Unele feluri de mâncare nu au nevoie de o introducere foarte lungă. Felul în care arată spune multe despre preparatul în sine, iar cum preparatul meu de azi arată într-un mare fel, o să trec direct la subiect. Pentru astăzi vă servesc cu Mâncare de linte cu ciuperci și o crustă fină din rondele de cartofi.
Ingrediente pentru mâncare de linte cu ciuperci:
- 250 gr linte fiartă (din conservă)
- 250 gr ciuperci (eu am folosit hribi congelați)
- O ceapă
- Un morcov mare
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri ulei de măsline
- Cimbru și rozmarin, proaspete
- 200 ml apă
- 2 cartofi mari
- Piper, boia de ardei, sare
- 30 ml sos de soia
- 15 ml sos Worchester
- 2 linguri oțet balsamic
- 2 linguri făină
Pentru început, am pus 2 linguri de ulei de măsline, într-o tigaie. Cât s-a încins uleiul, am tăiat ceapa și am pregătit usturoiul, pisat mărunt cu ajutorul unui dispozitiv. Am pus ceapa în tigaie și am lăsat-o la călit câteva minute, apoi am adăugat usturoiul, 2 crenguțe de cimbru și ciupercile. La foc mediu, le-am lăsat să danseze frumos, cât timp eu am pregătit morcovul.
Next step, am adăugat morcovul tăiat rondele și lintea, piperul, sarea, boiaua de ardei, sosul de soia, precum și sosul Worchester, dar și cele 2 linguri de oțet balsamic. Într-un bol am pus făina și cei 200 ml apă și le-am amestecat bine să nu rămână cocoloașe. Apoi am turnat amestecul peste toate cele din tigaie.
Detalii finale pentru crustă și savoare
Am setat cuptorul la 180 de grade, cu căldură sus și jos.
Până s-au călit bunătățile din tigaie, am pregătit cartofii. I-am spălat bine, nu i-am curățat și i-am tăiat rondele subțiri.
Am mutat totul într-un vas rezistent la cuptor, apoi am luat feliile de cartofi si le-am pus in forma de spirala, cât să acopăr toata suprafața vasului. Peste tot aranjamentul am pus și o crenguță de rozmarin și una de cimbru, pentru o aromă mai puternică.
Înainte să bag vasul la cuptor, l-am acoperit cu folie de aluminiu. La cuptor a stat totul aproximativ 30 de minute, după care am scos vasul, am îndepărtat folia de aluminiu, am sărat și piperat, și am mai stropit cu ultima lingură de ulei, toată suprafața. Înapoi la cuptor 30 de minute la 220 de grade.
În final arată cam așa. Cartofii sunt crocanți și aurii, iau sub ei, ciupercile și lintea stau frumos la căldurică.
Este un preparat care se poate consuma in perioadele de post, dar nu numai. Pentru cei gurmanzi, care sunt consumatori de carne, acest fel de mâncare merge nemaipomenit ca si garnitură, alături de un pahar de vin roșu.
Poftă bună!
Alte rețete cu linte găsiți aici!
O reteta de nota 10, felicitari :D
Excelenta reteta, de-abia astept sa o incerc! Cu ce pot inlocui sosul Worchester? Se poate si fara? Multumesc
Bună dimineața. Puteți să nu puneți, nu am încercat fără, dar cred ca tot gustos va fi la final. Să ne spuneți părerea dvs dacă încercați această rețetă. :)