Pui cu gorgonzola și salvie și un Sauvignon Blanc din care aș tot bea

495

Ieri m-am jucat iar cu un vin de la S.E.R.V.E., l-am destupat, l-am mirosit, l-am îmblânzit (ori m-a îmblânzit el pe mine, nici nu mai știu) și l-am lipit de un fel de mâncare, într-un fel care m-a bucurat. Vinul e un Sauvignon Blanc Terra Romana, intrat în posesia mea grație Clubului Cavalerilor. Un vin gentil și burghez, cu atingere de catifea și gust de miere coaptă (și mierea se coace, dragii mei, bunicul meu a avut prisacă și nu o recolta niciodată înainte de vreme) și fructe date-n pârg. Un vin care merita o mâncare pe măsură.

Înainte de a mă apuca de gătit, am studiat puțin vinul. Asta m-a inspirat. Și prin „studiat” nu înțeleg „băut”, băutul vine abia la urmă.

Am folosit două jumătăți de piept de pui, pe care le-am tăiat în bucăți mari. Salvie verde nu mai am dar din cea uscată, din belșug. Mă rog, cam două legături atârnate la umbră.

Pe lângă pui, o bucată de gorgonzola și câteva ciuperci mititele.

Am mai folosit și 100-120 de grame de afumătură, tăiată, nu tocată. Pe care am pus-o la rumenit în puțin ulei.

Am pus și puiul în tigaie și după ce și-a schimbat culoarea, l-am îmbrăcat în haină de vin. Adică am turnat peste dânsul și peste afumătură o ceașcă din vinul în discuție.

Am lăsat tigaia pe foc până a scăzut vinul și abia apoi am pus într-însa ciupercile și brânza. Am amestecat până s-a învelit toată carnea într-un sos subțire.

Acesta a fost prânzul de ieri.

Putea la fel de bine să fie o cină și să pot bea TOT vinul în liniște și tihnă.

Vă recomand cu drag și rețeta și vinul. Și împreunarea aceasta, care poate fi numită oricum, numai nepotrivită nu.

Să fiți sănătoși!

Join the Conversation

  1. In sfarsit prima la comentarii, arata foarte bine, e usor de facut, mai greu de gasit gorgonzola asta a ta, iar vinul dupa modul in care l-ai descris pare o incantare

  2. adihadean Author says:

    Maria, pentru mine ești prima mereu:-. Gorgonzola se găsește în orice supermarket. Eu am luat din Kaufland, Cora, Auchan, Carrefour, Real și Metro.

  3. foarte speciala aroma sauvignon blanc, foarte necesara pt a intregi savoarea :) super!

  4. <3 Sauvignon Blanc Terra Romana – i like.
    asteptam si un rose :)

  5. Adi Hadean – enervant de gustos! :P

  6. adihadean Author says:

    Daniela, de acord:-)
    Mazi, mmmm.. în curând:-).
    Robert, da, uneori obțin și efectul ăsta:-))

  7. Trebuie sa incerc reteta! Cat despre vin, este chiar foarte bun!

  8. Adi, cam cate grame aproximative de gorgonzola sa fie oare acolo? :)

  9. Foarte apetisant, va sta pe masa noastra chiar maine, altfel nu se poate. Imi place si ca se face usor.

  10. Dom’le, decretez: nu e bine sa te uiti peste acest blog pe nemancate.

    Pentru astia ca mine, cu ochii mai mari decat gura si stomacul laolalta, e crima curata sa insiram toate interjectiile cunoscute in interval de 5 minute: „eeee, si din asta as gusta putin; uuuu, ce bine suna asta; ioooooi, cred ca ce bine merge vinul cu fripturica”. No, inapoi la lucru, cu stomacul tot gol. Da ma revansez eu deseara, tot fac niste puiuti cu gorgonzola :D

  11. Vinul ala merge foarte bine si fara mancare. (Si in cantitati ceva mai industriale).

    1. adihadean Author says:

      Paul, ai și tu dreptatea ta…:-))

  12. Are perfecta dreptate Luci,pur si simplu salivez pe tastatura….

  13. Arata foarte bine reteta asta. Am doar o mica mare problema: nu imi place deloc tipul asta de branza (gorgonzola). Se poate inlocui cu altceva (brie, de exemplu) ?

    1. adihadean Author says:

      Paula, sigur că poți. Poți pune orice brânză care se topește frumos.

  14. multumim mult pentru reteta :) vreau sa o incerc si eu.. oare cu ce garnitura s-ar potrivi?

  15. Multumesc pentru reteta, a iesit excelent.

  16. Alexandra B says:

    Cum ai procedat cu ciupercile?Sunt curatate?

    1. adihadean Author says:

      Alexandra, dacă el cureți cu un burete uscat ori cu o cîrpă, e suficient. Să le pui în apă nu-i bine (vorbim despre champignons) pentru că absorb foarte multă, foarte repede. Să le cureți pielița iar nu-i bine, pentru că renunți la o bună parte din gust.

  17. Prima mea experienta culinara ever! tocmai am incercat aceasta reteta si am si primit laude pentru ea!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  18. SUnt alergica la ciuperci….cu ce as putea sa inlocuiesc ?Daca fac cu ciuperci,nu pot gusta ….sa vad cat de sarat sau ne sau dulce sau ….etc?

    1. adihadean Author says:

      Alina, sfatul de bun simt care-mi vine in minte e ca atunci cand esti alergic la un aliment, sa nu-l consumi. Nu cred ca-i litera de lege in cele mai multe dintre retete. E important sa experimentezi cu curaj si sa vezi ce-ti place.

  19. Alina Defta says:

    Categoric nu consum ce imi face rau :) intrebam doar pentru ca imi place sa imi surprind iubitul cu surprize gastronomice (suntem 2 mancaciosi :)) )si multe din ele contin ciuperci.Din saptamana 20 Aprilie incep experimentele iar de pe 26 Mai :) tantan tan un regim maxim de pregatire pentru o noua viata .Multumesc si stii ca vei fi „langa” mine in fiecare saptamana pentru ca incet incet,am sa incerc a reproduce operele tale de arta.CU bine!Sa fim sanatosi!! Ps: pe cand un curcan cu o glazura dulce umplut cu ceva stuffing ca la Ziua Recunostintei…?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close