Sandwich-uri poți face din aproape orice, Cu pâine albă, neagră, semi, tip toast sau baghetă, ciabatta sau pan aceite, lipii ori tortilla. Combinațiile pot fi atât de multe încât cred că-i greu să estimezi un număr. Important e să ai puțină imaginație și să improvizezi fără teamă, cu ce ai la îndemână. Ieri n-am avut vreme să gătesc așa că am făcut în fugă câteva sandwich-uri. N-am pus cine știe ce în ele și dacă vi le arăt nu-i ca să vă învăț cum se face un sandwich ci pentru sa vă inspira. Sper să reușesc asta.
Mai aveam în frigider câteva felii de ceafă crud-uscată, un soi de pastramă destul de fragedă, gustoasă. Lângă ceafă, o bucată de fleică friptă după modelul chinezesc, în baie de ulei, condimentată apoi cu mirodenii asiatice și lăsată sub acoperământ preț de un ceas.A supraviețuit serii anterioare, în care am făcut supă chinezească cu porc crocant.
Aici vedeți o cremă simplă, din brânză de vaci frecată cu smântână, sare, piper, mărar tocat, ceapă tocată mărunt, ulei de măsline.
Ca tot ardeleanu’, am în frigider un borcănaș de pesto, unul de muștar franțuzesc și un tub de harissa (asta-i o pastă arăbească făcută din ardei iuți, coriandru, usturoi și alte mirozne, aspră de te trec nădușelile de la ea).
Aveam acasă o pituță mică de model catalan așa că i-am alăturat niște queso de cabra para untar, adică brânză de capră, tartinabilă. De eram mai pe final de vară, nu mai stricam pita cu brânză, frecam de ea o roșie storcită, cum fac ei în Catalunya, presăram sare și jumate de cățel de usturoi trecut prin presă și mâncam bunătate de pan amb tomaquet (pită cu roșii).
No, nu-i vară, deci am pus un strat de brânză de capră peste pita catalană și am picurat niște harissa. Știu, maurii au campat mai jos pe harta Spaniei da’ nu-i bai.
Pe cealaltă� jumătate de pită catalană am uns niște pesto, ca să fie desăvârșit amestecul gostronomico-geografic, iar între felii, ardeleneasca pastramă de ceafă. Ai de mine!
Cât despre drăguța de ciabatta din polița mea cu pâine, am despicat-o pe lungime, de două ori (adică am obținut trei straturi). Pe o felie am pus pasta mea de brânză și niște roșii mici și galbene și dulci.
Am tăiat porcul crocant în felii subțiri…
…pe care le-am așezat peste cea de-a doua felie. Peste carne am pus două lingurițe de muștar dulce, aromat. Am acoperit cu celaltă felie, unsă și ea cu pesto.
Mai aveam și o jumătate de barra, pâine spaniolă asemănătoare cu bageta franțuzească dar ceva mai uscată. Am făcut-o felii pe care le-am uns cu cremă de brînză. Le-am garnisit cu ceapă verde (partea albă) și roșii galbene.
Bune-s la viteză. Am îmbucat repede și mi-am văzut mai departe de treburi.
Acum, că mă uit la ele, parcă mi se face poftă iar. Mă duc să beau un pahar de apă.
Până vă uitați un pic mai de aproape, vă urez de sănătate și vă dau bună pace până data viitoare. Să fiți sănătoși.
pfuai imi ploua in gura…realmente.
si tu m-ai facut sa iubesc ochiurile-n sandwich…io care nu prea mananc oua :)
azi dimineata draga mama mea vazandu-ma rupta-n ochi de oboseala mi-a executat 3 ochiuri de prepelita intre doua felii de paine neagra si cu un strop de gogosar..oioi..ce fu la gura mea :)
asa ca multam! mai da idei..ne plac la amandoua
Foarte foarte interesant, la fel si eu incerc sa combin ce gasesc in frigider.
Apropo ai zis ceve de o actiune a ta pt amatori!!!
livrari la domiciuliu faci? :D… ca facem o comanda … noi astia de la birou :-)
Un pic cam greu de facut pt cei care nu au ingredientele si timpul …dar sunt sigur ca e foarte gustos si merita efortul.
Salutare !
Multumesc pt corectia la linkul casetei .
Salutari si Spor !
ca tot ardeleanu’, aveai si tu harissa si pesto …si mai stiu eu ce ..
Ai fost tare „ȘOD”.:)
Si eu sunt la capitolul sandwich, dar pt gradinita, pentru fetita mea.
Ale tale arata excelent, excelent si pentru mine ar inlocui o masa cu pretentii.
Arata delicios,desi…hmm,ingrediente cam „scumpe”ptr un sandwich.Exista ceva ce nu stii sa faci??Ma refeream la mancare,normal…cred ca esti cel mai tare din Romania
dush, salutări mamei tale:-)
Andrei, în curând
dan, la domiciliu sau la birou? hotărăște-te! :))
Florian, cât de greu poate fi să fac un sandwich?
Dorin, cu plăcere:)
Liana, așa mi-s io, șod:). Mulțumesc. Să-ți crească mare fetița, și sănătoasă.
andreea, în sandwich-uri pun de obicei resturi de la masa de ieri, deci lucruri pentru care am plătit deja dar au rămas nemâncate. practic, sandwichurile mele-s gratis:). cât despre cel mai bun, te asigur că românia are mulți bucătari mai buni decât mine iar eu cunosc o mulțime de mame care gătesc atât de bine încât rămân uimit mereu. ideea e să fii deschis și să vrei să înveți cât mai mult.
no, ce bine o venit postu asta. tocmai ma pregateam sa imi fac sandwich pe maine la birou ca sa mai economisim. bine, recunosc, mi-am cumparat niste chifle cu seminte deci nu-s chiar gratis…da noah…
tare bune!
Pfoaaa asta e reteta de salivat, nu de facut sandvisuri…trebuie sa le scot cumva la capat ca imi ploua in gura!!!!
…mno bine no …e o chestie domne si cu mancarea asta , ca aproape orice ai face de mancare daca arata bine , deja e un succes ! Gust si prezentare asta e deja arta . Si se pare ca Dl Adi este un food designer de mare angajament artistic . Din pacate insa ramanem doar cu prezentarea . ..