Confit de curcan

789

Ce-i confitu’ ăsta? Păi, e o friptură, ca să n-o lungesc ori, Doamne ferește, să mă pierd în explicații savante. E tradițional în Franța să-l faci din rață (pulpă de obicei) ori gâscă. După ce am aflat (și mâncat, la niște gospodari din Charente) cum se face, am concluzionat că-i cam ca friptura de Turda, care se face după același model, ori ca friptura-n borcan pe care o pun pe iarnă femeile din Maramureșul istoric. Practic, pui carnea-n saramură de pe o zi pe alta, o zvânți apoi o coci la foc mic, în untură. Trei-patru ceasuri. Francezii folosesc untură de rață sau gâscă, noi, ăștia mai friguroși, folosim untură de porc, mai puțin sănătoasă, spun specialiștii (doar vă informez, să știți cum stăm).

Ieri, în timp ce Ruben lucra la instalarea noii fețe a blogului meu, eu lucram la desăvârșirea unui confit de curcan. Apropo de noua temă, sper că vă place și c voi avea destul timp să pun ce trebuie pus unde trebuie pus pentru ca experiența navigării pe blogul meu să fie una plăcută. Și tot apropo de noua temă, trebuie să-i mulțumesc lui Cristian Gog pentru că mi-a arătat-o. Deci, mulțumesc. Acum, curcanul:

Mai întâi am preparat untura (găsești de cumpărat câtă vrei dar de data asta am vrut să fac eu totul). Am tăiat bucățile de untură crudă în cuburi și le-am topit pe foc mic, o oră și un pic.

Am scos curcanul (doar aripi) din saramura în care a stat o zi și o noapte (mă rog, nu tocmai saramură, l-am frecat bine cu sare și piper și l-am lăsat la rece, să se frăgezească). Am eliminat excesul de umezeală cu șervețele.

Am pregătit aromele: usturoi în care am înfipt cuișoare, mărar, câteva boabe de piper roșu, un baton de scorțișoară.

Am așezat aripile într-o tavă fără să le suprapun, am turnat peste ele untura topită și am pus tava-n cuptor. 160-170 de grade Celsius, patru ore.

Poți să pui carnea cu untură cu tot în borcane și să o păstrezi așa luni de zile. Dacă nu ai frigider. Dacă ai frigider, n-ai nevoie să-ți bați capul dar măcar o dată-n viață trebuie să încerci metoda asta de gătire, să nu uiți de unde am plecat (ca să nu mai spun că rezultatul e foarte gustos).

Eu am pus lângă confitul meu o lingură de dulceață de ceapă și una de roșii tocate (singurul lucru acru din preajma mea) pe care vă recomand să le înlocuiți cu murătură. Castraveți, conopidă sau ardei umpluți cu varză. Oi!

Garnitura – o spumă din cartofi, unt și smântână dulce.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Sa ne fie de bine!!! Ca mare pohta am acuma!!
    Si in plus bine te vaz in noua casa si noua paginatie mare sef!!!
    O zi buna !

  2. aoleu ce ne-ai facut, unii mai tinem si post.
    off topic: imi place foarte mult noua tema, s-o stapanesti sanatos :P

  3. adihadean Author says:

    vă mulțumesc :)

  4. valeiii ce bine arata !!!
    de abia astept sa ajung acasa de sarbatori sa mananc carne la borcan si carnati la borcan, aceasi metoda se foloseste si in familia mea de secole :)
    sa mai zic ca-s din pericei si ca ceapa aia de apa e numa buna langa ?! :)
    adi imi place renovarea, e mai distins asa si luminos :)

  5. prima data am citit conflict … :), dar arata bine conflictul!

  6. si usturoiul e demential – nota 10 pt aspect tehnic

    1. adihadean Author says:

      mulțumesc

  7. noua tema a blogului imi place
    daca poti face fontul un pic mai mare ar fi perfect

  8. Imi place noua fata -a blogului, desigur;)- dar revin la una din problemele mele mai vechi… Fonturile struto-camila… ce sunt astea? fonturi din alte tari(?), (tari care n-au diacritice) folosite de noi -marii romanai (parca in asta sta patriotismul…) Rezultatul? Cate un „sh” sau tz” -vezi daca n-am diacritice ;)… de alta forma care vizual arata ca naiba… Personal nu sunt fana diacriticelor, cred ca orice om -care nu face pe nebunu`- poate intelege foarte bine orice text scris doar cu fonturile „arhitecturate” de altii… Sau… apel catre softistii si designerii romani: faceti domnilor cat mai multe versiuni de fonturi cu diacritice sa fie ambele tabere (corect si urat/”ne”corect dar vizual frumos) multumite… In rest-numa` bine! ;)

    1. adihadean Author says:

      Mona, e și din browsere problema, nu doar din fonturi. Mozilla vede diacriticele:).

