Pastramă de casă cu ierburi aromate

1.8K

(P)

Se spune că tot ce este făcut în casă este superior produselor de la raft. De mică am fost învățată așa, însă a fost ușor, crescând la curte. Acum a devenit din ce în ce mai greu să așez pe masă preparate naturale, netratate, cum îmi place mie să spun – fără “ingrediente necurate”. De aceea, după fiecare vizită la părinți, mă aprovizionez cu diverse bunătăți.

Săptămâna aceasta am făcut o pastramă de casă delicioasă, ideală pentru mic dejun, gustări, sandviș pentru drum șamd.

pastrama (4)

Am început să prepar carnea cu o zi înainte. Am pregătit o saramură din 500 de mililitri de apă, 2 linguri de sare, câteva foi de dafin, 2 lingurițe de zahăr și piper boabe. Am pus carnea într-un bol cu capac și am acoperit-o cu saramură.

etape pastrama (1)

Am lăsat carnea peste noapte. Apoi am pregătit o marinadă din 4-5 linguri de ulei de măsline, cimbru verde mărunțit, un praf de semințe de mărar măcinate, boia iute, 3-4 linguri de sos de soia, puțină miere și 2-3 căței de usturoi zdrobiți. Am scos carnea din saramură, am uscat-o bine, apoi am acoperit-o cu marinadă.

etape pastrama (2)

După 2-3 ore am scos carnea din marinadă și am legat-o strâns. Acum vine partea interesantă în care am gătit pastrama în doar o oră. Am folosit aparatul Crock-Pot pentru a găti carnea, un ajutor de nădejde în bucătărie. Am pus pastrama în vasul aparatului, am setat pe treapta înaltă de căldură și apoi mi-am văzut de treabă.

etape pastrama (3)

Este uimitor cum doar într-o oră s-a gătit carnea atât de bine, uniform. Dar deja se știe faptul că ceramica distribuie căldura uniform, nici măcar nu a fost necesar să întorc sau să verific pastrama. După o oră s-a rumenit apetisant.

etape pastrama (4)

După ce s-a copt, am mai lăsat-o deoparte, timp în care am tăiat legumele pentru garnitură. Dacă nu folosiți vasul Crock-Pot imediat, puteți ține pastrama în aparat, folosind funcția păstrare la cald. Însă eu am scos carnea din vasul ceramic, pentru că l-am folosit și pentru garnitură.

etape pastrama (5)

Am tăiat fâșii un dovlecel și un dovleac plăcintar, am așezat legumele în vasul ceramic Crock- Pot, le-am stropit cu ulei de măsline și am adăugat niște cimbru proaspăt.

etape pastrama (7)

În aproximativ jumătate de oră legumele s-au copt. Spre deosebire de cuptor, Crock-Pot nu usucă preparatele deloc, indiferent cât de subțiri sunt tăiate. Eu le-am făcut precum cartofii prăjiți, și au ieșit moi la interior și cu o crustă subțire la suprafață. Zilele astea vine Black Friday
și aveți șanse să vă luați un Crockpot la preț redus, dacă și vouă vă place să vă ușurați viața în bucătărie (detalii aici).

Cât s-au gătit legumele în Crock-Pot, am făcut un sos pufos dintr-un avocado, sucul de la jumătate de lămâie, 2-3 linguri de suc de portocală, 1 cățel de usturoi zbrobit și sare. Am făcut piure din avocado, apoi am adăugat sucul de lămâie și portocală și am mai pulsat la viteză mare
pentru încă 1 minut, pentru a căpăta textura ușor aerată.

etape pastrama (8)

Pastrama coaptă este minunată în centrul mesei, cu legume și sos, pentru cină, mic dejun sau gustări rapide.

pastrama (2)

pastrama (3)

pastrama (1)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

Join the Conversation

  1. Cernomodiac Nicolae says:

    Buna ziua

    In reteta nu este specificata cantitatea de carne si sortimentul (ceafa, cotlet).
    Timpul de 1 ora pentru gatit nu este prea mic,eu pentru preparate din carne setez aparatul pentru 4-5 ore high.

    Multumesc

    1. Este un muschi de porc, aprox. 1 kg. Pe langa aparat in sine, gatirea mai rapida a fost favorizata si de perioada in care a stat la saramura si in marinada. :)

  2. Ce tip de carne ai folosit pentru asta?

  3. In crockpot, peste carnea marinata nu se mai pune lichid?

    1. Eu nu am mai pus. Dar nu este gresit sa o faceti, daca doriti :)

  4. S-a gatit carnea in doar o ora la crock pot? Intreb pentru ca nici orezul nu s-a patruns la crock pot in doar o ora si de altfel nimic din ce am preparat in el. Multumesc

    1. Da, a ajuns o ora. Faptul ca a stat carnea in prealabil la saramura si apoi in marinada, a ajutat :)

  5. Buna,
    Ce tip de carne si ce cantitate ati folosit?
    Imi vine greu sa cred ca se face intr-o ora în crock pot. Se conserva de la saramura, de aceea se lasa asa putin la copt?
    Multumim pt reteta, pare usor de facut si e o varianta excelentă la mezelurile din comert.

