Paleneț de lângă Cluj

345

Palanețul e ca o focaccia, da’ mai bun. Lăsând gluma la o parte, decât să vi-l descriu, mai bine vă spun cum să-l faceți.

Pentru aluatul din care ies 10 porții zdravene, aveți nevoie de:

  • 1 kg făină albă
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
  • 500 ml apă călduță
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 30 g sare
  • 10 g zahăr
  • 1 ou

Ajutorul meu preferat pentru frământare e Mastechef Grande de la Tefal, ceea ce vă doresc și vouă. Metoda e așa: activați drojdia cu puțină apă călduță. Puneți făina, zahărul și drojdia în vasul robotului de bucătărie, porniți la viteza 1 și turnați apa încetișor. Lăsați să frământe 5 minute. Opriți robotul, așteptați 10 minute și apoi adăugați sarea și oul. Măriți viteza de frământare la treapta a doua și adăugați uleiul, în fir subțire. Frământați așa 6-7 minute, scoateți aluatul din vasul robotului și lăsați-l să crească direct în tavă (n-o să vă mire să aflați că și tăvile mele-s de la Tefal).

După 30 de minute, adăugați umplutura, pe care o faceți așa:

  • 800 g brânză de burduf
  • 100 g smântână grasă
  • 1 legătură de mărar tocat

Se amestecă bine și se distribuie uniform peste jumătate din suprafața aluatului. Partea fără brânză a aluatului se ridică binișor și se întinde peste partea cu brânză, cum ai împătura un tricou. Se presează cu toate degetele, des, până se întinde pe fundul tăvii. Se lasă să crească încă 30 de minute, apoi se coace la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute. Dacă artistul dorește, poate să decoreze cu roșii, plante aromatice, usturoi. Dacă nu, nu. Oricum ar fi, e recomandat să se răcească înainte de a se mânca.

Să fiți sănătoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close