prepară în casă, pe bază de vin roșu, dar se găsește și în comerț.
Pentru desertul meu am folosit un pahar micuț – în ciocolata de casă și în siropul gros de deasupra.
Întâi am pus pe foc o cratiță cu 80 de mililitri de sangria și 200 de grame de zahăr. După ce s-a topit zahărul și s-a îngroșat puțin compoziția, am adăugat 120 de grame de unt.
Am luat telul și am amestecat încet, până s-a topit, după care am adăugat 60 de grame de cacao, treptat, amestecând continuu, în timp ce fierbe.
După ce am încorporat cacao, am adăugat în mai multe tranșe 300 de grame de lapte praf, amestecând energic.
După ce am obținut o textură groasă și omogenă, am stins focul și am turnat compoziția într-o tavă pătrată, tapetată cu folie alimentară. Am dat la rece peste noapte.
După ce s-a întărit ciocolata, am pregătit o glazură din ciocolată și cafea, care să aducă un gust mai intens. Am folosit 100 de grame de ciocolată amăruie, o lingură de cafea solubilă, o linguriță de rom, 120 de mililitri de lapte condensat, 120 de grame de miere, 70 de mililitri de apă, o lingură de gelatină granule.
Întâi am hidratat gelatina în 30 de mililitri de apă și am lăsat 15 minute. Între timp am pus la fiert restul de apă cu zahărul și mierea, la foc mic. Am fiert pentru 2 minute, după care am luat de pe foc și am adăugat laptele condensat, gelatina hidratată, ciocolata bucăti mici și cafeaua.
Am amestecat bine, până s-a omogenizat și a devenit lucioasă.
Am turnat prin sită peste ciocolata de casă tăiată bucăți.
Pentru un plus de prospețime, potrivit cu gustul intens de ciocolată, am făcut un sirop gros din merișoare și sangria. Am luat o mână de merișoare, le-am pus pe foc mic cu 3-4 linguri de sangria, cu 2 linguri de zahăr și o lingură de suc de lămâie. Am amestecat cu furculița, zdrobind merișoarele.
După ce s-a îngroșat puțin, l-am luat de pe foc și l-am strecurat, după care l-am pus din nou pe aragaz, adăugând o lingură de miere. L-am lăsat să fiarbă la foc mic până s-a îngroșat.
După ce am oprit focul, am turnat câte puțin sirop peste ciocolata glazurată și răcită.
Text&Foto: Aura Crăciun
E originala reteta, dar mierea nu devine toxixa daca se fierbe?
Toxică este foarte mult spus. La temperaturi foarte mari crește nivelul de HMF din miere, care este prezent și în mierea naturală, fără a fi tratată termic. Într-adevăr, fierberea îi scade din efectele curative, dar nu este toxică. Se recomandă consumul mierii sub 40 de grade, ceea ce depășește doar îi scade din proprietăți.
Oh!. Pare delicioasa! Nici nu vreau sa ma gandesc cate calorii are. :)
Buna,
Ce se poate folosi in loc de merisoare? Fructe de padure congelate, ar fi ok?
Multumesc!