Gimmy pleacă în vacanță până pe 4 Ianuarie dar programul meu, Înapoi la ’90, merge mai departe. În ultimele două săptămâni am muncit mult (iau ca etalon cantitatea de efort fizic depusă în ultimele 3 luni), am dat cât am putut la Tae bo, m-am întins și concentrat cât am putut la pilates (mulțumesc mult Irina și Smaranda, să aveți sărbători faine). Mă simt mult mai bine și mănânc mai puțin fără să mă chinui, deși în primele 5-7 zile am avut puțin de luptat cu tentația de a deschide ușa frigiderului. Cred că voi ieși din Sărbători fără sa iau în greutate. De obicei mi se taie pofta când vâd multă mâncare la un loc și în plus voi continua să-mi ofer o doză bună de efort fizic în fiecare zi, nu vreau ca din 4 ianuarie să o iau din nou de la zero.
Știu că meritați poze faine și știu că cele de azi sunt chiar mai proaste decât cele pe care le fac de obicei, da’ nu știu, ieri n-a fost ziua mea, nu s-au aliniat planetele, parcă am avut plumb în ghete, adversarii și-au dorit victoria mai mult și am avut ghinion. De ce postez, totuși, dacă nu-s mulțumit de poze? Pentru că rețeta asta e atât de bună încât ar fi păcat să vă lipsesc de ea, mai ales că se potrivește cu perioada.
Am folosit pulpă de curcan. Dacă foloseam piept, treaba ar fi fost mai aspectuoasă dar pulpa-i mai gustoasă.
Am mai folosit două felii subțiri de șuncă afumată, pe care le-am tăiat în fășii. Asta pentru a da sosului gust de fum, dar și pentru puțină grăsime (e nevoie, asta-i treaba).
Pentru sos, am folosit o ceașcă de stafide aurii, ardei iute, ardei gras, o ceapă măricică, două roșii, doi căței de usturoi.
Am pus șunca la rumenit într-o tigaie adâncă.
După ce s-a adunat puțină grăsime în tigaie, am pus carnea de curcan și am rumenit-o pe toate părțile.
După ce s-a rumenit carnea, am pus peste ea legumele tăiate-n bucăți mari și stafidele. Am turnat două căni de apă caldă în tigaie, am făcut focul mic și timp de o oră nu mi-am mai bătut capul cu mâncarea (mă rog, e bine să amesteci din când în când, ceea ce am și făcut).
După o oră am scos carnea pe o farfurie și am turnat în sosul format cam două gâturi de vin alb, bun. Vinul cavalerului, Fetească albă. Am pus un capac peste tigaie și am mai lăsat-o pe foc aproape cinci minute.
De ce am pus vinul acesta? Pentru că-i exact vinul pe care l-am băut alături de această mâncare. E echilibrat, gustos (specialiștii în vin nu prea folosesc acest cuvânt când se referă la vinuri și, sincer, cred că-i păcat, unele dintre ele – vinurile – merită deplin). Se potrivește bine cu curcanul dar mai ales cu sosul obținut din legume, stafide și vin. Îl găsiți la Clubul Cavalerilor. Sosul se obține cu ajutorul blenderului.
A fost o cină bună, cu o aromă deosebită. Nu știu dacă ați remarcat, dar n-am pomenit niciun condiment, nicio mirodenie. Știți de ce? Pentru că n-am folosit. Sare avea șunca, arome destule aveau legumele, stafidele și vinul.
Să fiți sănătoși.
Multumim! Așteptam sosul :). Chiar dacă „curcanul e mai slab cotat” , decoamdata e porcul nostru :))). Să fim sănătoși.
Deci.. imi curg balele. Si spui ca pozele nu’s frumoase, apai daca erau si mai si, tastatura mea suferea rau de tat. Si saraca nu o gresit asa tare..
Asta-i o reteta care tre-ncercata musai.
Si daca-i musa trebuie. Sau nu asa era? :)
Alex, poți să faci sosul și la porc, fără probleme:)
Diana, musai! :)
No way, curcan ne cheama :)
sunt ok pozele, oricum mai bune ca ale mele, cu asa un aparat… :)
Cum zicea cineva,draga prietene virtual,si cum trebuie sa plec pentru cateva zile, vreau sa-ti urez un Craciun linistit, cu colinde si cei dragi pe langa tine,pace in suflet si tot ce mai vrei tu !Multumesc pentru tot ce faci pentru noi .Sa ne ‘vedem” sanatosi !
Desi n-am mai fost demult p’aci iti/va (tie, sotiei tale si lui Tito) urez un Craciun fericit.
Radu, apoi să treci mai des. Dar dacă nu treci des, nu înseamnă că suntem sfădiți:). Crăciun fericit și vouă.
Fie ca Nasterea Domnului sa va lumineze sufletele si casa, sa aveti parte de sanatate, belsug si fericire!
Craciun fericit!
Maria, mulțumesc, asemenea.
Doi curcani stau de vorba:
-Am auzit ca sotia ta a murit. De ce?
-De Revelion…
Mulţumesc pentru reţetele minunate.
Sărbători frumoase şi multă bucurie vă doresc!
M-a intrigat mult titlul si mi s-a parut mult prea tentant pentru a nu face aceasta reteta. Nu am mai incercat niciodata combinatia de legume-stafide-vin si mai ales nu am facut niciodata o mancare in care sa nu pun absolut nici un condiment. De aceea am facut-o si credeti-ma nu am regretat nici un moment. A fost un deliciu si toata familia a apreciat-o. Ma asteptam sa iasa ceva deosebit si asteptam cu nerabdare sa gust ca sa vad ce a iesit, dar inainte de a gusta, in momentul in care a inceput sa emane mirosuri, mi-am dat seama ca va iesi ceva deosebit. Multumesc Adi, cu siguranta e o reteta pe care am s-o refac cu multa placere si pe care o recomand tuturor celor care inca stau pe ganduri. An nou fericit!
La mulți ani, Corina. Mă bucur că ai obținut rezultatul pe care-l așteptai:)
multumim pentru reteta :) am incercat si sunt foarte incantata! :) o seara buna
Binenteles ca am incercat si aceasta reteta. Eu am cumparat pulpe de curcan si a trebuit sa le dezosez eu. Cand am taiat una din pulpe a iesit din carne o cantitate de gelatina si o bucata de ceva alb cat un deget. Spre rusinea mea, nu ma prea pricep… as fi vrut sa intreb daca este ceva normal? Multumesc frumos.
Am facut seara reteta.Este foarte, foarte gustoasa si o voi repeta, cu siguranta.
Recomand sa o incercati, nu veti regreta !
Multumesc, Maestre Hadean, cu recunostinta.
Testat! Concluzia: bestial!!!