În viața fiecărui bărbat există unul sau mai mulți prieteni foarte buni cu care te știi de mic, ai băut cu el, te-ai mai îmbrâncit, ai depanat dispozitive și știi că te poți baza oricând pe el. Această rețetă am făcut-o gândindu-mă la Vlad, prieten din copilărie, vecin până recent și fin cunoscător al licorii scoțiene.
Și pentru a fi ca-ntre bărbați, această rețetă respectă un motto:
„When food blogging, thou shalt honor bro’s with recipes that chicks shalt not consider healthy”.
Să trecem deci la procedură; la fel ca prietenia, și mâncarea iese mai bine dacă o planifici, deci pregătirea începe cu o seară înainte. Fierb 5 cartofi medii în coajă până intră în ei furculița. Scurg de apă, și îi pun la frigider.
Între timp curăț pielițele de pe carne și pun mușchiul de porc într-un vas, îl acopăr cu apă, și adaug 2% sare (la 500g carne + 1000g apă am adăugat 30g sare)
A doua zi tamponez carnea cu șervețele și o pun de o parte până pregătesc cartofii.
Cartofii îi tai în 6, pe lungime și păstrez coaja, îi ung cu ulei, adaug sare, boia dulce și boia iute (împărțite frățește) și amestec până când am un strat uniform de condimente pe fiecare cartof. Pun cartofii în tavă și îi dau la cuptorul preîncălzit la temperatura maximă.
Pentru crusta cărnii, pisez ienibahar, coriandru și piper negru. Ung carnea cu ulei și o trec prin praful de mirodenii până acestea se distribuie uniform pe suprafața mușchiului.
Într-o tigaie de fontă pun la încins o lingură de ulei și una de unt, pornesc hota, deschid geamuri, închid ușa de la dormitor și pun carnea la sfârâit, întorcând-o pe toate părțile timp de vreo 5 minute. După asta, cobor temperatura cuptorului la 200 de grade și pun tigaia la cuptor vreo 10 minute. Nu mă concentrez atât pe timp, cât pe temperatură, interiorul cărnii trebuie să ajungă la 63 de grade. Deja ar trebui să fie rumeni cartofii, deci opresc focul.
Scot carnea la odihnit și pun tigaia pe foc mediu. Sting cu 50 de whisky, scad două minute, adaug 100ml smântână pentru gătit, sărez după gust și scad până am o consistență cremoasă. Înainte de servire strecor sosul, tai carnea felii și umplu paharele de whisky.
Poftă bună!
Text&Foto: Vladimir Marian
Nu merge coniac sau vinars în loc de whisky?
Merge :)
Am incercat aceasta reteta si nu pot sa spun decat ca a fost pur si simplu incredebilila !!!!! Multumim :D
incredibila* scuzati :D
Mă bucur că ți-a plăcut, Silviu.
Imi place foarte mult modul original de prezentare, al retetelor si incerc sa „fur” din meseria ta.
Te-am urmarit cu drag ,la MasterChef.
Intrebare: este muschiulet de porc de pe spate?
Minunată!!!!Multumesc.