Sarmale cu arpacaș și prune uscate

780

Îmi plac sarmalele cu carne de porc, nu vă mint. Le prefer însă pe cele cu vită, parcă se țin mai bine în furculiță (nu de asta le prefer), parcă-s mai sportive, mai ușoare. Sau o fi, pur și simplu, o chestiune de gust. În fine, să trecem la fapte, că ne apucă prnzul. Acum cteva zile, la invitația prietenilor de la Unisol (care, apropo, au o promoție de final de an), am gătit sarmalele acestea plus alte trei rețete pentru Crăciun, pe care le puteți găsi în magazine, într-o broșură atașată sticlei de Unisol de 2 litri. Am făcut sarmale cum nu mai făcusem până atunci. Nici n-a fost greu să găsesc o versiune nouă (cel puțin pentru mine), întrucât nu fac sarmale mai des de o dată-n jumătate de an (prefer să le mănânc pe cele făcute de mama). Arpacaș și prune uscate am pus în compoziție. Hai să vedem cum s-a desfășurat operațiunea:

sarmale

Sarmalele sunt un univers întreg, rotund și vast. Fiecare an aduce-n viața mea o rețetă nouă ori cel puțin necunoscută mie până să-i vină vremea. De data asta am încercat o combinație care mi se pare grozav de bună. O recomand cu drag. Dacă vă inspiră, propun să începeți prin a scoate cotorul dintr-o varză nu foarte mare.

varza

 Puneți apoi la fiert o oală de apă în care să încapă varza. Apa trebuie să fi dat deja un clocot și să aibă sare în ea. Desprindeți frunzele pe rând și îndepărtați nervurile groase. Lăsați frunzele să se răcească.

varza

Spălați arpacașul în multe ape și lăsați-l în apă rece, de seara pe dimineața sau măcar 5 ore. Se va înmuia și umfla.

arpacas

Tocați o ceapă mare (la un kilogram de carne și 250 de grame de arpacaș) și puneți-o la înmuiat pe foc mic, cu o lingură de ulei.

ceapa

unisol

Puneți peste ea carnea de vită, măcinată de două ori.

tocatura

Puneți apoi prunele uscate (150 de grame), tocate mare, cu cuțitul. Adăugați arpcașul de e care ați scurs apa. Amestecați bine. Puneți în cratiță/tigaie două –trei linguri de roșii pasate.

sarmale

 Condimentați cu sare și piper. Lăsați amestecul să se răcească și formați sarmalele. Puneți varză tocată pe fundul unei oale și așezați sarmalele peste aceata.

sarmale

sarmale

Pont: nu puneți mai mult de trei straturi de sarmale în oală, le veți distruge pe cele de la fund. Mai bine luați o cratiță întinsă, dacă aveți mai multe sarmale. Sau folosiți două oale pentru fierbere.

sarmale

Puneți o cană mare de apă în oală (să nu treacă peste primul strat de sarmale), împărștiați varză tocată peste sarmale, câteva prune uscate, rămurele de cimbru și două-trei linguri de roșii pasate. Fierbeți pe foc mic, sub capac.

sarmale

 Sarmalele se vor găti în aburi, vor avea ținută și vor fi gustoase și mai puțin grase, mai puțin grele. Dacă simțiți că-i musai, puteți să le mâncați cu smântână.

sarmale

sarmale

sarmaleSă fiți sănătoși!

sarmale

Join the Conversation

  1. Cred ca o sa ma dezabonez de la acest site este peste puterile mele sa mai indur atatea bunatati.Multa sanatate, noroc si sarbatori fericite!

  2. Alexandra Raț says:

    Se poate o sugestie pentru a înlocui carnea de vită și a le transforma într-un preparat vegetarian și eventual de post? Mulțumesc!

  3. Mmmmm…arata minunat!

  4. sarmalele is de departe felul meu principal de mancare. dureaza ceva pana is gata dar dupa aia ai de ce sa te lingi pe degete. stiu ca se invelesc in frunze de vitza, frunze de varza murata sau proaspata, frunzev de stevie sau frunze de tei. preferatele mele sunt cele in frunze de varza murata. la umplutura, ii alta nebunie. orez,arpacas sau pasat (porumb macinat mai mare), verdeata, ciuperci si/sau carne de toate felurile, dupa preferinte. cele mai bune is alea de la nunta pomana sau cumetrie, indiferent ca-s cu carne sau fara, pentru ca is multe si pentru ca is facute cu drag si spor de vreo 3-4 bucatarese faine :)

  5. Simona PoP says:

    Cuvântul românesc „sarma” este un împrumut din limba turcă (sarmak), unde are sensul „a înfășura, a înveli”. La noi, in Salaj, se fac si sarmale de post, cu pasat, pargalite cu slanina, Astea-s sarmalele ce-mi aduc aminte de copilarie, cand, duminica mergeam in satul bunicilor, pe Valea Almasului, la biserica, dimineata, si apoi la masa, unde, toti, cu mici , cu mari ne saturam din friptura de iepure si sarmale cu pasat.
    V-as putea povesti si despre sarmalele ce sa fac in tarile arabe, insa , dupa mine, nu se compara cu gustul sarmalelor, mari si presarate cu carnuri afumate, din Ardeal.

  6. Uite o altă rețetă de sarmale:

    http://zinnaida2.wordpress.com/2012/04/09/sarmale-in-foi-de-varza-acra/

    Nu sunt light ca acestea din rețeta ta, dar sunt și ele tare gustoase !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close