  6. Pare pulpa de porc. Ma insel?

  7. In lipsa aparatului magic crock pot, cei mai profani pot face preparatul intr-un cuptor clasic? Cat timp este necesar, ce temperatura sau treapta de temperatura (in cazul cuptoarelor pe gaz)?

    1. Bineinteles, insa ai si cateva inconveniente, printre care arderea preparatelor fara sa iti dai seama de acest lucru. Eu, de exemplu, folosesc un cuptor incorporabil electric de care sunt multumit, foarte multumit chiar. Totusi, acel crock pot este o unealta magica pentru cineva care gateste mult si experimenteaza la fel de mult, e mai versatil.
      Fa un test si porneste de la o temperatura cat mai scazuta, ca sa nu risti sa se arda preparatul. Daca nu esti multumit de cum decurg lucrurile si de timpul alocat gatirii, poti duce cuptorul spre 200 de grade fara probleme.
      Sa vedem ce zice si Adi :)

    2. Sigur ca merge si in cuptor clasic, insa tipul de coacere va fi mai lung, cred ca 2.5 ore cel putin. Plus, in Crock-Pot se face uniform – nu se arde la suprafata, nu ramane negatit inauntru.

  8. Nu este precizat nimic în rețetă. Nici tip de carne , nici tip de slow cooker. .. nici la comentariile anterioare nu a-ti răspuns. Mi se pare lipsa de respect față de cei ce va urmăresc. Speram sa dați detalii ca sa va urmărim în continuare. …

    1. bucur ionut says:

      a spus, doar ca sunteti mai rautaciosi
      a spus ca este muschi de porc, iar tipul aparatului nu cred ca reprezinta o mare importanta.
      in categoria muschi de porc intra muschiuletul, cotletul, pulpa, etc

  9. Kun Emese Ildiko says:

    iar o reteta care este incropita pentru reclama

    pastrama de casa nici nu se poate imagina fara sos de soia … strabunica mea era mereu certata in tinerete ca uita de acest ingredient …….

    Draga Aura, chiar nu puteti publica nicio reteta fara ca personajul principal sa fie reclama??

    1. Buna ziua. Sigur ca nu am uitat de sosul de soia, l-am folosit in marinada. Acum fiecare are reteta proprie :)
      Daca urmariti acest blog, cu siguranta vedeti o multime de retete apetisante, care nu promoveaza ceva anume. Insa este bine sa mai aflam si noutati din piata, un aparat magic, mici ajutoare pe care le putem folosi.

  10. Am executa rețeta asta cu un Kalașn… pardon, cu o pulpă de porc de vreun kil. Cum n-aveam nici semințe de mărar, nici chef de căutat, am pus un amestec de condimente cajun (plus celelalte condimente din rețetă). Probabil că merge la fel de bine cu orice amestec îi place cui o face. În crockpot am pus-o cu tot cu marinata ei, pe o bucată de hîrtie de copt.
    A ieșit indescriptibil de bună, gustoasă și pufoasă de ți se topea în gură. (S-a mai întărit puțintel la frigider (jumătatea care-a mai rămas din ea…), e perfectă pentru sandviciuri, lîngă salate, știți deja tot tacîmul.)
    O singură remarcă: după o oră pe High în crockpot, am tăiat-o pe mijloc pînă pe la jumătate și parcă-parcă mi s-a părut puțin rozalie (acuma, nu pun mîna-n foc că nu era lumina din bucătărie de vină), așa că am mai lăsat-o vreo jumătate de oră.
    Ca neofit, m-am cam scărpinat în cap înainte să mă apuc și aș fi apreciat mai multe detalii incluse în rețetă, dar e ok, se pare că m-am descurcat (măcar dacă mă iau după viteza cu care s-a topit din farfurii).
    Mulțumesc frumos.

  11. o sugestie extrem de gustoasa pentru prepararea carnii in sezonul rece.

  12. Cristina says:

    Tocmai s-A incheiat o ora pe „high” si nu a inceput nici macar sa se rumeneasca. Folosesc un crock pot de 5,7 l . Am mai adăugat o ora sa vedem ce se intimpla.

  13. Aseara am facut si noi in casa aceasta reteta. Este cea mai buna bucatica de carne la cuptor pe care am mancat-o de mult, si arata exact ca cele de pe la televizor cu o crusta inchisa la culoare dar suculenta. Un deliciu.

    Am inlocuit soia din considerente proprii cu putin ketchup, mustar si sos BBQ, si am folosit un vas de lut cu capac la 2.5 ore in cuptor la o temperatura destul de ridicata (200-230).

    1. Mădălina says:

      Buna, Andrei! Si eu planuiesc sa o fac tot in vas de lut cu capac, la cuptor. Insa nu stiu daca sa ii mai pun ceva lichid la copt. Sau dacă e cazul sa ii pun niste hartie de copt pe fund asa cum scria cineva mai sus.
      Tu ai pus-o pur si sinplu in oala (cu tot sosul – marinada)?
      Merci!

  14. Vai, minunata a iesit! Multumim mult pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close