Meniu de o stea Michelin

1.1K

Conde de Altea 18, Valencia – adresa restaurantului Riff, condus de chef Bernd H. Knöller. Colțul unei străzi pe care-și au vadul câteva zeci de restaurante și baruri de tapas, unele tradiționale, unele moderne. Locul în care am învățat câteva lecții importante despre gătit, fără ca măcar să mă apropiu de bucătărie. Mâncatul poate fi extrem de educativ, dacă ești pregătit să-ți capeți lecțiile. Eu mi le-am căpătat, trecând pe rând prim umilință, rușine, încântare și bucurie imposibil de ascuns. Să vă povestesc:

Grație unui amic, am reușit să obținem o rezervare la Riff (restaurantul are 9-10 mese, slabe șanse să găsești loc dacă nu rezervi unul, cu câteva zile înainte). Am socotit că-i important pentru câștigătorul concursului Bucătarul familiei, doamna Liliana Fedeleș, să aibă și o experiență de felul acesta. O să sar peste considerațiile referitoare la designul localului, singura remarcă pe care o voi face e aceasta: se vede mâna unui designer dar lipsește cu desăvârșire stridența, locul e amenajat simplu și practic, de parcă toată ambianța ar vrea să-ți lase atenția să se canalizeze spre mâncare. Meniul, scurt, are trei segmente, unul a la carte, un meniu de degustare alcătuit din 8 feluri și unul alcătuit din 11 feluri. Fiind 4 la masă, am cerut și meniul de 8 feluri, și meniul de 11 feluri. Apoi a început avalanșa.

Ca să nu începem să mâncăm „pe inima goală”, un orez expandat amestecat cu alge. Crocant, aromat și cu un ușor gust marin.

orez expandat

Apoi o cocă peste care a fost întins un strat de cremă de vinete peste care a fost întinsă o bucată de sardină.

sardina

Un pahar cu sifon făcut din apă de roșii, foarte intens, foarte răcoritor.

soda

O cremă de dovleac cu cepșoară.

crema de dovleac

Smochină friptă cu chipsuri din cartof dulce.

DSC_5556

O stridie cu iaurt și mango – cea mai plăcută situație în care am întâlnit o stridie până acum.

stridie

Scoici „navajas” sau „razor sharp clams” – n-am găsit corespondentul în limba română dar le-am făcut drum cu ajutorul limbii din dotare, și fără să știu cum le cheamă. 

scoici

O salată din roșii cu sos de dovleac. Și cu un soi de rucola pe care nu l-am mai întâlnit, cu un subtil gust de măcriș.

salata de rosii

Ceviche valencian. Bucăți de pește crud, marinate, aromate cu coriandru și lime, colorate cu petale de flori comestibile.

cevice

Salată de paste cu brânză proaspătă și zer.

salata de paste

Un gălbenuș cu linte gătită perfect și ciuperci de munte.

gălbenuș

Orez cu lime și rozmarin

orez

Orez „brut”, colorat cu pudră din cerneală de sepie.orez brut

Ocheană cu „mazăre de râu”, adică niște icre mari date prin pudră de mazăre. Am fost păcălit pentru o fracțiune de secundă, până au început să-mi explodeze între dinți.

DSC_5594

Ton cu ciuperci trâmbița piticului. Tonul, rumenit doar la exterior, câte doi milimetri de jur împrejur. În rest, roz, moale, foarte plăcut.

ton

Potârniche cu patru feluri de ciuperci. Gătită perfect.potrâniche

Miel copt 36 de ore la 62 de grade Celsius. O poezie care se scrie singură, în timp ce mănânci cele trei îmbucături din care-i compusă mostra.

miel

Smochine confiate cu sirop de coacăze și înghețată din brânză de capră. Dintre toate lucrurile pe care le-am gustat, m-a atins cel mai puternic. Gustul anului 2014, pentru mine.

