Recent am încheiat o înțelegere cu Clubul Cavalerilor (Casa S.E.R.V.E.), prin care am obținut permisiunea și sprijinul pentru ceea ce urmează să fac până la finalul anului. O să mă joc cu câteva dintre vinurile lor, o să le beau, în scop științific desigur, și o să construiesc niște mâncăruri care să se potrivească întru măritiș cu vinurile cercetate. Am început deja să fac asta. Primul subiect, un Pinot Noir din 2008 din gama Vinul Cavalerului. Soiul vine din Burgundia dar s-a adaptat bine în solul nostru și la clima de deal așa că îi merge bine. Vinul despre care vă vorbesc e ușor fructat, lucru care m-a făcut să împing spre extrem caracteristica aceasta. Am compus pentru el o mâncare cu smochine proaspete și mușchi de porc. Iat-o:
Pentru două porții ajunge un mușchi de porc de 450-500 de grame.
Am mai folosit două smochine, un ardei iute și o jumătate de ceapă albă.
Am tăiat carnea în rondele, ceapa în bucăți nu foarte mici și ardeiul iute în fâșii. Le-am pus pe foc iute cu puțin ulei și după două minute le-am acoperit cu o ceașcă de apă. Am lăsat să scadă apa, cinci minute.
Am pus apoi smochinele proaspete, tăiate-n sferturi și am amestecat.
Tușa de finețe: două linguri de dulceață de smochine verzi. Am primit-o de la Viorel Copolovici când ne-am văzut ultima dată. Dacă vă vine să faceți mâncarea asta și nu găsiți dulceața de smochine, poate găsiți dulceață de nuci verzi.
Până s-a format sosul dulce-aromat-picant în jurul cărnii, am făcut salata. Adică am spălat frunzele, le-am zvântat și am turnat peste ele o lingură de ulei de nucă. Îl găsiți în supermarket.
Am mai adăugat puțină reducție de oțet balsamic și am amestecat ușor.
Am pus mâncarea pe farfurie și am destupat vinul. Sigur, ar fi trebuit să destup vinul mai devreme, să respire puțin, dar poza n-ar mai fi fost la fel.
Am turnat vinul în pahar și am început să-l gust, mai întâi doar mirosul lui.
Am utiat să vă spun, am amestecat o smochină tăiată-n felii subțiri în salată. A fost o idee bună.
Salata, carnea, sosul și vinul acesta sunt un fel de „match made in Heaven”, mă tot mir și eu de cât de bine se înțeleg între ele. Nu vreau să descriu prea în amănunt senzațiile, pentru că băutul vinului e o experiență personală asemănătoare cu amprentele papilare, seamănă dar diferă de la persoană la persoană în straturile subtile.
Ceva îmi dă ghes să vă spun care-i următorul vin de pe lista mea dar mai bine…mă abțin. Oricum, nu mai e mult până-l veți cunoaște.
Să fiți sănătoși, să beți cumpătat și să puneți mereu o mîncare bună lângă vin. Eu așa aș face.
Eu sunt cea cu povestile… As zice asa ” Era odata o imparateasa care nu avea copii si tare isi dorea, si ea si imparatul. Au mers ei la multi vraci si vrajitori, dar niciunul nu i-a ajutat cu nimic. Intr-o zi au ajuns la un mare farmazon, Adi Hadean, si acela le-a dat sa manance porc cu smochine si salata cu ulei de nuca, apoi le-a dat sa bea Pinot Noir din gama Vinul Cavalerului…Si s-au dus acasa…si nici nu a trecut bine prima noapte si imparateasa ramase grea! ” :))
Ce culoare faina are dulceata de smochine verzi.Uau.
Zina, Doamne-ajută-le, că de când se străduiesc! :-))
Alex, are, are.
Cat de mult ma incanta mancarea asta, nu vreau sa mai aud de alcool pentru muuuult timp.
Salutare Adi!
Delicios tare ce văd pe-aici…
Pizza când faci?
O zi gudă…
Ha!.. am căutat şi am găsit şi pizza… https://adihadean.ro/2010/07/pizza-in-tava/
>:D<
O reteta de cookies – fursecuri cu ciocolata?
p.s. arata delicios cam tot ce vad pe aici :)
Io as fi curioasa de unde ai salata? E din aia mixta din punga pe care o gasesti in supermarketuri? Dupa cate vad io asa pare, da’ imi confirmi te rog, pentru ca nu prea sunt multumita de aia; din pacate e singura in care gasesc valeriana de exemplu, care imi place f mult, asa ca m-ar interesa variante mai bune, daca exista. Merci!
Adriana, e din pungă. Alternativa e să-ți cultivi singură salata:-)
bag sama ca smochinele sunt la mare moda.si sunt si foarte bune.le-am incercat cu ani in urma luate din smochinul gazdei mele de la 2 mai.in salate,cu carne nu.da’acum am propriul smochin tot in curtea cu pricina si vara viitoare sper sa vin cu dovada.
Foarte apetisant. Ma abonez si eu. :)
Te asteapta la mine pe blog premii de toamna, multe si frumoase.
http://nicuvar.wordpress.com/2010/10/15/premii-de-toamna-multe-si-frumoase/
Incearca smochine ( mici ) invelite in pulpe de pui + pere taiate felii + ulei masline + …si …..un roze de exceptie.Daca doresti info roze sau rose rog tel.Tks
Dan, mulțam fain de pont:-)
Maestre,am o problema existentiala fara de care nu mai pot pentru care sa mai traiesc de pofta ce m-apasa si vin la dumneata-o,angel radios!- sa ma scoti din belea.De vreo trei ani plec din tara mea de imprumut,Spania,catre tara mea de neuitat,atat de vesela si zglobie de zici ca nu-i adevarata,Romania,din motiv de vacanta.Si cum ma deplasez doar cu masina din dotare(astora ai mei le spun ca am caderi de tensiune,de aia nu ma urc in avion…),am dezvoltat o adevarata cunoastere aprofundata a restaurantelor de pe autostrazi.Ei bine,reteaua Autogrill ma rasfata de atata amar de ani si kilometri cu o gustare care se cheama „rustichella”.Maestre,nu gasesc reteta pe net si mi-e teama ca o iau razna daca nu vad o tava de rustichelle iesind din cuptorul MEU catre MINE in urmatoarele….sa ziceeeeeem….trei zile.Imi pierd uzul ratiunii.Si inca ceva:in Austria ni s-a dat la masa o painica acoperita cu un fel de crusta galbuie;gusotasa si crocanta la coaja cum n-am mai mancat in viata mea.Am observat ca o foloseau si la submarine (asa le zic eu la sandwich-urile facute din painici).Stii ceva de painica respectiva?E un produs traditional austriac? German?Ok,stiu ca deja sunt DOUA probleme,dar asta nu te va impiedica sa ma scoti din acest marasm,nu-i asa,neicusorule?Adica,mancare-mancare,da’ sa stim si noi!Ma gandesc ca ma multumesc si cu doua linkuri.Multumesc.
Gabriel, bine ar fi de le-aș ști eu pe toate:-). Sper să ajung într-o bună zi pe drumurile tale, să văd ce te intrigă, că pe cuvânt dacă știu ceva despre ce mă întrebi. Oricum, comentariul rămîne aici, poate-l vede cineva care ne poate da o mînă de ajutor. Remarci, sper că acum m-ai făcurt curios:-)).