Azi inaugurez un nou serial. O dată sau de două ori pe săptămână voi publica reţetele lui Mircea Groza, reţete pozate pas cu pas, pe care mi le-a dăruit împreună cu încuviinţarea de a le posta. Mircea Groza nu are încă un blog, dar poate se îndură fiul său să-i facă unul. Ar fi păcat ca mulţimea de reţete pe care le are în cap să rămână necunoscute sau să ajungă doar la prieteni şi rude. Tocmai de aceea, până la apariţia aşteptatului blog, şi poate şi după apariţia lui, voi posta aici în numele lui Mircea. Azi, găina umplută cu raţă, o delicatesă din care am gustat acum câteva săptămâni:
Ingredientele principale: o găină, o raţă, ceapă, usturoiardei, morcovi, ţelină, roşii cherry, cârnaţi umflaţi, ciupercuţe, ouă de prepeliţă.
Raţa se dezosează (înspăimântătoare instrumentele de pe masă).
Carnea se condimentează: sare, piper, boia, salvie, cimbru şi alte miroazne tainice.
Bine, mai văd pe acolo şi nişte mărar, care nu-i tainic dar prinde bine.
După condimentare, carnea se rulează, să o pătrundă bine condimentele. La fel se întâmplă şi cu găina, nu vă mai arăt încă o dată înfricoşătoarea operaţiune.
Până se îmbibă carnea cu arome, se fierb ouăle de prepeliţă...
Din măruntaie de pasăre şi ciupercuţe se pregăteşte o parte a umpluturii (la foc, la foc, nu punem măruntaie crude în umplutură).
Cealalată parte a umpluturii, cea care dă consistenţa şi textura, se face din ciuperci de pădure conservate, cârnaţii făcuţi cubuleţe, ou, pesmet şi pătrunjel verde.
Acum urmează partea cu dichis: cele două orătănii se desfac, se aşează una peste cealaltă (raţa peste găină) iar peste raţă se aşează umpluturile amestecate şi ouăle de prepeliţă.
Carnea se rulează şi se leagă cu aţă de bucătărie (frunzele pe care le vedeţi acolo sunt frunze de salvie, aromează plăcut). Pachetul astfel obţinut se prăjeşte la exterior în ulei sau untură de gâscă.
Pentru etapa următoare avem nevoie de legume. Acestea se taie în bucăţi măricele, se pun într-o oală, în jurul ruladei (e un fel de ruladă până la urmă)…
…împreună cu o doză sănătoasă de supă de carne, vin (puţin) şi grăsime de pasăre. Apoi se dă oala (cratiţă mai adâncă, eventual) la cuptor.
După 2 ore (poate mai bine) la foc mic, în cuptor, legumele din jurul ruladei se pasează şi se obţine un sos grosuţ, teribil de gustos.
Sosul îmbracă rulada din farfuria meseanului, desăvârşind măreaţa operă. Dacă nu aş fi mâncat deja din bunătatea asta, aş fi zis că aşa ceva nu există.
Mircea Groza vă doreşte sănătate din plin şi vă aşteaptă aici săptămâna viitoare, cu o altă reţetă de mirare.
Ce grozăvie!! Bine, asta r trebui să fie reţetă de primit musafiri sau de mese de ocazii deosebite. Că stai vreo 5 ore numai cu pregătirea felului acestuia.
Personal, cred că ar fi ieşit la fel de bine dacă ouăle erau de găină şi se aşezau cuminţi. unul după altul, chiar pe mijloc. Clasic: precum la rulada de carne sau la drob.
Sigur, ouăle de prepeliţă nu au colesterol, sunt mai sănătoase, mai afrodiziace…:)
innu, da, asta e o mâncare pe care nu te apuci să o faci pentru că aşa ţi-a venit:-)
Pfuiiii…daca reusesc sa ajung la bun sfarsit cu gatitul minunatiei asteia, fara sa distrug nimic din bucatarie, as putea sa imi iau diploma de bucatar?
Sau e mai simplu sa-l pun pe omul meu sa gateasca, e mai priceput..dar asta presupune ca eu sa mananc grozavia asta …si ma fac cat dulapul lu' bunica, cu cinci usi…
Dilema mare!
teo: în primul şi-n primul rând, mă bucur că te văd:-)
apoi, puteţi să faceţi o coproducţie, tu şi omul tău, gătitul în cuplu poate fi foarte amuzant. cât despre mâncat, invitaţi nişte prieteni, asta-i mâncare cu care să te dai mare :-)
jos pălăria!
pare ok reteta, intrebare: atza de bucatarie pe unde se gaseste de cumparat?
saptamana asta o incerc
Daca e de bine te pomenesc, daca nu ….. promit ca spun ca eu am gandit-o.
toate bune,
Liviu
Liviu, găsești în orice supermarket. Succes.:-).
Imi place Mircea!Gateste molcom si domol!Si cred ca si foarte gustos!
asi vrea sa vad modul de legare pina aici e k
Vreau s-o incerc…cu sau fara ocazie deosebita :-)
Numai sa am timp…poate chiar saptamana viitoare ;-) cateva zile de concediu…si o iau meticulos intr-una din zile. Am doar niste retineri…oare o sa stiu sa dezosez pasarile??? :-( Ca la asta, zau ca nu ma pricep.
Arata prea bine ca sa nu incerc…
Eu il iubesc pe Mircea Groza !Iimi place cum gateste foarte mult! E prima data cind il gasesc pe net!
il urmaresc pe Mircea Groza la tv ,ma incanta tot ce si cum gateste,caut pe net mereu retetele lui si ale tale Adi.multumim pentru tot.