De câteva zile mi s-a făcut o poftă nebună de paste Primavera și în mod mai mult sau mai puțin ironic, am făcut pastele din poză tocmai în ziua cu prima ninsoare. Încercarea de a face paste cu legume la începutul iernii pune anumite probleme, iar când aleg legumele în afara sezonului investesc mult timp în a mirosi cât mai multe legume. Așa reușesc să le găsesc pe cele ce provin din sere care își dau silința să aducă un produs bun în fața consumatorului.
Am simțit totuși nevoia să transform această rețetă pentru a o adapta anotimpului, deci am hotărât să fac paste cu legume coapte.
Pentru început am pus în cuptorul încălzit la 200°C, ardei kapia roșii, un ciorchine de roșii cherry și o căpățână de usturoi stropită cu ulei de măsline și sare. După 10 de minute am scos roșiile, după alte 10 minute am scos usturoiul și am întors ardeii pe care i-am copt aproximativ o oră întorcându-i de câteva ori.
Până s-au făcut ardeii, am pregătit bastonașe de morcovi, felii de ceapă roșie și bastonașe de dovlecel. Am decojit și usturoiul și roșiile coapte, apoi le-am pasat împreună la blender cu puțin ulei și sare.
Când s-au copt ardeii, i-am scos din cuptor și am introdus în locul lor tava în care aveam celelalte legume pe care le-am stropit cu ulei presat la rece, sare și piper negru proaspăt măcinat. Le-am lăsat la copt, timp în care am curățat ardeii, am pus pastele la fiert și am făcut sosul de roșii.Într-o tigaie mare de fontă am pus la foc câteva roșii cherry tăiate în 6, iar după ce s-au înmuiat puțin am adăugat sosul din roșii coapte și usturoi. Când s-a îngroșat sosul am adăugat pastele fierte lejer nefierte (fierte cam 2/3 din timpul necesar), ardeii copți tăiați fâșii și un polonic mare din apa sărată în care au fiert pastele. Am așteptat să scadă apa, am stins focul și am adăugat restul de legume coapte pe care le-am amestecat viguros.
Am garnisit cu un ulei de măsline amestecat cu pătrunjel și pasat la blender.
La 350g de paste am folosit:
15 roșii cherry (10 coapte; 5 proaspete)
3 ardei kapia
½ căciulie de usturoi
1 morcovi
1 ceapă roșie
½ dovlecel
Sare, piper
Să fiți sănătoși!
Text&Foto: Vladimir Marian