Piftie de rață cu ghimbir

1.7K

Piftia, sau mai bine zis răcitura, cum se spune la noi, este o tradiție de sărbători. Nu cred că a existat un an fără să facă mama piftie de porc. Asta pentru că în perioada aceasta, cam toți gospodarii sacrifică porcul și poți face din el vrute și nevrute. Pentru că trebuie, are zeci de kilograme.

Anul acesta va fi primul când la mine în familie nu se va mai repeta sacrificarea lui Ghiță, ceea ce este o provocare. Eu sunt de părere că românului dacă îi iei porcul de Crăciun, masa rămâne cam goală. Acum este timpul să devin creativă și să avem o masă îmbelșugată și la fel de gustoasă.

Bineînțeles că nu îmi doresc să renunț la preparatele tradiționale, așa că am început cu o piftie de rață, puțin personalizată cu ghimbir. Este foarte gustoasă și chiar mai ușoară.

piftie (4)

M-am aprovizionat cu niște pulpe de rață, pe care le-am pus la fiert în apă cu niște sare. Am strâns spuma, și le-am lăsat să fiarbă aproximativ o oră și jumătate, după care am adăugat 2 morcovi și o ceapă, întregi. Am asezonat cu piper boabe, foi de dafin și niște cimbru.

etape piftie (1)

După ce au fiert, am lăsat la răcit câteva ore bune, până s-a solidificat grăsimea deasupra, să o pot strânge ușor.

etape piftie (2)

După ce am strâns grăsimea, am pus supa din nou pe foc mic și am adăugat o lingură de ghimbir proaspăt ras și 2-3 căței de usturoi zdrobiți.

etape piftie (3)

Am mai lăsat-o pe foc mic încă 5-10 minute, după care am lăsat-o să răcească. Am scos carnea și legumele din supă și le-am tăiat, mai puțin ceapa. Când supa a ajuns la aproximativ 60 de grade, am adăugat un plic de gelatină hidratată în prealabil în apă rece. Am amestecat până s-a dizolvat complet, apoi am strecurat-o.

Am pregătit vasele pentru piftie, am așezat bucăți de rață și morcovi, apoi am turnat supa și am lăsat-o la frigider peste noapte.

Mi se pare o alternativă mult mai ușor de digerat a variantei de porc. Minusul ar fi că nu se încheagă la fel de bine fără gelatină, dar eu cred că merită. În plus, carnea de rață este foarte gustoasă!

piftie (2)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

alist

Join the Conversation

  1. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Multumesc pentru reteta.Sigur va fi excelenta.

  2. arata fantastic de bine. cu siguranta si gustul este pe masura.

    1. Va multumesc. Da, este foarte buna :)

  3. Intradevar usor de digerat, fina si rafinata. dar cu ghimbir ce gust are?
    M-ai facut curioasa.

    1. Are un gust ușor picant si un parfum specific. Mie îmi place mult gustul de ghimbir, îl adaug în multe preparate.

  4. Silvia Ionescu says:

    Nu găsit curcan deci am luat o rață. Multumesc mult, cu certitudine va ieși foarte gustoasă. Sărbători luminate!

  5. Ilea Adrian says:

    La multi ani binecuvantati!
    Am primit un ratoi la 4 kg, si am gasit reteta de preparare a piftiei, fapt pentrucare va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close