Castane coapte

1.2K

Acum un an (sau cam așa ceva) postam despre castane coapte. Nu o să reiau postarea dar o să scriu despre același lucru. Ceea ce-i cam tot aia, cu diferența că acum am alte poze de arătat și poate un truc pe care l-am ratat în precedenta postare despre castane coapte.

Castanele sunt cunoscute de multă vreme È™i cu toate astea-s un mister pentru mulÈ›i dintre români. „Cum sunt alea castane coapte?” E o întrebare pe care o aud des, È™i încă-n limba română. Și mi-am zis că decât să stau să mă tot mir, mai bine cumpăr niÈ™te castane, le coc È™i vi le ofer, că precis s-or bucura de ele È™i cei ce È™tiu despre ce-i vorba, È™i cei ce nu È™tiu.

Din păcate, castanele româneÈ™ti nu mai sunt competititve È™i sunt aduse din alte părÈ›i ale Europei. E vina noastră. Am crescut în Baia Mare, una dintre puÈ›inele zone din Europa în care cresc castani comestibili. Din păcate pentru Baia Mare (pentru România, în general – mai sunt castani la noi È™i în Vâlcea), românii au tratat castanii ca pe o pădure sălbatică, nu s-au preocupat suficient de mult de sănătatea arborilor în schimb au recoltat an după an, cum ai recolta jir sau ghindă. ÃŽn consecință, castanele româneÈ™ti sunt tot mai mici, tot mai bolnave, tot mai scumpe în raport cu calitatea lor. ÃŽn ultimii ani a apărut preocuparea pentru castanul românesc dar e greu să îndrepÈ›i relele din trecut. Până vom găsi iar castane româneÈ™ti bune, mâncăm de la italieni.

Înainte de a pune castanele la copt, trebuie să le crestezi coaja. altfel, în loc de castane coapte, obții castane explodate. Se acumulează aburi sub coajă și obții o deflagrație de toată fumusețea.

O crestătură ajunge pentru a preveni exploziile, două sunt și mai bune iar trei crestături îți garantează că după coacere, coaja se va desprinde repede și ușor de pe castană.

Puteți coace castanele pe plită/aragaz, într-o tigaie, cu capac deasupra eventual. Sau le puteți coace în cuptor. E important ca acesta să fie bine încins. 250 de grade Celsius ar fi o temperatură potrivită. Dacă țineți castanele prea mult pe foc, se deshidratează și devin ca pietrele. Da, eu le-am copt pe grătar, sub capac. Dacă aveți un grătar cu cărbuni peste care puteți pune un capac, o să obțineți niște castane coapte cu o aromă deosebită.

În șase minute s-au copt pe o parte și au crăpat a uscăciune pe cealaltă. Așa că le-am întors.

După alte șase minute, le-am scos. Cu mâna mea, nu cu a altuia.

Între timp, câinele cu față de șantajist sentimental numit Tito, aștepta să vadă ce am știut face.

Am udat un prosop de bucătărie, l-am stors și l-am pus peste castane.

Faza cu prosopul ud e pentru a ușura curățarea castanelor.

Credeți că au fost bune? Au fost fenomenale.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. No, ce bine ar fi picat asta ieri înainte să-mi sune aragazul a mitralieră :)
    Mersi de sfat, o să le crestez data viitoare.

  2. Imi plac foarte mult castanele coapte, precum si cainelui nostru, care aproape ca nu ma lasa sa mananc, asa de insistent le cere. Nu stiam trucul cu prosopul umed, cred ca e foarte bun, multumiri !

  3. acum multi ani am fost invitat de o prietena din Baia Mare, studenta pe atunci in Sibiu, la castane coapte, simbolul vostru; noi habar n-aveam de ele(ok am auzit de castane coapte, dar nu era un obicei sa le gasesti prin sibiu si aici sunt doar castani porcesti). M-a intrebat cu ce cred eu ca se mananca; eu, bou baltii, bag un timid.. ketchup? nu stia ce sa faca, sa rada sau sa se enerveze ca italienii care explodeaza cand aud de ketchup
    si mi-a zis. langa castanele coapte se bea must :)

  4. Deja sunt inebunit de gratarul tau si multiplele intrebuintari. Vroiam sa te intreb ce parere ai de cel electric de la grill shop de pe site. Vreau ceva de interior mai mic, sa il foloseasca si doamna mea fara probleme. Mersi

  5. adihadean Author says:

    Ciprian, o să ai nevoie de o hotă bună dacă folosești grătarul în interior:), fie că e tigaie grill sau grătar electric. Nu l-am folosit pe cel despre care mă întrebi dar pentru mine numele Weber e o garanție destul de bună când vine vorba de grătare.

