Tort cu mousse de vanilie, căpşune şi trufe de ciocolată

5.2K

Un tort în degrade, pe care îl puteţi face în orice culori doriţi, în funcţie de preferinţe. La sfârşitul lunii avem foarte mulţi sărbătoriţi, aşa că este un tort perfect. Interiorul e unul simplu, dar combinaţia de arome şi pandişpanul pufos îl fac un tort delicios, pentru toate gusturile.tort-cu-vanilie-si-capsune

Blat (20 cm): 5 ouă, 150 g zahăr, 150 g făină, 1 praf de sare, vanilie. Mixăm ouăle cu zahărul şi un praf de sare până îşi triplează volumul şi nu se mai simt granule de zahăr. Acest lucru durează în jur de 10-15 minute, în funcţie de mixer. Adăugăm făină cernută în două tranşe, amestecând cu grijă, cu o spatulă. Turnăm compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină şi coacem în cuptorul preîncălzit aproximativ 45 de minute, la 170 grade. Nu deschideţi uşa cuptorului sub nicio formă. Este gata când devine auriu şi se desprinde de pe margini. Lăsăm să se răcească în cuptor, cu uşa întredeschisă, apoi îl tăiem în 3 foi.tort-cu-vanilie-capsune-preparare-

Mousse de vanilie: 350 ml lapte gras, 3 gălbenuşuri, 30 g amidon, 120 g zahăr, 7 g gelatină, 30 ml apă rece, 400 ml smântână pentru frişcă, ½ păstaie de vanilie

tort-cu-vanilie-capsune-preparare

Laptele şi zahărul se pun la încălzit cu seminţele de vanilie. Gălbenuşurile le amestecăm cu amidon, apoi punem puţin lapte cald peste şi omogenizăm. Returnăm compoziţia în cratiţă şi fierbem pe foc mic, amestecând încontinuu până se îngroaşă. Gelatina o hidratăm în apă rece, apoi o dizolvăm la microunde câteva secunde şi o amestecăm în crema de vanilie. Acoperim cu o folie alimentară şi lăsăm să se răcească complet. Crema răcită o mixăm puţin şi o amestecăm cu frişcă bătută spumă.

Sos de căpşune: 300 g căpșune congelate, 150 g zahăr, 50 ml apă, 5 g gelatin, 20 ml apă rece. Gelatina o hidratăm în apă rece. Fierbem un sos gros, apoi adăugăm gelatină dizolvată. Lăsăm să se răcească complet.

Pentru trufe de ciocolată: 150 g ciocolată neagră, 150 ml smântână lichidă. Încălzim smântână pentru frişcă, apoi turnăm smântână caldă peste ciocolata tocată mărunt. Lăsăm 5 minute, apoi omogenizăm şi lăsăm să se răcească câteva ore în frigider. Formăm trufe şi le congelăm sau punem direct din linguriţă.

Pentru îmbrăcat tortul: 250 g mascarpone, 250 ml smântână pentru frișcă, 120 g zahăr pudră. Se mixează totul împreună până obținem o cremă tare.tort-cu-vanilie-capsune-prepararePe un platou aşezăm prima foaie de blat, o însiropăm cu un sirop din apă, zahăr şi vanilie, punem 2 linguri de sos de căpşune, apoi crema de vanilie şi aşezăm câteva trufe, acoperim cu un strat subţire de cremă şi punem cealaltă foaie de blat, crema, sos de căpşune, trufe de ciocolată, blat şi un strat subţire de cremă deasupra.tort-cu-vanilie-capsune-preparare

tort-cu-vanilie-capsune-preparareLăsăm la frigider câteva ore, apoi scoatem din formă, îl îmbrăcăm în puţină cremă albă, apoi cu ajutorul unui posh în care avem crema de culoare roz, roz pal şi alb, sprităm pe marginea tortului astfel încât să obţinem efectul de degrade. tort-cu-vanilie-capsune-preparareNivelăm cu o spatulă.tort-cu-vanilie-capsune-preparareOpţional topim ciocolată albă cu smântână lichidă (părţi egale) şi colorant şi turnăm glazură răcită deasupra. tort-cu-vanilie-si-capsuneDecorăm cu bezele, macarons, biscuit oreo şi ce ne mai trece prin cap.

tort-cu-vanilie-si-capsune

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

 

alist

Join the Conversation

  1. As avea si eu o intrebare!! M am tot uitat si nu am gasit acel top al restaurantelor din Cluj despre care se tot vorbea!! Exista sau nu?? De asemenea, as dori o parere personala..intre Adi steakehouse si El toro care ar fi mai bun?

  2. Wow! Super, vine la țanc. Tocmai mă gândeam ce tort să fac de Sf. Andrei ficei mele. O idee excelentă!

  3. Ce fain arata. Sunt la lucru si mi s-a facut pofta de mor de o felie de tort…Intru in sevraj imediat. :))

  4. Buna ziua. As vrea sa va intreb ce diametru avea forma de tort folosita? Multumesc.

    P.S.: arata bestial tortul :)

    1. Scrie in paranteza la inceput: 20 cm

  5. Buna ziua, eu am o forma de 24 de cm, cu cat ar trebui sa inmultesc ingredientele ca sa le pot adapta formei mele de 24 de cm? Arata super tortul acesta si vreau sa l incerc neaparat! Multumesc mult!

  6. Un tort minunat. ..care incata și ridica papilele gustative pe cele mai înalte linii ale portativului. Astăzi e a treia oară când îl fac. Toată lumea îl apreciază. Și pe cel…tort de poveste l-am facut. CARE L-A FEL S-A TERMINAT CU FINAL FERICIT.

  7. E 12 noaptea si am facut prostia sa ma uit la pozele de mai sus :))) , bale…multe bale :)) o sa adorm, dar greu…foarte greu :)))) …

  8. Am facut acest tort si a iesit foarte gustos. Copiilor le-a placut mult! O sa-l mai fac si cu alte ocazii. Multumesc mult pentru reteta! Felicitari pentru blog. Retetele sunt accesibile si pentru cele cu mai putina experienta ca mine, ingredientele sunt accesibile…numai cuvinte de lauda!

  9. Buna! Tortul este absolut fantastic@ l-am facut pentru fetita mea de 1 an! L-am facut de 2 ori deja! O placere sa il prepari si una si mai mare sa il savurezi! Multumesc inca o data pentru stilul prietenos de prezentare a modului de preparare! O sa incerc de ziua sotului pe cel de poveste!

  10. o nelamurire: la blat nu se foloseste bicarbonat sau praf de copt?

  11. Este urmatorul tort pe care o sa-l incerc! De la Sarbatori nu am mai facut nimic dulce :)

  12. silviana says:

    L-am facut de 3 ori pt nepotica,e super bun ,cei care au mancat au fost vrajiti de finetea lui
    Multumesc pentru retetele pe care le postezi sunt delicioase si e minunat cum le explici.

  13. Vreau sa fac si eu acest tort si am o nelamurire: numai prima foaie de blat se insiropeaza?

  14. Extraordinar tortul, multumesc pentru reteta!

  15. Daniela says:

    Buna ziua.As putea congela acest mousse de vanilie dacă vreau sa fac o glazura oglinda?Multimesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close