branza de capra

Un soi de crema catalana cu trandafiri, foarte intensă.

crema

Ciocolată, flori de portocal, portocale, vrăjite până a ieșit asta:

desert

Înghețată de vanilie, „melasă” de piersică și praf de cacao.

desert

Spumă de ciocolată cu ulei de măsline și sare. Cunoșteam senzația, mi-a făcut plăcere să o regăsesc.

ciocolată

Nu-s omul care să arunce cu superlative, nici exces de epitete nu fac. Mă tem că n-ar fi potrivit să încep azi. Mi-a plăcut, mi-am învățat lecțiile, am cheltuit cu cap și sulfet niște bani. Ceea ce vă doresc și vouă. Să fiți sănătoși.

chef bernd

Join the Conversation

  1. Adi, ştii ce e aia gastrită? :))). Dacă citesc şi mă uit la poze de câteva ori, sigur fac. Îmi aduc aminte de o experienţă aproape similară la un restaurant din Sintra unde am luat un meniu degustare incredibil de bun. Nu pot să uit că am suplimentat un turnedo şi aş mai fi comandat unul. Aşa cum zici, că zici bine: am cheltuit cu cap și sulfet niște bani.

  2. Mi-as dori o astfel de experienta. Sunt satula de meniurile rigide, clasice si cu aceleasi gusturi. Oare in tara e posibil sa gasim asa ceva?

  3. Si pe mine m-a schimbat, cumva, prima experienta Michelin, in Dublin. Fiindca mi s-a daramat un mit: cand vezi pozele, daca nu au fost intr-un Michelin, crezi ca de fapt sunt numai fitze, insa cand chiar mananci si vezi despre ce e vorba, ti se schimba gandul si vezi ca, de fapt, e o simplitate eficienta si foarte frumos decorata in ceea ce mananci.
    Ma bucur de experienta pe care ati avut-o!

  4. Pot sa arunc eu cu epitete in locul tau, la asa meniu nu m-ar deranja. Trebuie sa il incerc chiar si daca ar trebui sa organizez un weekend doar pentru asta.

  5. Salut Adi,
    Sunt curios cum de ai pozat atat de multe feluri de mancare.
    22 de feluri la 3 persoane ?

    1. Adi Hădean Author says:

      un meniu de 8 feluri și unul de 11 sunt în total 19. plus antreurile, 22. și cred că lipsește unul, că mi-a fost greu să mă concentrez și la poze și la mâncare:)).

  6. Alexandra says:

    Of, despre asta e vorba in viata! :)…

  7. pur și simplu in-cre-di-bil :)

  8. Arata fabulos, m-am intrebat in sine cat costa un asemenea festin de degustare intr-un michelin, i must have one untill i die ?

  9. Daca asta e 1 stea, ma intreb ce e in meniu la 2 sau 3 stele Michelin..? :) . Oricum, mi-as dori asa o experienta…dar nu cred ca din banii mei..:)

    1. Adi Hădean Author says:

      dan, dacă ai cum să pui în pușculiță 50-60-70 de euro pentru o experiență de felul ăsta, poți să-o scoți la capăt și cu banii tăi:).

  10. Bucsa Dumitru says:

    Si acum am si eu o intrebare?

    Service-ul este de 1*?
    Mancarea servita este consistenta? (aceeasi calitate no matter what?)

    Pentru Michelin Star nu se ia in calcul doar mancarea.

    Nota 10 pentru preparate.

    1. Adi Hădean Author says:

      de bună seamă. titlul nu-i aiurea în tramvai, restaurantul chiar are o stea în ghidul michelin.

  11. Nu prea ştiu eu cum e cu stelele astea Michelin, mai mult de la tv ştiu, dar descrierea ta e superbă şi ….apetisantă, m-ai convins!

  12. Da, inedit, spectaculos, gusturi noi.Dar, ma intreb cum este in restaurantele cu trei stele Mich.Trebuie sa fie magie1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close