    Miju, recent am descoperit că se potrivesc de minune cu aiolli, mujdei cu smântînă:)

    Zina, e felul în care le cureți ușor și fără bătpi de cap

    Andrei, amu știi:)

  6. bune, bravo!!!!daca nu te superi iti dau un sfat,si cum in italia acum e timpul castanelor,dupa ce faci crestatura punele in apa 10 minute,apoi le scurgi pe urma la copt….vin mai friabile si nu asa de innecacioase.ciaooooooooooo
    ;)

    1. adihadean Author says:

      Angela, o să încerc și treaba asta. Dar să știi că nu mi s-au părut înecăcioase niciodată:).

  7. Ce superr arata! Le-am mancat doar fierte. In cuptor nu se pot face la 250 grade?

  8. Tito e un scump, expresia fetei lui dragalase seamana cu a lui Zighi; i-au placut castanele?

  9. Grill Shop nu mai aduce nimic de la Weber, de curand l-au dat pe ultimul electric si nu mai au stoc.
    Daca nu-i deranj mare recomanda-mi ceva electric bun. Multam fain

  10. adihadean Author says:

    Ciprian, îmi pare rău, nu pot recomanda altceva pentru că nu am lucrat cu altceva.

    Maria, i-au plăcuut:)

    Mira, dacă ai cuptor care urcă până la 250 de grade, sigur.

  11. De o luna mananc castane coapte la 2-3 zile; cred m-am ingrasat, dar nu-i bai ca a inceput postu’ si-o sa slabesc pana la Craciun. Numa’ bine!

  12. ah, azi am vazut castane in piata si nu stiu ce m-o fi apucat de n-am cumparat. acuma e musai!

  13. Am mancat castane coapte de la o prietena din Sapanta.Au fost aduse de o colega de facultate din Baia Mare.
    Le-am crestat cum a zis, le-am copt si nu ma asteptam sa fie atat de buuneee.

  14. Imi zice si mie cineva de unde as putea sa cumpar castane comestibile? In Bucuresti…

  15. din pacate in cuptor nu arata chiar asa bine, coaja nu se arde cum se face pe gratar si gustul e putin altfel. Cel putin mie nu mi-au iesit in cuptor ca pe gratar sau plita

  16. @AlexM: Incearca-n piata sau intr-un super/hipermarket! Bafta!

  17. @AlexM: ieri aveau in Cora … si n-am luat. :((
    sa nu faceti ca mine, cind vedeti cumparati, dup-aia o sa va para rau!

  18. aaaaa… scuze, Adi, acum am vazut c-am comentat aiurea la o insemnare din Noiembrie.

    1. adihadean Author says:

      Momnica, e ok:), e și vina mea.

  19. Mie imi aduc aminte de Viena, de Berlin, de ierni aspre in orase mari… piete de Craciun superbe si aroma lor, de padure calda!

  20. Buna! Si mie imi plac foarte mult castanele dar cred ca gresesc undeva cand le gatesc. Orice as face nu se deprinde usor pielita aceea lemnoasa de sub coaja. Le crestez,(pe unele le-am crestat chiar de 2-3 ori in speranta ca se vor desface mai usor) le-am lasat si in apa inainte sa le coc, le coc la temp. mare 200-250 grade, le in pun prosop umed imediat ce le scot din cuptor. Am facut si fierte, aceeasi problema…doar ca e mai moale coaja…Poate stiti vreu secret. Pana atunci ma chinuiesc dar tot le mananc. Multumesc

  21. Buna tuturor! Am cumpărat castane si le-am fiert! Am mâncat in trecut in fiecare toamna castane fierte asta cand stateam in Romania, acum sunt in Anglia si a gasit si aici castane si bineînțeles ca am cumpărat. Am ajuns acasa nerăbdătoare sa le fierb si așa am si făcut numai ca nu sunt așa de bune iar interiorul știam ca trebuie sa fie alb si sa semene cu un piure de cartofi, însă ale mele au interiorul gri. Nu știu de ce sunt așa însă gustul este cam același! Iubesc castanele :)

  22. Regret crunt ca nu am gratar… Voi incerca totusi sa le coc in cuptor.
    Multumim pentru ponturi si retete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close