La plăcinte, înainte!

760

La plăcinte, înainte!

Acest proverb din povestea lui Harap Alb, m-a fascinat în copilărie. Îmi imaginam un pluton de femei cu sucitoarele în mână, gata de asalt! În satul meu natal, ziua de sâmbătă era consacrată curățeniei și  plăcintelor. Iar treaba asta cu plăcintele era foarte serioasă.

Dis-de-dimineată, nană Lină sau Buna Ană, după caz, pregăteau ”cuptoriul”! Și nu era, nici pe curent, nici cu ventilator sau programe predefinite. Era cu simț, cu suflet. Și uite așa fiecare pregătea aluatul în propria-i odaie, îl îndesa, după preferințe. Cu praz, ceapă, lobodă, cartofi, varză sau cu prune și nițeica “zăhar” ca să fie treaba oablă și tocmită. Și după cum erai programat, căci nu era așa aleator, ci cu programare. Așa ca la coafor, te prezentai la “cuptoriu” cu ale tale vărzare, căci așa se numeau plăcintele magice, indiferent de umplutură.

Primul pas

Cu gândul la minunățiile de plăcinte, am făcut o tartă cu praz. Asta iubesc la mâncare. Te poate purta prin timp, exact acolo unde iți dorești să ajungi pentru a retrăi clipe de poveste.

Am pregătit un aluat din 200 grame de făină, 100 de grame unt 82%  grăsime și 60 de ml apă rece în care am dizolvat 5 grame sare. Am cernut făina, am adăugat untul tăiat cubulețe și cu ajutorul degetelor am sfărâmat totul. Adăugând apa și continuând procesul de framântare, până ce întreaga cantitate de apă a pătruns în universul aluatului. I-am dat o formă de bilă, l-am înfășat într-o folie și l-am dat la frigider, timp de 30 de minute. Timp suficient pentru a pregăti umplutura. Am început cu câteva felii de bacon, cam 100 de grame, pe care le-am tăiat în fâșii subțiri și le-am pus la prăjit într-o tigaie antiaderentă. Nu e necesar să folosiți niciun fel de grăsime:

Pasul 2

După ce baconul a căpătat o culoare rumenă, l-am scos pe un servețel de bucătărie, menit să absoarbă excesul de grăsime. În tigaia în care s-a prăjit baconul am pus la călit 500 de grame de praz, tăiat rondele. Așa se făcea pe vremuri, nu se pierdea nicio aromă, aceeași tigaie era martora a multor sacrificii pe altarul gastronomiei autentice:

Pasul 3

După ce prazul s-a înmuiat, am adăugat 100 de ml de smântână pentru gătit, 30% grăsime, 3 ouă întregi, sare, piper și nucșoară după gust:

Pasul 4

Aluatul s-a odihnit suficient la frigider, așa că l-am scos și l-am întins. Cu aminirile dragi în suflet l-am așezat într-o tavă rotundă, lăsând marginile aluatului să fie ridicate puțin peste marginile acesteia. Am luat o furculiță și m-am jucat perforând aluatul. Astfel, asigurându-mă că micul meu cuptor va dezmierda aluatul cu respectul cuvenit:

Pasul 5

Compoziția pentru umplutură am turnat-o peste aluat. Apoi am răsucit marginile tartei cu ajutorul degetelor și le-am uns cu un gălbenuș de ou:

Pasul 6

I-am predat ștafeta cuptorului preîncălzit la 180 de grade, pentru următoarele 30 de minute. Când tarta a căpătat o culoare frumoasă rumenă, putem să pregătim masa:

Inutil să vă spun că este delicioasă!

Cu drag,

Ioana

Join the Conversation

  1. Mădălina says:

    Arata foarte bine și sigur este foarte bună, ca toate rețele încercate de pe blogul tău.
    As vrea sa o î! Fac și pe aceasta, dar am descoperit ca nu am suficient unt în casa. Însă am un borcan de grăsime de porc. .. Pot înlocui untul? Dacă da, ce cantitate ar trebui sa pun la cele 200 gr de faina?
    Sau pe viitor, pot pune o parte unt, o parte grăsime? În ce proporții?
    Mulțumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      Pe vremuri nu se găsea unt, dar fiecare gospodărie ținea in beci câte o găleată cu untură. Cu siguranță se poate înlocui untul cu untura, iar plăcinta o sa fie mai gustoasă! Având in vedere faptul că untul are doar 82 la % grăsime, iar untura este 100 % grăsime, adăugați la 200 de grame făină, 85 de grame untură! Dacă doriți sa combinați cele două grăsimi, vă recomand ca proporțiile să fie de 50 grame unt și 43 grame untură. Să aveți poftă!

  2. Buna ziua.

    In primul rand multumim de retata :)

    Am incercat reteta si din pacate mi s-a scurs o parte din umplutura (partea lichida) prin aluat. Banuiesc ca datorita perforatiilor din aluat. Aveti vre-un sfat in aceasta privinta?
    De obicei, la quiche-uri, coc aluatul ~10 minute inainte de a pune umplutura.

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close