  9. Grafica arata foarte bine. Dar pe cand felicitarile, masa si dansul? :D

    1. adihadean Author says:

      în curând:)

  10. felicitari pentru noua infatisare!! asteptam in continuare cu infrigurare retete :o) am incercat in weekend friptura de porc (pulpa, nu muschiulet…) cu seminte de zilele trecute si a iesit taaare gustoasa, iti multumesc!

  11. Felicitari pentru site. Arata foarte bine!

  12. Mmmmm, cat de bine arata. E pericol pentru studenti :). Felicitari si pentru tema. Se potriveste perfect. Singura chestie cu care m-am certat mereu e blestematia asta de lightbox care ma duce tot timpul in capatul paginii dupa ce vad o poza. Ori n-o folosesc eu cum trebuie?

    1. adihadean Author says:

      Dragoș, nu știu ce-i aia lightbox :)

  13. Tumna m-am speriet că am gresit adresa. În rest…numai de bine!

  14. Felicitari pentru noua infatisare ! Iti vine foarte bine.

  15. adihadean Author says:

    vă mulțumesc tuturor și pentru aprecieri, și pentru urări și pentru atenționări (unele au venit pe mail, habar n-aveți cât de mult mă bucură să văd că vă pasă suficient de mult de blogul ăsta încât să vă rupeți din timp pentru a-mi trimite mailuri de felul ăsta) :).

  16. @adi scuze ca m-am exprimat asa buruienos :) e chestia aia care iti arata pozele mai mari, cand dai click pe ele. dupa ce vad o poza si o inchid, in loc sa ma lase unde eram ma trimite sus de tot

    1. adihadean Author says:

      e ok Dragoș, îmi scapă denumirile tehnice. nu știu dacă-i normal să fie așa, mă interesez:).

  17. …felicitari pentru noua haina a blogului tau !…stil, modern, aratos….pune foarte bine in valoare fotografiile tale profi !!!

  18. Felicitari pentru noua casa.Ca orice lucru nou trebuie ‘udat’ asa ca bafta multa in continuare.

  19. Super reteta si super noul look al site-ului. Imi place :)

  20. Felicia Chirila says:

    TERIBILA RETETA – IMI PLACE USTUROIUL IN CARE AI INFIPT CUISOARE…eu folosesc aproape la orice fel de mancare scortisoara/baton/ si cuisoare.ESTE O RETETA GROZAVA,FELICITARI

  21. Sa ai noroc de tema si sa ii folosesti de toate facilitatile. In rest, sporuri multe!

    1. adihadean Author says:

      mulțumesc:)

  22. Ca arata bine mancarea asta nu-ncape vorba…dar nu va puteti imagina cat e de buna…am avut prilejul si norocul de a manca saptamana asta la Camino minunatia asta de mancare gatita de Adi…Fara cuvinte…Acum am si eu in cuptor aripile de curcan in untura…sa vedem ce iese… Si indata ma ocup si de dulceata de ceapa…mmmmm….

  23. Adi, ca tot veni vorba la reteta aceasta de gatitul in untura, as vrea sa te intreb tu ce ulei recomanzi pentru gatit/prajit?

    Am tot citit o gramada de articole si tot nu m-am lamurit. Recent am cumparat si un ulei de porumb nerafinat, despre care citisem ca ar fi bun la prajit, insa a facut muuulta spuma si s-a ars imediat, contrar a ceea ce citisem ca ar fi trebuit sa se intample.

    Acum eu oricum fac rar prajeala, dar un strop mic de ulei tot se pune cam la orice mancare, asa ca de-asta as vrea sa stiu care e cel mai bun si sanatos ulei, ca deja vad invadate rafturile de uleiuri de orez, soia, arahide, palmier etc.

    Mersi :)

    1. Adi Hădean Author says:

      raluca, un ulei nerafinat nu are cum să reziste la temepraturi înalte.dacă nu ai cum să eviți prăjitul, folosește un ulei rafinat, de care o fi el. acel strop de ulei, dacă-i un strop, poate fi și de măsline și de floarea soarelui. important e cât de mult în încingi. îți recomad să folosești cu îngredere cuptorul și foaia de copt, te vor ajuta să economisești mult ulei și să scapi de prăjeli.

  24. Multumesc frumos pt raspuns! Uite ca eu nu stiam asta ca uleiul nerafinat nu-i bun la prajit… Mi se intampla rar sa fac prajeala; eu sunt fan al mancarurilor rapide, in care ingredientele petrec cat mai putin pe foc, de-aici si „disperarea” mea cand sunt pusa in situatia de a praji ceva in ulei :)

  25. Arata dementiaal, felicitari, esti un super bucatar, si maestru in a induce foamea in oameni prin blogul asta.

  26. Am facut si eu ieri si a fost foaaaarte gustos ! Multumim de reteta :)

  27. nu se poate scurta timpul asta de copt?????? mi se pare muuuuuuult 4 ore pt carne de pasare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close